Колкото по-свързани стават хората с технологиите, толкова повече искат да

...
Колкото по-свързани стават хората с технологиите, толкова повече искат да
Коментари Харесай

Юрта вместо луксозен хотел: Нова мода в българския туризъм

Колкото по-свързани стават хората с технологиите, толкоз повече желаят да избягат от тях и да се приближат оптимално до природата. Космополитните градове са отеснели толкоз доста, че от ден на ден хора избират отмора в планината или на село, в сравнение с уикенд в огромния град.
Младото потомство
Т.нар. „ преходно потомство “, или милениумите отдават значимо значение на световните екологични събития във всичките им аспекти – трусове, наводнения, безводие, промени в климата, замърсяване на природата, замърсяване на въздуха, епидемии и прочие Особено чувствителни са към локалните събития, свързани с ГМО и пестициди в храните, запрашаването на въздуха. Това ги прави и моторите на близкия до природата туризъм и са тези, които основават новите трендове в бранша и диктуват разпоредбите.

Едно от най-новите течения, които навлизат в българския туризъм, е основаването на юртени селища – които да са оптимално покрай природата, само че и да оферират комфорт на посетителите.

Юртата е портативно жилище, тип палатка от филц (бел. ред – плат, който се създава не посредством тъкане, а посредством сплескване под пара или гореща вода). Тя съставлява кръгла дървена структура.

Изключително доста се харесва мястото от младежите. Те постановат наклонността и търсят този контакт с природата. Семействата също доста харесват този тип туризъм “, споделя пред Economic.bg Цанко Колев, отговорник на едно от юртените селища в България.

То се намира в с. Неофит Рилски, в община Ветрино, област Варна. Първите 10 юрти са сложени при започване на 2022 година, а в края ѝ – още 10. През тази година се чака селището да проработи с цялостен потенциал, който е до 150 души. Те разполагат с съвсем всички улеснения на една хотелска стая, в това число и отопление.

Селището се намира в гориста околност, а основаното огнище, на което се събират вечер хората, доста се харесва “, споделя още Колев.



Снимката е илюстративна; източник: Pixabay

Такъв вид настаняване се предлага на още две места в България – в населено място непосредственост до курорта " Албена ", както и в Софийска област в подножието на Плана планина.

Нашата цел е нулево влияние върху околната среда! “, споделят притежателите на юртите в Плана.

Електричеството в селището се генерира от слънчеви панели, водата се подава от бунар, а тоалетната е суха – с компостиране на боклуци, излиза наяве от изложение на мястото за настаняване, което се предлага през платформата Airbnb.

Всичко, което е различно сега се търси и толерира “, споделя Радослав Минков, ръководител на Асоциацията на къмпингите в България.

Според него обаче сега не може да бъде изработен разбор дали сходен вид настаняване би бил прелъстителен в България за дълъг интервал от време.
Къмпинг туризъм в България
Асоциацията, която оглавява Радослав Минков, се е заела със задачата да промени образа на къмпинг туризма в България. Като първа стъпка е смяна в категоризацията на тези места.

Надяваме се до началото на дейния летен сезон да успеем да довършим наредбата и да има държавно управление, с което да приказваме “, споделя Минков.
 5-звездни къмпинги и глемпинги: Туризмът в България поема в нова посока
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР