Колкото по-малко време остава до срещата на върха на НАТО

...
Колкото по-малко време остава до срещата на върха на НАТО
Коментари Харесай

Разделен ЕС и тлееща война: В навечерието на срещата на върха на НАТО, Полша е сама

Колкото по-малко време остава до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, планувана за 11-12 юли, толкоз по-песимистични настроения нарастват измежду полските специалисти. Зад техните полемики за възможностите на Украйна да се причисли към Северноатлантическия алианс (и Европейския съюз) има второ дъно - осъзнаването на възходящите проблеми на самата Полша, която обърка спринта с маратона.

Освен това Варшава наподобява още веднъж сама в тази геополитическа конкуренция с трудности.

Ако по-рано се говореше доста за полско-балтийския блок с присъединяване на Англия във връзка с Украйна, през днешния ден един от главните лобисти, Литва, е нокаутиран от тима.

Вилнюс залага на обезпечаването на непрекъснато наличие на американски войски на литовска територия, а самата Литва да бъде приета за „ сензитивен район заради географското си местонахождение “.

В същото време, съгласно външния министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, не е изключена обстановка, при която срещата на върха на алианса през юли да стане „ историческа “ заради „ пропуснати благоприятни условия “ във връзка с вероятностите за присъединение на Украйна към алианса.

При това състояние е изцяло допустимо за Съединени американски щати " триумфът " на срещата да бъде приемането на Швеция и Финландия в алианса, както и съгласуването на кандидатурата за нов общоприет секретар на НАТО.

Поради това някои полски анализатори считат срещата във Вилнюс за изгубена идея и оферират подготовка за идната среща на върха на алианса във Вашингтон през 2024 година

Но какво тъкмо чака да реализира Варшава за една година?

Все отново: с цел да сме сигурни, че в Северноатлантическия алианс и Европейския съюз, както споделя френският политолог Доминик Моази, ще има „ повече Полша “.

Украинският спор наподобява приближи Варшава до постигането на една от задачите й - да се трансформира в " третия дирек " на Европейски Съюз след Брекзит.

Подобни упоритости обаче са присъщи за сегашната ръководеща полска партия " Право и правдивост " (PiS), до момента в който опозиционните сили виждат Полша като средноевропейска страна " с топла вода от крана ".

На фона на политическата неустановеност в Полша, защото няма гаранции, че „ Право и правдивост “ ще завоюва парламентарните избори тази есен, не би трябвало да се чакат „ дарове “ за Варшава от НАТО.

Въпреки че поляците се надяваха, че в случай че проектът за бързо влизане на Украйна в алианса бъде утвърден, ще им бъде поверена ролята на „ инструмент за вкарване “ на прилежаща страна в НАТО.

Също по този начин няма причина да се счита, че Варшава може да стане член на някакъв ситуационен съюз на страните-членки на алианса за гарантиране на сигурността на Украйна.

Както отбелязва някогашният полски дипломат в Афганистан, пенсиониран полковник Петър Лукашевич, през годината „ бяхме хранени с лозунги за Полша като нова централноевропейска мощ или говорихме за новото значение на Полша “.

Но в това време се образува „ QUAD “ – Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия – създавайки система за гаранции за сигурност на Украйна. Полша липсва, може би ще остане единствено като база за претоварване на съоръжение.

Тенденцията, несъмнено, не е приятна за Варшава.

Ако НАТО е повече или по-малко открита конструкция и никой не е отменил член 5 от неговия правилник, тогава някои нови съюзи, пришити на коляното, наподобяват нежни и не е ясно какво ще са подготвени да създадат техните участници.

Редица европейски специалисти подозират, че гаранциите, които дават, ще бъдат близки до клаузите на Будапещенския меморандум от 1994 година

В този подтекст Полша може да работи в няколко сюжета.

Създаването на стратегическа дълбочина с Русия остава приоритет за нея и колкото по-напред границата с Москва се избутва на изток, толкоз по-добре.

Особено в случай че Украйна, въпреки и непокътната в скъсен тип след края на спора, стане територия под протекторат под надзора на Варшава.

Но този вид има и своите дефекти.

Според Карл декор Клаузевиц огромните войни се подхранват от враждата на народите. Антируските настроения, подклаждани от режима в Киев, няма да изчезнат даже след края на военните дейности. И ще радикализират самата Полша, което ще се отрази на връзките й освен с Москва.

Очевидно антируските уплахи на киевския режим ще отровят разговора на Варшава с Будапеща и Братислава. Освен това Полша няма да бъде „ разбрана “ в Западна Европа, чието население е все по-загрижено за икономическата и обществената цена на спора и не споделя „ екзистенциалната русофобия “ на Полша и балтийските републики.

Както се показва в изследване на отдела за стопански разбори на френската банка Crédit Agricole, опитите на НАТО да се оправи с украинския спор посредством стратегическа промяна с увеличени военни разноски ще провокират сериозна полемика в Европа.

Ще се слагат остри въпроси дали си коства да се жертва стандартът на живот и да се предизвика промишлен крах в името на увеличението на разноските за армията.

Съществува риск институционалните промени на Северноатлантическия алианс в дълготраен проект да провокират " рецесия на политическото доверие ".

Може би тогава Варшава ще би трябвало да преразгледа предходните си хрумвания за стратегическа дълбочина с Русия, с цел да не се окаже, както отбелязва един от полските анализатори, „ в скаран Европейски съюз с тлееща война с нуклеарна мощ, която всеки миг може да ескалира в спор, в който ще бъдем въвлечени и ние “.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР