Колкото и отчаяно да търсите работа, има няколко типа компании,

...
Колкото и отчаяно да търсите работа, има няколко типа компании,
Коментари Харесай

Когато търсите работа - 5 типа компании, които трябва да отбягвате

Колкото и обезверено да търсите работа, има няколко вида компании, за които не си заслужава да работите. Дори и заплащането да е положително и предлаганата позиция да наподобява като същинска фантазия, приемането на работа в неприятна компания може да се трансформира в голяма пречка за вашата кариера и даже да заплаши бъдещите ви триумф. От Glassdoor дават образец за 5 вида компании, от които би трябвало да стоите надалеч:

Фирмата, в която чиновниците не се задържат дълго

Червен байрак: Постоянно се търсят претенденти за основни позиции в компанията.

Колко неприятна е обстановката: Една сполучлива компания не може да си разреши да търси нови управителни фрагменти и топ експерти на всеки шест месеца. Ако разглеждате оферта на сходна компания, то може да сте сигурни, че тя е попаднала в цикъла „ назначи-уволни “. Това може да е знак за няколко неща. На първо място, водачеството на компанията може да е несигурно и да не открива претендентите с мечтаните качества. Второ, компанията може да има неприятна фирмена просвета, която прави невероятно задържането на положителни експерти в дълготраен проект.

Какво може да извършите: Компаниите, които непрекъснато търсят нови чиновници, не са способни да извършват нещата, които дават обещание. Не си губете времето с тях.

Компанията с токсична фирмена просвета

Червен байрак: Лоши мнения от чиновниците, липса на фокус върху потребностите на работещите, избягване на значими въпроси от интервюиращите за работа.

Колко е неприятна е обстановката: Лошата фирмена просвета може да не наподобява като неразгадаем проблем, само че би трябвало да започнете да го приемате тъкмо като подобен. Съвсем неотдавна следих няколко образеца, в които токсичната фирмена просвета на редица компании се отрази отрицателно на имиджа им пред необятната аудитория. Дори и неприятната фирмена просвета на компанията да не е станала обществено притежание, тя може да има гибелен резултат върху вашата кариера. На всички е ясно, че положителната фирмена просвета води до растеж на продуктивността и удовлетворението от работата. Както можете да се досетите, неприятната работно просвета има противоположния резултат.

Какво може да извършите: Когато сте на изявление за работа и представителят на компанията отбягва вашите въпроси за фирмената просвета, това е знак, че би трябвало да потърсите друго място. Също по този начин, не приемайте предложения от компании, съгласно които „ хубавичко работа “ е 15-часов работен, смесен с дълги имейли през уикенда.

Фирмата, която дава обещание, само че не извършва

Червен байрак: Нереализирани корпоративни цели, чиновниците нямат доверие в ръководителите си, разминаване сред декларираните полезности и тези, които се показват

Колко неприятна е обстановката: В ерата на прозрачността, множеството компании са наясно с обстоятелството, че би трябвало да предложат редица облаги, с цел да привлекат най-хубавите експерти. По тази причина те дават обещания. Обещания свързани с работното време, със заплащането, с фирмената просвета, с марката, с почивните дни, с бонусите и тн. Проблемът с обещанията е, че доста постоянно те не се съблюдават. Бъдете изключително деликатни с фирмите, които не стопират да ви дават обещание най-различни неща, а в същото време с това не са подготвени да сложат подписа си под всички тези обещания.

Какво може да извършите: Стойността на всяка компания се дефинира от вярата, която чиновниците й имат в нея. Ако хората, които работят в една компания, са спрели да имат вяра на обещанията, които им се дават, то вие не би трябвало да си губите времето  и да кандидатствате за работа на сходно място.

Фирмата „ стагнатор “

Червен байрак: Липса на благоприятни условия за учене и развиване, липса на ментори.

Колко неприятна е обстановката: Получили сте оферта от компанията на вашите фантазии. Парите са положителни, позицията е съвършена, а бъдещите ви сътрудници са страхотни. Какво толкоз, в случай че тя не предлага благоприятни условия за учене? Толкова ли огромен проблем е, че никой не ви дава отговор какво може да бъде кариерното ви развиване във компанията? Това не е огромна работа… нали? Не тъкмо. Компанията, която е в развой на застоялост, е такава, която би трябвало да отбягвате, тъй като в нея няма да получите късмет да постигнете дълготрайните си цели. Макар че този вид компании може да бъдат положително място за хора, които търсят доста характерна и нишова служба, за множеството служащи тя съставлява задънена улица.

Какво може да извършите: Работата в компанията „ стагнатор “ води до това, че след 12 до 18 месеца още веднъж ще се озовете на пазара на труда, търсейки ново работно място. Не забравяйте, че „ стагнацията “ безусловно значи да спрете да се развивате и да бъдете неактивно. Това не е нещо, което желаете за вашата кариера.

Корабът без капитан

Червен байрак: Няма явен проект за бъдещето на компанията, чиновниците не знаят какви са дълготрайните цели, мениджърите не споделят дейно

Колко неприятна е обстановката: Пазете се от огромни компании, които се характеризират със фукане и надменност, само че в същото време с това нямат ясна посока на развиване. Именно тези компании неизбежно се сблъскват компликации, които могат да ги потопят. Фирмите би трябвало да бъдат открити и откровени, когато става въпрос за тяхното финансово положение, за проблемите, пред които са изправени, и за бъдещето, което желаят да имат. Ако мениджърите, отговарящи за назначението на нови чиновници, не са склонни да разясняват с тях посоката, в която компанията се желае да върви, това може да е сигнал, че те нямат проект за растеж и че основите, на които е построена компанията, не са постоянни.

Какво може да извършите: Колкото и обещаващо да наподобява една компания и колкото и медийно внимание да получава последния й артикул, в случай че тя не разполага с ясна визия за бъдещето, тя няма печеливша тактика.

.........................

Редактор: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР