Колумбийското правителство започва мисия в Карибско море за изваждането на

...
Колумбийското правителство започва мисия в Карибско море за изваждането на
Коментари Харесай

Колумбия вади легендарно съкровище за 20 млрд. долара

Колумбийското държавно управление стартира задача в Карибско море за изваждането на " Свещеният Граал на корабокрушенията ", потопен на повече от 900 метра преди три века и повлякъл със себе си скъпоценно богатство на стойност сред 4 и 20 милиарда $. Страната приветства находката като голямо историческо и културно достижение.
Президентът Густаво Петро възнамерява да извади 3-мачтовия транспортен съд с 62 оръдия на повърхността преди приключването на мандата му през 2026 година За тази цел той е изискал да бъде образувано публично-частно партньорство.
“Това е един от целите за администрацията на Петро - да ускорим темпото ”, сподели министърът на културата Хуан Дейвид Кореа.
Испанският галеон " Сан Хосе " е потопен край колумбийското пристанище Картахена след конфликт с британците на 8 юни 1708 година Смята се, че на борда му е имало до 200 тона злато, сребро и изумруди, дружно с 600 моряци. След жестокия конфликт са оживели едвам 11 души.
Построен през 1698 година от херцог Аристидес Еслава, корабът е бил флагманът на испанския флот за съкровища. По време на войната за испанското завещание сред Испания и Англия “Сан Хосе ” постоянно пътувал до Перу.
Пренасял е скъпоценни камъни и благородни метали. Разказите по отношение на ориста, сполетяла испанския флагман, са разнообразни. Смята се, че е отплавал от Портибело, Панама, и се е отправил към Картахена дружно с два други галеона и 14 търговски кораба, когато се е натъкнал на английска ескадра покрай остров Бару.
Бил е претрупан със злато, сребро и изумруди, добивани в Боливия. Те били от значително значение за финансирането на военните старания на Испания против британците. Според легендите корабът дебаркирал на остров Бару край крайбрежията на Картахена, където трябвало да пренощува. Флотата се натъкнала обаче на четири английски военни кораба. Започнала яростна борба, която траяла до здрач.
Един от трите галеона, “Сан Хоакин ”, съумял да избяга от конфликта под прикритието на нощта и да се измъкне незасегнат. Другият, “Санта Круз ”, по-късно бил хванат, само че на борда му имало малко полезности. “Сан Хосе ” претърпял най-катастрофалните вреди - неговият барутен склад избухнал в резултат на английската пукотевица. Потънал е извънредно бързо, като убива съвсем всички 600 души на борда.
Изображения, възобновени предходната година, демонстрират ясно част от носа и останките от рамката на корпуса - покрити с водорасли и миди. Кадрите оферират най-хубавия аспект към съкровището, което е било на борда на “Сан Хосе ” - в това число златни кюлчета и монети, кални оръдия, направени в Севиля през 1655 година, и недокоснат китайски сервиз. На дъното се виждат порцеланови съдове, керамика и стъклени бутилки.
Мистериите обаче и до през днешния ден провокират интерес към скъпоценния транспортен съд, който лежи някъде на дъното на Карибско море към този момент повече от три века. Те са свързани както с точната локация, на която се намира, по този начин и със собствеността на голямата находка злато.
Още през 2015 година колумбийското държавно управление разгласи, че екип от военноморски водолази е разкрил именития транспортен съд, легнал на съвсем 1 км под водата. Миналата година различен екип популяризира поразителни изображения на съвършено непокътнатия товар. Колумбия не разкри координатите на мястото.
Президентът Густаво Петро се закани останките да бъдат извадени на повърхността преди приключването на мандата му през 2026 година Когато това се случи обаче, ще се вдигне голяма олелия, последвана от тежки правосъдни борби чие е благосъстоянието в размер на милиарди долари.
От една страна, кандидат е Колумбия, от друга - испанското държавно управление, което се базира на историята и на обстоятелството, че флотът е принадлежал на Испания. Намесва се също Боливия. Властите ѝ претендират, че хората ѝ са били принудени да добиват златото и бижутата, защото са били испанска колония, тъй че в този момент съкровищата принадлежат на тях.
Американската изследователска компания Glocca Morra пък твърди, че е разкрила “Сан Хосе ” през 1981 година и е предала координатите на колумбийците, при изискване че ще получи половината от положението, откакто корабът бъде открит. Компанията, в този момент наричана Sea Search Armada, към този момент води дело против колумбийското държавно управление, претендирайки за половината богатство - към 10 милиарда $ съгласно оценките - според Споразумението за поощряване на търговията сред Съединени американски щати и Колумбия.
През 2015 година обаче тогавашният колумбийски президент Хуан Мануел Сантос съобщи, че водолазите са намерили кораба на друго място на морското дъно. Според културния министър на Колумбия откривателите са посетили координатите, дадени от частната компания, само че там нямало нищо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР