Колкото повече се отлага, толкова по-голямо ще бъде земетресението в

...
Колкото повече се отлага, толкова по-голямо ще бъде земетресението в
Коментари Харесай

Прогноза за 7,8 по Рихтер до България: Колкото повече се отлага, толкова по-опустошително ще бъде земетресението в Истанбул

" Колкото повече се отсрочва, толкоз по-голямо ще бъде земетресението в Истанбул “, счита професорът по динамична тектоника и приложна геология в Атинския университет Ефтимиос Лекас,

Ако целият разлом се спука, то ще бъде към 7,8 по Рихтер

" Очакваме огромно събитие в Истанбул. Това са сближаващите отзиви на всички учени в страната. Така че е единствено въпрос на време. Колкото по-дълго се отсрочва, толкоз по-голямо ще бъде земетресението, т.е. толкоз повече сила е съсредоточена “, в началото заяви той на ERT.

И означи: " Разбира се, градът има огромна накърнимост. Има население от 20 милиона и една трета от постройките са доста остарели. Когато 20 милиона са натъпкани в относително тясно пространство, безусловно ще има доста жертви. Разбира се, зависи и от сюжета на земетресението. Тоест дали и по кое време ще се случи и по какъв начин ще стане “.

" Да се ​​надяваме, че разломът ще се прекъсва от време на време с по-малки трусове и никога няма да имаме големи резултати, каквито имахме да вземем за пример в Антиохия “, добави професорът.

По мотив земетресението от 7,6 по Рихтер в Япония господин Лекас разяснява: " Това, което би трябвало да вземем от японците, е дружност, работа в екип, дисциплина  и всичко това, което те нямат ние, само че и другите нации. Те са доста координирани, подготвени и манталитетът им е радикално друг от нашия. Затова те се подчиняват на инструкциите със издръжливост, със храброст и каквото и да вършат, всички го вършат дружно. "

" Сеизмичното екраниране на структурите, образованието, информираността и предземетръсният надзор в този момент са безспорен приоритет “, уточни той.

" Сега безспорен приоритет се дава на неща като антисеизмичното екраниране на структурите, образованието, информацията и предземетръсния надзор, който в този момент вършим във всички публични здания в страната, който продължава и ще завърши до една година “ означи господин Лекас.

" Изисква се документ за статична адекватност "

След това, базирайки се на частните здания, той акцентира:

" Разбира се, частните здания също би трябвало да бъдат инспектирани. Очакваме незабавно след приключването на противоземетръсния надзор в публични здания да се направи някаква институционална законодателна уредба, тъй че този наложителен надзор да се разпростре във всички здания в страната, частните, на отговорност на притежателите. Вижте, не можем да желаяме енергиен документ и да оставим документа за земетресение, когато наемаме или продаваме апартамент. Обикновено би трябвало да има документ за статична валидност на постройките. Разбира се, би трябвало да се поеме от притежателите. Този надзор ще се прави последователно.

Ние предлагаме да се извърши този надзор и несъмнено това ще даде друга стойност на постройките и във връзка с постройките, които би трябвало да бъдат укрепени или са претърпели износването на времето или нещо друго, те би трябвало да бъдат направени въз основа на институционалната рамка, т.е. наредбата за ремонт и възобновяване на постройките до тяхната антисеизмична адекватност. Има тези разпореждания от OASP, които неотдавна издадохме. В рамките на 24 ще забележим публичните здания в страната и по-късно, несъмнено, ще предложим това да съществува и за частните здания в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР