Кольо Илиев, собственикът на Феникс Ресурс–Дупница, което пламна на 13

...
Кольо Илиев, собственикът на Феникс Ресурс–Дупница, което пламна на 13
Коментари Харесай

Собственикът на горялото депо край Дупница с 2 обвинения и забрана да напуска страната

Кольо Илиев, притежателят на „ Феникс Ресурс ”–Дупница, което пламна на 13 август, получи две обвинявания за породените вреди - за закононарушение срещу околната среда и неволен палеж. В момента той е с наложена мярка " парична гаранция " в размер от 5000 лева Съдът му забрани и да напуща страната. Илиев има период от една седмица да внесе гаранцията си. При разпитите той е отказал да дава пояснения.
Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура-Кюстендил, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района. В него участваха представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова и окръжният прокурор Камелия Стефанова. Поводът -  пожарът поради който беше развалена структурата на мост по Автомагистрала " Струма ", което от своя страна затвори за придвижване правата сред Дупница и Бобошево.
„ Това, че е повдигнато обвиняване против едно лице не значи, че досъдебното произвеждане е завършило ”, посочи Арнаудова.
Разследването стартира ден откакто избухна пожара - на 14 август и към този момент е в напреднала фаза, увериха от прокуратурата.
„ Първото деяние по следствието беше изработен оглед в 9.35 часа на 14 август. По делото са осъществени в бърз порядък всички неотложни дейности, като 15 август е осъществен още един оглед на местопроизшествието, с цел да могат да бъдат приобщени забележителна част от материалните доказателства. Целта бе да се откри какъв тъкмо боклук е складиран там “, разгласи окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, която даде детайлности към воденото следствие по случая.
„ Вече са взети представителни проби, с цел да откри тъкмо какъв тип боклук е бил съхраняван под моста на Автомагистрала „ Струма “. Ако се касае за рискови боклуци, то по смисъла на преходните разпореждания на Закона за ръководство на отпадъците, ще е налице друга правна подготовка на действието. Като материално доказателство по делото са приобщени и всички отчетни книги, водени от сдружението „ Феникс “ ЕООД – Дупница, както и годишните доклади. Целта на прокуратурата е да откри тъкмо каква активност е осъществявал търговецът и дали тя е съгласно разпоредбите, визирани в Закона за ръководство на отпадъците “, добави прокурор Стефанова.
Тя сподели още, че до този миг са открили, че „ Феникс “ ЕООД има позволение, съгласно което му е разрешено да прави деяние по третирани на боклуци на две площадки. Отделно от това е осъществена инспекция от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник на 23.03 2019 година
„ Държа да отбележа, че следствието не се организира само и единствено по повод активността на търговеца. Ние ще проверим и активността на всички контролни органи, а точно АПИ, кметът на Дупница “, уточни още прокурор Стефанова.
В предоставения констативен протокол от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, е открито, че в терена под моста на автомагистралата има складирани боклуци, посочени са като тип и е обещано наставления всички те в период до 31 юли 2019 година да бъдат преместени и почистени.
„ Както знаете пожарът породи на 13 август, задачата ни е да установим какво са създали контролните органи след 31 юли, до когато е трябвало мястото да бъде почистено от сдружението “, споделиха още от прокуратурата.
С разпореждане на проверяващия орган от края на предходната седмица, шефът на „ Феникс “ ЕООД е притеглен като обвинен за осъществени две закононарушения. Едното е за закононарушение срещу околната среда, по тази причина че в качеството си на шеф той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е основал заплаха за живота и здравето на жителите Отделно от това е предизвикал немаловажни вреди на околната среда. Второто повдигнато обвиняване против Кольо Илиев е за породен пожар по несъобразителност, при груба немарливост е запалил непознат парцел на забележителна стойност, а точно съответните уреди на Автомагистрала „ Струма “. За първото закононарушения законодателят е планувал наказване отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 10 до 50 хиляди лева За второто закононарушение законът планува отнемане от независимост до 5 години.
„ На този стадий няма доказателства за тенденциозен палеж на сметището под моста на Автомагистрала „ Струма “. Ако съберем такива, то тогава ще пристъпим и към смяна на обвиняването. Назначени са съответните пожаро-технически и химически експертизи, които ще открият тъкмо огнището на пожара. Назначена е и сложна строителна експертиза, което ще даде умозаключение за типа на нанесените повреди и точният размер на вредите “, приключи окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР