Командирът на батальон на 46-а отделна бригада Анатолий Купол е

...
Командирът на батальон на 46-а отделна бригада Анатолий Купол е
Коментари Харесай

Украински офицер даде откровено интервю за положението на фронта. Понижиха го в длъжност

Командирът на батальон на 46-а обособена бригада Анатолий " Купол " е бил намален в служба, откакто в изявление за в. " Вашингтон Пост " е подлагал на критика украинските въоръжени сили, заяви " Украинская истина " и основният редактор на украинското бюро на американското издание Изабел Хуршудян. По-късно тази информация беше доказана от представителя на украинските въздушнодесантни войски Валентин Шевченко.

На 13 март " Вашингтон Пост " разгласява публикация за положението на украинските въоръжени сили в навечерието на контраофанзивата на Украйна, която се чака напролет. Журналистите са разговаряли с няколко украински военнослужещи, в това число от " Купол ". " Вашингтон Пост " твърди, че неговото поделение се е сражавало в Донецка област и се е изтеглило от Соледар през зимата, откакто украинските военни са били обкръжени от съветските войски.

 „ Вашингтон Пост “: В Киев се съмняват, че могат да стартират пролетна контраатака Виж още

Офицерът споделя, че е станал очевидец на това по какъв начин стотици украински бойци изоставят позициите си, до момента в който групи наемници от ЧВК " Вагнер " настъпват. " Купол " свързва тази обстановка с обстоятелството, че на фона на загубите в редиците на въоръжените сили има доста неприятно подготвени новобранци.

За една година война, споделя той, към 100 от 500-те бойци на неговия батальон са били убити, а 400 - ранени, което е довело до попълване на подразделението с неопитни новобранци.

" Получавам 100 нови бойци и даже не ми дават време да ги обуча. Казват ми: " Вземи ги в пердах ". [А в боя] новобранците просто захвърлят всичко и бягат. Това е. Разбирате ли за какво? Защото боецът не стреля. Аз го запитвам: " Защо? " А той споделя: " Страхувам се от звука на стрелбата ". И по някаква причина нито един път даже не е хвърлял граната ", споделя " Купол ", като също така отбелязва и дефицита на муниции на фронтовата линия.

В изявленията за " Вашингтон Пост " офицерът изяснява решението си да проговори с вярата, че Съединени американски щати ще обезпечат по-добро образование на украинските военни преди контраофанзивата. Изабел Хуршудян, основен редактор на украинското бюро на вестника, отбелязва, че е разискала с командира преди изявлението, че изявленията му могат да навредят на кариерата му. Според нея " Купол " е решил, че " рискът си заслужава ".

" Винаги има религия в чудото. Или ще бъде кървава месомелачка и трупове, или ще бъде професионална контраофанзива. Има два разновидността. И в двата случая ще има контранастъпление ", сподели " Купол " в изявление.

Украинското издание " Страна " написа, че публикацията на американския вестник е " вдигнала доста звук в Украйна ". По-специално тя е коментирана от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, който е декларирал, че информацията на публицистите не дава отговор на действителността.

" Да, налице е сложна обстановка. Вече една година водим война против огромна страна, само че която мозъкът й не е огромен. Знаехме, че ще бъде мъчно за нас. Но в този момент да подкопаваш обстановката, като предоставяш информация, която не дава отговор на действителността, не е доста прелестно ", сподели той по украинската телевизия.

Говорителят на украинските въздушно-десантни войски Валентин Шевченко също съобщи, че " Купол " е популяризирал " недостоверна информация " в изявлението, след което военните са направили служебна инспекция. Според Шевченко командирът е разговарял с публицисти без разрешението на управлението, което е неразрешено от правилника.

" Съобщените от военнослужещия загуби по време на бойни дейности в подчиненото му поделение са доста пресилени. В същото време сходна информация е със статут на стеснен достъп ", допълниха от десантните войски.

" Купол " ще бъде назначен в един от центровете за подготовка на десантно-щурмовите войски на ВСУ, посочи Шевченко. В отговор на решението на командването военнослужещият написа доклад за уволняване. В коментар за " Хромадске " командирът съобщи, че командирът на въздушно-десантните войски генерал-майор Максим Миргородски е обяснил понижаването му в служба с това, че в случай че Купол твърди, че военните са зле подготвени, то дано самичък ги образова.

В същото време пък сержантът 46-а десантн-щурмова бригада Владимир Шевченко се застъпи за " Купол ". Шевченко написа, че изявлението е " достоверно и допустимо най-фактологично ", като в същото време е внимателно и уравновесено, " тъй като действителността е доста по-лоша ", написа той.

" И това не е мнението на един псевдоексперт за " две-три седмици " (намек за обещанията за бърза победа от страна на висши чиновници в Киев). Това е премисленото експертно мнение на експерт от най-висока класа. Човек, който се употребява със стопроцентовото и абсолютно почитание на подчинените си и на всички други елементи, изпречили се на пътя му. Но вместо това висшето военно и политическо управление взема решение да накаже един прекомерно интелигентен войник и да го в профил от поста му ", написа той.

Вчера публикация на почти същата тематика разгласява в. " Ню Йорк Таймс ".

Украйна хаби муниции и губи най-боеспособните си военни в Бахмут, рискувайки бъдещи сражения, написа вестникът. " Военните употребяват хиляди артилерийски снаряди дневно в опит да задържат източния град, което може да заплаши плануваната пролетна акция ", притесняват се събеседниците на вестника.

Те акцентират " напрежението сред решението на Украйна да пази Бахмут непременно и очакванията ѝ да си върне територията напролет ". Единият от събеседниците твърди, че американците са предизвестили Украйна да не разхищава муниции " в този основен миг ".

Настоящите доставки на снаряди от Запада се разказват от почитан чиновник на Пентагона като " последно изпитание ", защото наличните ресурси на НАТО са сериозно дребни.

Източниците на вестника считат, че заради това ВСУ ще има единствено " една действителна опция " за контраатака. " И евентуално ще им се наложи да го създадат, до момента в който се борят с непрекъснатия дефицит на муниции ".

Положението се усложнява от обстоятелството, че украинските загуби са толкоз тежки, че командирите ще би трябвало да решат дали да изпратят елементи за отбрана на Бахмут или да ги употребяват в пролетната атака, настояват няколко публични лица.

Засега обаче администрацията на Байдън е уверена, че отбраната на Бахмут няма да провали пролетната контраатака. " Но колкото по-дълго продължава борбата, толкоз по-вероятно е това да се промени.

А в Бахмут Украйна губи повече боеспособни бойци, в сравнение с Русия, счита изданието.

" Подкрепяната от Кремъл формация ЧВК " Вагнер " употребява отряди от някогашни пандизчии, с цел да пробива украинските позиции. Това значи, че калени в борба украински бойци губят живота си, защитавайки града против по-слабо подготвени съветски пехотинци ", написа в. " Ню Йорк Таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР