Коломбо. Между 160 и 190 души загинаха при серия експлозии

...
Коломбо. Между 160 и 190 души загинаха при серия експлозии
Коментари Харесай

Международната общност осъди серията смъртоносни атаки в Шри Ланка

Коломбо. Между 160 и 190 души починаха при серия детонации в столицата на Шри Ланка Коломбо и покрайнините й. Градът и прилежащите му региони бе разтресен от осем гърмежа, един от които – провокиран от гибелен нападател. Събитията, които раздрусаха дребната островна страна в Индийския океан в деня, в който католиците празнуват Великден, провокираха острото наказание на интернационалната общественост.
В обичайното си послание от Ватикана във връзка Възкресение Христово папа Франциск акцентира: „ С горест научих новината за нападенията, които през днешния ден, на Великден, донесоха печал и болежка. Искам да изразя своята обвързаност към християнската общественост, атакувана, до момента в който се е молила,и към всички жертви на такова грубо принуждение. "

Държавният глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп изрече „ сърдечни съболезнования " на народа на Шри Ланка след поредицата от смъртоносни детонации в църкви и хотели на островната страна. „ Искрени съболезнования от народа на Съединени американски щати на народа на Шри Ланка за ужасните терористични офанзиви против църкви и хотели. Готови сме да помогнем! “, увери американският президент.

Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Турция дефинира събитията в Шри Ланка като „ офанзива против цялото човечество “.

Съболезнования сервира и канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел , която акцентира, че „ религиозната ненавист и нетолерантността, които се демонстрираха по подобен ужасяващ метод през днешния ден, не би трябвало да побеждават ".
„ Шокиращо е, че хората, които се събраха, с цел да отпразнуват дружно Великден, бяха умишлено подбрани за цели на тази злонамерена офанзива ", се споделя в съболезнователната депеша, която Меркел е изпратила на държавното управление на Шри Ланка. В текста се твърди, че „ Германия застава до Шри Ланка като сътрудник в тези сложни часове “.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се причисли към западните водачи, оказали поддръжка на Шри Ланка след вълната от бомбени атентати. „ Ние изрично осъждаме тези омразни дейности. Пълна взаимност с хората от Шри Ланка, нашите мисли са за всички, които са покрай жертвите, починали на този Великден ", написа Макрон в обществената мрежа „ Туитър “.

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей също разгласява известие в „ Туитър “: „ Действията на принуждение в църквите и хотелите в Шри Ланка са в действителност отвратителни. Изразявам дълбоките си съболезнования на всички, които са наранени от тези трагични произшествия. Трябва да работим дружно, с цел да подсигуряваме, че никой в никакъв случай няма да почувства боязън, признавайки своята религия ”.

Българският министър-председател Бойко Борисов също изпрати съболезнователна депеша до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.„ Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкоз доста хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви дела ", написа Борисов. „ От името на българското държавно управление и от свое име изричам най-дълбоки съболезнования на Вас и околните на жертвите, както и най-искреното ни състрадание към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възобновяване на всички потърпевши ", добави още министър председателят.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР