Колумбиецът Сантяго Буитраго спечели кралския 19-и етап от Обиколката на

...
Колумбиецът Сантяго Буитраго спечели кралския 19-и етап от Обиколката на
Коментари Харесай

Сантяго Буитраго спечели кралския етап в Джирото, Примож Роглич съкрати част от изоставането си от Герайнт Томас

Колумбиецът Сантяго Буитраго завоюва " кралския " 19-и стадий от Обиколката на Италия. Колоездачът на " Бахрейн-Викториъс " измина дистанцията от 183 километра от Лонгароне до Тре Чиме ди Лаваредо за 5 часа, 28 минути и 7 секунди и за втора поредна година реализира етапна победа в това съревнование.

23-годишният Буитраго не бе в първичното отделяне, което се оформи час след началото на стадия, само че на Пасо Гиау мина трети и ясно съобщи упоритостите си, че в последните 40 километра ще се бори за успеха. Колумбиецът дефинитивно пречупи съперниците си на последната височина - Тре Чиме ди Лаваредо, която се извисява на над 2300 метра над морското ниво.

Второто място в днешния стадий остана за Дерек Джий от отбора на " Израел Премиър-Тех ". Канадецът финишира на 51 секунди зад Буитраго, като за четвърти път от началото на тазгодишното Джиро финишира втори.

Датчанинът Магнус Корт Нилсен от Едюкейшън ИйзиПоуст добави тройката. Той приключи на 1:46 минути от Буитраго.

Четвъртото място с равно време с това на Магнус Корт бе за словенеца Примож Роглич (Йъмбо-Висмо), а пети на три секунди остана водачът в генералното класиране Герайнт Томас (Инеос). Само 150 метра преди финала британецът Томас направи офанзива, на която изглеждаше, че Роглич няма по какъв начин да отговори. Бившият скискачач обаче се събра и в последните 50 метра направи контраофанзива, която в последна сметка му разреши да фишира пред носителя на " розовата фланелка ".

Заключителната височина обаче се оказа пагубна за очакванията на Жоао Алмейда за последна победа в Обиколката на Италия. Португалецът, който кара за отбора на Обединените арабски емирства, остана шести, само че загуби нови 20 секунди от Герайнт Томас и единствено два стадия преди финала на надпреварата остава единствено с теоретични шансове за спечелването му.

Преди утрешния 20-и стадий, който е по часовник от Тарвизио до Монте Лусари и с дължина от единствено 18,6 километра, само че в планината, отпред в общото класиране остава Герайнт Томас. Неговият задатък обаче се стопи до 26 секунди пред Примож Роглич. Третият Жоао Алмейда е на 59 секунди.

Днешният стадий не донесе разбъркване и в класирането за останалите фланелки. Със синята за най-хубав катерач остава Тибо Пино от Групама-ФДЖ. Французинът има 228 точки, а вторият Дерек Джий е с 200.

При спринтьорите Джий също е втори със 160 точки. Там притежател на " цикламеното трико " е италианецът Джоната Милан от Бахрейн-Викториъс с 215 точки.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР