Колосалният инфраструктурен проект на Китай е модел за икономически растеж

...
Колосалният инфраструктурен проект на Китай е модел за икономически растеж
Коментари Харесай

Защо Западът трябва да вземе на сериозно китайската инициатива Един пояс - един път


Колосалният инфраструктурен план на Китай е модел за стопански напредък в развиващия се свят.

На извършената наскоро среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие (АТИС) във Виетнам президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че страната му ще пренасочи напъните си в Азия към вложения в инфраструктура, които предизвикват икономическия напредък. Въпреки че в залата имаше стотици корпоративни и държавни представители от района и целия свят, Тръмп говореше единствено на един от аудиторията: Китай. " Ние сме... ангажирани с реформирането на нашите финансови институции за развиване, тъй че те да предизвикват по-добре вложенията на частния бранш във вашите стопански системи и да обезпечат мощна опция на държавните начинания, които са обвързани с доста условия ", сподели той.

Малко обаче са признаците, че Вашингтон има политическия вкус, с цел да се конкурира с вида вложения, които Пекин прави в целия свят. Най-видимата страна на упоритостта на Китай да усили своето икономическо и политическо въздействие по цялата планета е самодейността " Един пояс - веднъж " - грамаден инфраструктурен проект, който цели да свърже страната с нейните азиатски съседи и страни по-нататък по трасето. Мислете за нея като за модел за инфраструктурна мрежа към един център: Китай, центърът, строи инфраструктура в страни в целия свят, точките от мрежата, с цел да благоприятства търговията.

Китай строи пътища, мостове, пристанища и летища в над 60 страни, с цел да улесни вноса на първични материали за по-нататъшно зареждане на своя личен стопански напредък в миг, когато търси нови пазари. За разлика от Запада, Китай предлага евтини заеми, не задава въпроси за човешките права и околната среда и не изнася политическата си идеология.

В резултат хиляди китайски служащи надзирават планове на терен чак в Беларус, Етиопия и Шри Ланка - места, които изпитват обезверена потребност от инфраструктурни вложения.

" Китайците са положителни в съчетаването на пазарните потребности с геополитическите цели ", заключи Даниъл Климан, откривател от Азиатско-тихоокеанската стратегия за сигурност в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. " Грешка е да бъдат подценявани качествата на Китай ", предизвести той.

При все това Съединените щати наподобява постоянно вършат тъкмо това. При ръководството на предходния президент Барак Обама реакцията на Съединени американски щати на възходящото въздействие на Китай се движеше в диапазона от игнориране на неговите старания за икономическа интеграция в Азия и Тихия океан до безрезултатно приканване на районните съдружници да отхвърлят инфраструктурната му самодейност, с цел да се стигне най-сетне до договарянето на многостранно комерсиално съглашение от огромен мащаб, което предложи на страните от района жизнеспособна опция на китайските вложения.

Досега в ерата на Тръмп политиката на Съединени американски щати се свежда до отдръпване от договорката от времето на Обама - Транстихоокеанското партньорство (ТТП), до установяване на финансовите условия, които предлага Китай като " грабителски ", и най-накрая до индиректните мнения на американския президент за Китай и Виетнам (азиатски страни не престават с ТТП без Съединените щати). На тези страни, които може да търсят опция на китайските вложения, Съединени американски щати обаче нямат кой знае какво да предложат, в последно време, с изключение на празни приказки.

Несъмнено китайските упоритости се натъкват на спънки. От една страна, пазарната логичност в поддръжка на някои планове от " Един пояс - веднъж " е под въпрос. Един образец: китайските вложения в пристанище в Шри Ланка не доведоха до упования трафик и товари, обременявайки държавното управление на тази страна с голям дълг, с чието погашение то има проблеми.

Друг образец: реакцията на финансираните по самодейността планове не всеки път е позитивна. Виетнам и Мианма са положителни образци. В тези страни Китай е упрекван, че внася служащи, утежнява положението на околната среда, строи калпава инфраструктура и подкопава националния суверенитет. Междувременно районни противници като Индия, Япония и Русия, която се опасява от китайското въздействие в Централна Азия, са обезпокоени от " Един пояс - веднъж ".

В последна сметка обаче, посочи Климан, " нито едно от тези провокации не е непреодолимо " за Китай. В реалност, в случай че Пекин е потвърдил нещо, то това е неговата дарба да се учи от грешките си. Например, макар че някои от плановете му може да са неефективни, като плана в Шри Ланка, те обслужват значима геополитическа цел; след недоволствата и митингите в други страни Китай сътвори на място индустриални мощности и работни места. " Не всичко, което Китай прави, е пазарно насочено, само че има инфраструктурни потребности в региона на Индийския океан ", съобщи Климан. Китай задоволява тези потребности.

Най-сетне, до момента в който Съединените щати и техните съдружници обмислят координиран отговор на " Един пояс - веднъж ", Китай има едно извънредно преимущество: той предлага на страните, в които влага, визия за бъдещето. В прочут смисъл, посредством " Един пояс - веднъж ", той се пробва да копира това, което е направил в своите граници през последните три десетилетия - вложения, които извадиха от бедността и трансфораха в междинна класа над 700 милиона души.

През този интервал глобализацията донесе в Китай нископлатени, само че постоянни работни места в браншове като индустрията. Осезаемите изгоди включват великански инфраструктурни планове, съвсем отлични пътища и футуристични гледки тук-там оттатък познатите на Запада градове като Нанчан, да не приказваме за мегаполиси като Шанхай. С други думи Китай споделя на света, че може да реализира същите тези резултати.

" Ние сме в нова епоха на глобализиран свят ", сподели Шао Юцюн, шеф на Центъра за американски проучвания в Шанхайския институт за интернационалния проучвания, държавен мозъчен концерн, пред група американски кореспонденти в Шанхай предходната седмица. " Ние няма да бъдем изолирани. " Инициативата " Един пояс - веднъж " ще подсигурява това.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР