Колонизацията на чревния тракт с различни микроорганизми започва още с

...
Колонизацията на чревния тракт с различни микроорганизми започва още с
Коментари Харесай

Пробиотици – ролята им за психичното здраве и аутизма


Колонизацията на чревния тракт с разнообразни микроорганизми стартира още с раждането. Около 3-годишна възраст чревната микрофлора доближава своя релативно непрекъснат състав, който прилича значително този при възрастните, защото остава относително постоянен във времето. Въпреки относителното равновесие в състава на микрофлората, тя може да варира в огромна степен при всеки човек.

Промените в състава на чревната флора играе роля в патогенезата на редица психологични болести и разстройства -

обсесивно-компулсивно разстройство, тревога, анорексия, болести от аутистичния набор, синдром на хиперактивност и други.

Данните демонстрират, че признаци от страна на стомашно-чревния тракт като коремна болежка, нараснало газообразуване, диария, запек и други се откриват като коморбидност от 20 до 70% от децата с аутизъм. В тази връзка се включва и механизмът на „ пропускливите черва”

при пациенти с разстройство от аутистичния набор и техните родственици се открива по-голяма периодичност на повеишена пропускливост на червата.

Свързани публикации.. Пробиотиците в помощ против пролетна алергия 0 Могат ли пробиотиците да предпазят детето от боледуване? (2 част) 0 Пробиотиците и ролята им за организма 0

Повишената чревна пропускливост води до нараснал приток на антигени от стомашно-чревния тракт. В отговор се синтезират кафези на имунната система, някои цитокини, които са асоциирани с аутизма и циркулиращи в систематичното кръвообращение, преминавайки и през кръвно-мозъчната преграда.

Чревната микрофлора при деца с аутизъм е по-малко разнообразна и демонстрира по-ниски равнища на бактерии от жанр Bifidobacterium, редом с по-високи равнища на бактерии от жанр Clostridium, Bacteroides и други. Бактериите от жанр Clostridium имат капацитет в производството на невротоксини, които упражняват систематични резултати върху организма. Редуциране количеството на тези бактерии след антибиотично лекуване води до краткотрайно усъвършенстване при деца с разстройства от аутистичния набор.

Децата родени с цезарово сечение са изложени на по-висок риск от развиване на болести от аутистичния набор , за разлика от бебета родени по естетствен път.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР