Колкото по-подготвена е страната ни за приемане на еврото, толкова

...
Колкото по-подготвена е страната ни за приемане на еврото, толкова
Коментари Харесай

БАН: Ползи от еврото - само ако сме подготвени

Колкото по-подготвена е страната ни за приемане на еврото, толкоз повече изгоди ще има от присъединението ни към еврозоната. Това е главната теза в постоянния годишен отчет на Икономическия институт на Българска академия на науките.
Учените от академията са създали относителен разбор на икономическите резултати на страните от еврозоната и членките на Европейски Съюз, които не са приели още единната европейска валута. Той демонстрира, че в страните, възприели еврото след 2008 година, няма съществени инфлационни разтърсвания. Но в това време този развой може да докара до избрани разтърсвания и опасности, в случай че стопанската система ни не е подготвена за него, написа в отчета.
Според тях да вземем за пример неналичието на национално единодушие по някои промени води до несъблюдение на към този момент поети задължения по националния проект за възобновяване и резистентност. Това от своя страна може да докара до по-висок бюджетен недостиг и по-голяма потребност от външно финансиране, което би отсрочило участието на България в еврозоната и след 2025 година
" Политическото решение за прибързаното, съгласно Българска социалистическа партия, влизане на България в еврозоната слага под риск българската стопанска система и жители ", съобщи преди ден от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев по време на дебата за шеф на Българска народна банка.
По думите му Българска социалистическа партия има разлики с управлението на Българска народна банка и респективно с шефа по решението, което беше взето за ускорено влизане в еврозоната - и политически, и във връзка с икономическите последствия. " Нормално е да има такива разлики, защото по този въпрос има полемики, причини и контрааргументи на Нобелови лауреати по стопанска система на някогашни ръководители на централни банки в Европа и отвън нея ", сподели проф. Румен Гечев.
По думите му обаче значимият въпрос тук е за какво след настояването на Българска социалистическа партия, импортирано документално от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и от него Българска народна банка да даде на Народното събрание съответни планове за резултатите от бързото влизане на България в еврозоната, резултати във връзка с вноса, износа, спестяванията - такива планове на са предоставени.
" Обсъждахме едни материали без автограф и щемпел, които бяха спорни. В обособени фрагменти на тези материали имаше безапелационна позиция,  че слагаме на извънреден риск конкуретноспособността на българската стопанска система и нямаше отговор на този въпрос. Т.е. - Българска народна банка и все още не е показала формален документ с стопански разбори за какво България би трябвало до ускорената пътека да влиза в еврозоната ", съобщи проф. Румен Гечев.
Учените: Да паднат обезщетенията за бизнеса
Докладът на учените предлага подкрепящите ограничения за бизнеса да отпаднат при приемането на бюджета, а дивидентите на държавните предприятия да не се изземват в цялостен размер. Причината е, че съгласно предварителните данни за осъществяването на бюджета за първите месеци на 2023 година има утежняване на бюджетното салдо с 1,1 милиарда лева заради по-ниските приходи от налози по отношение на направените бюджетни разноски.
В отчета се предлага фискална нерешителност и оставяне на буфери поради високата икономическа неустановеност в района и в света. Учените споделят и опасенията, че съществува риск от несъблюдение на европейските капиталови планове, включени в оперативните стратегии за отминалия към този момент бюджетен интервал 2014-2020 година, които би трябвало дефинитивно да се довършат и отчетат до края на 2023 г.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР