Колкото по-рано започнем финансовото образование на децата, толкова по-добре ще

...
Колкото по-рано започнем финансовото образование на децата, толкова по-добре ще
Коментари Харесай

Финансист: Колкото по-рано започнем финансовото образование на децата, толкова по-добре 

Колкото по-рано стартираме финансовото обучение на децата, толкоз по-добре ще подготвим детето за независим живот. Финансите са умеене като всяко друго. Това сподели Рени Миткова – изпълнителен шеф на фирмите на " ЕОС Груп “, в предаването " Човекът на фокус “ на " Фокус “.  

Според нея подобаващ миг да стартираме финансовото образование на едно дете е, когато то стартира да демонстрира интерес към цифрите или със започване на учебно заведение. " Когато детето стартира първи клас, стартират първите пари за закуска, за учебник, което е добра школа. Можем да стартираме с дребни стъпки, като да вземем за пример джобните пари – да дадем на детето един дребен бюджет, който то да ръководи “, даде образци тя.  

Когато това се случи, родителите би трябвало да слагат избрани ясни правила защо могат да бъдат харчени тези пари и защо не. " Трябва да беседваме с децата защо ги харчат. На един по-късен стадий даже можем да стартираме да ги въвличаме в фамилните финансови отговорности. Например в фамилията ми обсъждаме с децата къде да отидем на отмора, можем ли да си позволим тази дестинация, по какъв брой лв. на човек можем да отделим, кои са най-бюджетните оферти, можем ли да потърсим някаква опция, дали това излиза отвън рестриктивните мерки ни. Това ще им служи и на тях по-нататък в живота им, те ще могат да се вписват в избрана сума пари и да размишляват дали могат или не могат да си разрешат нещо “, изясни Рени Миткова.  

По думите й вярното систематизиране на бюджета и спестяването може да бъде култивирана у детето. " Хубаво е да го оставим в началото да сбърка, да си понесе последствията – чака до идващия път, когато му се поставят пари. Първият натурален повод е да изхарчат всичко незабавно. Правейки това в детска възраст, можем да избегнем грешките, които аз виждам и в актуалната ми работа. Според мен е доста здравословно да позволим на децата да си изживеят този блян, до момента в който са деца, до момента в който са в фамилията и грешките не са толкоз мъчителни “, изясни Рени Миткова.  

Умението да управляваш парите си не е въпрос на дребна или огромна заплата, акцентира тя. Статистиката демонстрира, че най-често длъжници са хората с високи приходи, работещи в ІТ сферата, уточни специалистът. " Това е умеене, за което четем, образоваме се, практикуваме и в случай че сме го практикували 10-15 години в дома, това ни дава една задоволително постоянна основа, когато станем независими и стартираме да получаваме първата си заплата, да имаме знанията и уменията вярно да разпределим парите си във времето. Първата съществена стъпка в ръководството на нашите персонални финанси е да знаем какъв брой получаваме, какъв брой харчим, къде отиват, да заделяме постоянно една сума за спестяванията и вярно да си създадем сметката можем или не можем да си позволим нещо. “  

Когато се наложи да прибегнем до заем, би трябвало да вземем осведомено решение и да сме наясно със своите потребности и със фамилния си бюджет. " Трябва деликатно да преценим дали да употребяваме заема и по какъв начин той ще подкрепи нашето богатство, или е просто въпрос на каприз. Кредитите имат добра и неприятна страна. Добрият дълг усилва нашето богатство. Например, закупувам парцел в добър регион, който приписвам чартърен, той резервира цената си във времето, дори и пораства – този дълг е добър. На другия полюс е неприятният дълг – този, който ни дърпа надолу “, изясни още Рени Миткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР