Колумбийски съдия предизвика фурор, като призна, че е използвал изкуствения

...
Колумбийски съдия предизвика фурор, като призна, че е използвал изкуствения
Коментари Харесай

Съдия се допитвал до чатбот при произнасянето на присъди

Колумбийски арбитър провокира възторг, като призна, че е употребявал изкуствения разсъдък ChatGPT, с цел да се произнесе по казуса дали застраховката на дете с аутизъм би трябвало да покрие всички разноски за здравното му лекуване. 

С помощта на чатбота Хуан Мануел Падила, арбитър в град Картахена, заключил, че медицинските и транспортните разноски на детето би трябвало да бъдат платени от застраховката, защото родителите му не могат да си ги разрешат. Скандалното в проблема е, че съдията се допитал до изкуствения интелект ChatGPT, с цел да вземе крайното решение. Падила изискал от чатбота да отговори на въпроса: ``Освободено ли е малолетно лице с аутизъм от разноските по лечението?`` Отговорът на ChatGPT подхожда на окончателното решение на съдията: ``Според наредбите в Колумбия малолетните, диагностицирани с аутизъм, са освободени от възнаграждение на такси за терапии``.

Случаят повдигна полемика по отношение на потреблението на изкуствения интелект в работата на съдии и юристи. ChatGPT генерира отговори, като претърсва текстове в интернет, само че е потвърдено, че дава отговор друго на един и същи въпрос. Освен това от време на време показва погрешна информация в името на изобретателни и безапелационни отговори.

Падила отбрани потреблението на технологията, заявявайки, че може да направи раздутата правна система на Колумбия по-ефективна. Съдията също по този начин е разгледал и предишни решения по сходни проблеми, с цел да сформира крайната присъда.  Според Падила ChatGPT показва информацията ``по проведен, банален и структуриран начин``, който може да ``подобри времето за реакция`` в правосъдната система.

През 2022 година Колумбия утвърди закон, който разрешава на юристите да употребяват новите технологии, с цел да създадат работата си по-ефективна. Самият чатбот обаче се оказва по-притеснен от новата си роля в правосъдната система. ``Съдиите не би трябвало да употребяват ChatGPT, когато се произнасят по правосъдни каузи. Това не е сурогат на знанията, експертизата и преценката на човешкия ум``, отговаря ботът на въпрос на в. ``Гаридън``. И предизвестява, че ``журналистите също би трябвало да бъдат деликатни, когато употребяват цитати, генерирани от ChatGPT в своите статии``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР