Колкото по-високо започваме да ценим личното пространство и тишината на

...
Колкото по-високо започваме да ценим личното пространство и тишината на
Коментари Харесай

Как ни вредят околните шумове?


Колкото по-високо започваме да ценим персоналното пространство и тишината на усамотението, толкоз по-трудно постижими стават те. Околните шумове към този момент са толкоз неразделна част от заобикалящата средa, че огромна част от тях даже не отчитаме. А това е по този начин не тъй като не ги чуваме, а тъй като мозъкът си е построил лична филтрираща система, с която да се защищити от разрушителния резултат на мощните околни шумове.

И макар че огромна част от тях не ни стряскат, когато вниманието ни е ангажирано, близките шумове не отминават без да се отразят на здравословното ни положение. Скорошно изследване, оповестено в журнала на Американския лицей по кардиология потвърждава какво е съответното въздействие на мощните шумове върху здравето ни. Оказва се, че те афектират освен слуха. Последствията може да бъдат доста по-сериозни.

Силните околни шумове, даже краткотрайни, усилват риска от сърдечни проблеми като коронарна артериална болест, високо кръвно налягане и аритмия. Колкото по-шумна среда обитаваме и колкото по-продължително се излагаме на мощни шумове, толкоз по-висок е рискът те да ни навредят. В това число влизат и мометни мощни шумове като клаксоните и алармите на автомoбилите, сирените на профилираните коли, шумът от преминаващи самолети и други

Връзката сред шумовото замърсяване и сърдечните проблеми се изяснява с 2 съществени фактора:
Шумът утежнява качеството на съня ни, тъй като приятната тишина е все по-трудно постижима даже нощес; Силните шумове растройват хормоналния баланс и водят до увеличение секрецията на стресови хормони, които с времето повреждат сърцето и съдовете. Счита се, че близките шумове са измежду главните аргументи за струпване на несъразмерен стрес ;

Свързани публикации.. Как медитацията снема напрежението? 0 Как да се преборим с шума при заспиване? 1 Шумът от самолетите покачва риска от хипертония 0

Учените акцентират какъв брой значимо е данните от изследването да се преглеждат в верния аспект. Те не потвърждават, че излагането на мощни околни шумове е директна причина за сърдечни проблеми. Данните им обаче алармират, че шумовото замърсяване е сериозен рисков фактор за развиването на такива. Те правят оценка ролята му като доста близка до тази на високия холестерол и затлъстяването. Околният звук даже ускорява отрицателното въздействие на тези фактори.

Тези данни допълват общата визия за отрицателния резултат на шумната среда. Тя се асоциирса също и с риск от тревожни разстройства, меланхолия и забавено когнитивно развиване при децата.

Само допреди десетина години считахме околния звук за провокиращ фактор. Днес мозъкът ни последователно се приспособил към него и може да не усещаме толкоз мощно въздействието му, само че не тъй като е намалял. Напротив – шумовото замърсяване непрекъснато се усилва и рискът от отрицателни последици за здравето нараства съразмерно. С това и потребността от обезпечаване на колкото се може по-спокойна конюнктура, което, за положително или неприятно, остава персонална отговорнoст за всеки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР