Колкото по-дълго продължи затишието в район, толкова по-голямо ще бъде

...
Колкото по-дълго продължи затишието в район, толкова по-голямо ще бъде
Коментари Харесай

Известен турски геолог вещае силно земетресение в Истанбул

Колкото по-дълго продължи затишието в регион, толкоз по-голямо ще бъде земетресението, счита геологът проф. доктор Овгюн Ахмет Ерджан
Турският геолог проф. доктор Овгюн Ахмет Ерджан обърна внимание на земетресенията, които се случват едно след друго в последно време в Турция, написа " Марица ".

Той направи изказване от своя акаунт в платформата X, като акцентира, че би трябвало да се вземат незабавни защитни ограничения на всички равнища преди вероятно огромно земетресение в Истанбул или на други места в страната.

„ Колкото по-дълго продължи спокойствието в един регион, толкоз по-голямо ще бъде земетресението. Азиатската част на Турция, която ние назоваваме Анатолия, се напрегна и спря сеимичността си от известно време. Сега е на изчакване, добави той.

За страдание земетресенията са неизменима действителност за Турция, добави проф. доктор Ерджан.

В навечерието от годишнината на 6 февруари на двете трусове от 7,6 по Рихтер с епицентър Кахраманмараш, в Югоизточна Турция ученият напомни, че в региона там са регистрирани над 4 пъти повече земетресения от нормално и показа, че в този просторен регион вторичните земетресения ще продължат, само че не се чака друго смазващо земетресение скоро.

Що се отнася до региона на Мраморно море, около Истанбул той посочи: „ Преди земетресението бушуват дребни трусове, след което има надълбоко мъртвило. Тогава удря огромно земетресение. Колкото по-дълго трае затишието, толкоз по-голямо е земетресението.

За страдание не могат да се вземат защитни ограничения против трусове всеки ден или няколко години авансово, тъй като не можем да знаем по кое време тъкмо ще се се случат.

Има доста положителни закони и наредби основани от ръководещите, само че в случай че няма пари, няма какво да се прави. Градската промяна е от най-голямо значение за огромните градове като Истанбул. Жилището, в което живеем, и офисите, в които работим, би трябвало да са земетръсоустойчиви.

Ако богатите се избавят, кой ще помогне на бедните? В това е казусът. Държавата би трябвало да бъде страж на бедните и бездомните. Трябва да имаме прецизни проекти и стратегии за евакуация. 

Необходимо е да се сътвори земетръсно образование на хората, модерното обучение на децата е от решаващо значение. В демографски проект би трябвало да се предотврати вътрешната миграция и стихийното разгръщане на градовете. В противоположен случай земетресенията ще не престават да провокират гибел.

Използването на науката при строителството на актуалните градове е единственото решение на казуса. Не ни убива земетресението, а некачествените здания и неналичието на организация ”, заключи геолога.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР