Комбинатът за цветни метали през годините има различни названия: Оловно-цинков

...
Комбинатът за цветни метали през годините има различни названия: Оловно-цинков
Коментари Харесай

Заводът, който не беше разпродаден за скрап КЦМ -...

Комбинатът за цветни метали през годините има разнообразни названия: Оловно-цинков комбинат (1959-1961), Комбинат за цветни метали (1962-1982), Стопански комбинат за цветни метали „ Д. Благоев ” и така нататък, с цел да се стигне до днешното КЦМ 2000 Груп. Историята на комбината стартира при започване на 1957 година, когато Министерският съвет взима решение за уголемение на металургичната индустрия.

Така на 28 август 1958 година е утвърден идейният план, първата копка е на 9 май 1959 година, а тържественото разкриване става на 24 декември 1961 година Строителството продължава и през идващите години, построяват се нови цехове, нараства непрестанно описът на създаваните артикули. Разположен върху 800 декара в полето сред Пловдив и Асеновград, целият комбинат през днешния ден може да се снима единствено от въздуха.

Днес КЦМ 2000 Груп е един от най-големите индустриални холдинги на България, построен напълно с български частен капитал. Той е основен участник в икономическия живот на страната. В главните браншове на компанията - рудодобив и преправка на първични материали, произвеждане на крайни артикули, сложен промишлен и икономически сервиз, софтуерен инженеринг и търговия, работят повече от 2500 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР