Колкото по-малко ме познава човек, толкова повече ме разубеждават да

...
Колкото по-малко ме познава човек, толкова повече ме разубеждават да
Коментари Харесай

След 30 ден гладна стачка - Димитър Василев пред Фрог: На тази земя има непоколебими хора

Колкото по-малко ме познава човек, толкоз повече ме разубеждават да не не преставам. Вижте, на тази земя има непоколебими хора. Аз не съм някакъв като Бойко, наедрял с мускули и така нататък, дребен, малък дъртак съм, на 63 години, само че аз съм хладнокръвен откогато се познавам и няма кой да ме спре към това, към което съм тръгнал. В момента върша назад преброяване.
Това сподели пред Фрог Нюз Димитър Василев, който към този момент месец е в гладна стачка и в очакване на оставката на премиера Бойко Борисов. Той е природозащитник, деятел и основател на „ Училище за природа “ в село Влахи в Пирин. От дълги години се бори за спасяването на креснеското дефиле и против унищожаването на природата при градежа на Автомагистрала „ Струма “. За стачката му подсети неговия другар и състудент доцент Стоян Бешков от природонаучния музей към Българска академия на науките, който пък бе един от задържаните на митингите на 2 септември.

Ето какво ни показа Василев за убежденията си и за цената на достолепието:

Първо желая да Ви попитам по какъв начин сте, тъй като през днешния ден е 30-тия ден от Вашата гладна стачка, която започнахте в поддръжка на митингите и настояването за оставка на Бойко Борисов?

Точно по този начин е. За в този момент съм добре. Ще забележим по какъв начин ще е нататък. За в този момент съм се настроил най-малко 40 дни да съблюдавам това.

Колко мислите че ще продължи в действителност?

Няма визия. Някои хора са нагли и постоянно могат да намерят метод да се измъкнат, единствено че ситуацията към този момент е такова, че няма на къде да отстъпваме. С Кресна да вземем за пример се занимаваме към този момент от 20 години.

Знаете ли за други хора, които също като вас са оповестили гладна стачка и по този метод показват митинга си и разочарованието си?

В момента не, не знам.

Разбрах, че имате рожден ден скоро. Очаквате ли другари и съидейници.

Да, в петък имам рожден ден, очаквам другари.

Много малко се знае за вашата протестна позиция. Това бе повода да ви потърся. Надявам се да получите повече поддръжка и хората да схванат, че това което сте подхванали е съществено. Получавате ли поддръжка?

Благодаря ви за което. Какво да Ви кажа, един път пристигнаха от една телевизия тук, след което Бешков сподели по бТВ за мен, тъй че от малките екрани не доста, макар че, както знаем българския народ се интересува най-вече от телевизионното време. За това и тези хора го владеят до съвършенство.

От информацията за Вас и това което вършиме в „ Училище за природа “ в село Влахи научих, че в действителност много от дълго време имате, меко казано, отрицателно отношение към ръководството, освен поради унищожаването на природата в Кресненското дефиле. Всъщност и различен път сте протестирали. Тази гладна стачка ли е най-радикалното ви деяние досега?

Това е заради моята неспособност да бъда в София и да поддържам там митингите. Поради тази причина аз взех решение да подхваща това нещо. Тук се грижа за 90-годишната си майка, която няма по какъв начин да оставя ида отида в София. Още от април месец тя е при мен, с цел да не стои там с заплахата от тези вируси. Аз просто не мога да отида, поради това имах и високо кръвно, тъй като се чудех какво да направя. В момента, от третия ден в който започнах основната стачка, към този момент съм с кръвно като на юноша. Нищо, че съм на 60 години.

Излиза, че добре ви се отразява да протестирате

Фактът, че се пробвам да върша нещо, а и както се споделя – духът ми е цялостен. Вярвам, че ще устоя много дълго време.

Да разбирам ли, че досега не сте имали потребност от медицински обзор или помощ?

Не, нямам. Аз цялостен живот съм бил здрав и корав. Свикнал съм да си следя тялото, привикнал съм да си следя кое по какъв начин ми е. В момента считам, че нещата са под надзор. Имаше някакви трудности на 8,9,10 ден, в които нещата бяха по мъчно. В момента се усещам, както се споделя, да пребъдвам, което най-вероятно е илюзорно чувство, защото тялото на човек не е способно на това.

Нямате ли чувството, че ръководещите също са с настройка да векуват?

Категорично го знам, че това е по този начин. Бойко Борисов до в този момент е правил всевъзможни финтифлюшки единствено и единствено да остане на власт, само че се надявам, че сега самият той вижда, че е покрай времето, когато би трябвало да каже „ довиждане “ на ръководството на България.

Смятате ли, че ще подаде оставка?

Аз считам, че този човек си отива. По какъв метод ще си отиде - няма си на визия. Ако има малко героизъм и ум в главата - ще подаде оставка. Ако в действителност го е боязън, че има нещо, което би трябвало да извърши, тъй като е човек с доста зависимости, което надали някой в България не знае, че е по този начин. Едва ли някой в България счита, че той самичък си е поставил генералския чин, или че самичък се е издигнал или че е самичък във всичко това, което се е случило, заради невероятния му разсъдък, вътрешен глас и грамотност и така нататък Повече от ясно е, че сложено лице и кукла на конци.

А следователно мислите ли, че с неговата оставка нещата ще се трансформират, ще се намерят хора, които са почтени да ръководят страната и ще стартира смяна?

България има, има. Проблемът е, че младите и интелигентните хора нямат достъп, защото сме една превзета страна. Едва ли някой се съмнява, че в България мафията ръководи всичко. Просто не мога да допускам, че някой си мисли, че не е по този начин. Трябва да е някой, който е със напълно, напълно, напълно затворени очи, с цел да не вижда какво се случва и ограбването на тази страна в продължение на десетки години.

Опростачването на тази страна, поддържането на едно пошло равнище, което да бъде показателно и всички да си споделят, аха и този е елементарен като мен. С една дума чалгаджийсквото отива на зле.

Мислите ли, че от – измежду природата и с изобретателните неща, с които се занимавате се вижда по-ясно това, което е в София, мерзостта и наглостта на хората, които ръководят?

Не считам, че има някакво особено място, от което да се виждам нещата. Има хора, които виждат неща. Просто има хора, които мижат със мощ, единствено и единствено да не видят. „ Denying all the way “ – отричайки всяко явно нещо, единствено и единствено да си запретнат ръкавите и да свършат някаква работа. Няма по какъв начин в случай че не се хванем всички, няма значение кой на какво равнище е. Някой може да е грънчар, някой може да е академик, някой може да е служител на реда, боен, каквото и да е. Всеки един от нас би трябвало да де някакъв % от своето време, от своя разсъдък за креативност, която да се за страната. Иначе няма по какъв начин да стане. Ако ние продължаваме да си седим, бъркайки или в носа, или в джобовете си, оглеждайки се на ляво и дясно и мислейки, че някой ще ни оправи България – няма по какъв начин да стане. Всеки би трябвало да се захване.

От толкоз години се занимавам с природозащита, още от преди измененията в България, със същия този, човек, който и Вие споменахте – доцент Стоян Бешков и с един различен сътрудник – Христо Николов, който след това основа „ Зелени Балкани “ в Пловдив. С тези двама индивида примерно стартирахме самодейност за прекъсване на акцията за изтребване на мишките посредством токсини със самолети. Това беше през 88 -89-та година. Никъде по телевизия или вестници не желаеха да ни пускат. Като отивахме по институции да обясняваме ни питаха: „ Какви сте вие? “. Ами ние сме биолози. „ Ама организация? “, тъй като тогава би трябвало да си в някаква стройна организация против Българска комунистическа партия, а ние сме студенти, преди малко приключили, което беше неприемливо. „ Къде са вашите преподаватели? “, а нашите преподаватели ги беше боязън. Един сподели, че ще си загуби членската карта за биологичния институт в случай че ни поддържа, а ние сме младежи и нищо не губим. Това е обособен въпрос – дали един младеж не губи бъдещето си, тъй като се изправя пред една страшна машина. Тогава се бяхме изправили, тъй като те бяха видели една опция, направиха един народен комитет за битка с полевците и започнаха едни командировки в Западна Европа, изкупуване на бойни отровни субстанции и след което със жито и други примамки ги смесваха и ги разпръсваха със самолети. Това което се случваше в природата беше убиването с хиляди, със стотици хиляди на гъски, патици и какво ли не. В България тогава се пазеше загадка за доста неща. В някакъв миг на Гарелов му писна да му висим на главата и пита дали може да се снима. Отговорихме – но несъмнено, полето е цялостно е с умиращи животни. Накрая по малкия екран излезе нещо. Веднага започнаха да ни проверяват, несъмнено, от службите, които и до ден сегашен са водещи в България.

Да ви разбирам ли, че сравнявате времената тогава и в този момент?

Става въпрос за едно задкулисие и за едни хора които ръководят страната, без изобщо да ги виждаме кои са. Примерно в този момент са техните наследници и съответни и всякакви подпрени хора от разнообразни компании.

Последно да Ви попитам убеждават ли Ви близки и познати да прекратите гладната си стачка?

Колкото по-малко ме познава човек, толкоз повече ме разубеждават да не не преставам. Вижте, на тази земя има непоколебими хора. Аз не съм някакъв като Бойко, наедрял с мускули и така нататък, дребен, малък дъртак съм, на 63 години, само че аз съм хладнокръвен от както се познавам и няма кой да ме спре към това, към което съм тръгнал. В момента върша назад преброяване.

Интервю на Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР