Колко ще струва на света конфликтът в Близкия изток бе

...
Колко ще струва на света конфликтът в Близкия изток бе
Коментари Харесай

Хампарцумян с мрачна прогноза за влизането ни в Шенген и еврозоната

Колко ще коства на света спорът в Близкия изток бе тематиката на Нова ТВ, коментар по която направи банкерът Левон Хампарцумян.

" Икономическите последствия ще бъдат измерени, от една страна, с евентуалните опустошения. Но ще има и нарушение на комерсиалните вериги за доставка, които минават в региона на Персийския залив.

Този спор ще бъде един мотив за още по-бърза консолидация на западния свят, към който и ние принадлежим - с проекти за реиндустриализация, съкращаване веригите за доставка, произвеждане на отбранителни системи против тези дронове и балистични ракети. Тоест, влизаме в един по-напрегнат интервал, само че парадоксално той може да докара и до по-бърз промишлен и стопански напредък ", уточни банкерът.

По думите на Хампарцумян " войните подтикват софтуерното развиване ".

" Имахме един интервал, в който мислехме, че светът е подреден един път и вечно...през 90-те години. Ами не, не е. И ще би трябвало, за жалост, да застанем зад метода на живот, който по никакъв начин не е неприятен, може би даже е най-хубавият в света, само че ще би трябвало да го защитим ", акцентира Хампарцумян.

Той посочи, че следва да се тревожим за това по какъв начин ще си наредим страната, тъй като имаме потребност от институционално преизграждане на някои елементи.

" Институционално бяхме разрушени по ред аргументи. Руският нефт – с него или без, в случай че не си наредим страната, той няма да ни избави, само че и няма да ни потопи “, сподели специалистът и посочи, че имаме потребност от работеща система и Митници.

Ако махнем източниците на ново благосъстояние, контрабандата е един от огромните бизнеси. Границата с Турция е на едни от най-големите търговски потоци в света. Контрабандата продължава да съществува като бизнес, без значение от политическата констелация, която ръководи “, добави Хампарцумян.

" Имаме почистване на сметки в Митниците, които обаче може да доведат и до почистване на обстановката, само че това не е наложително и автоматизирано “, добави специалистът.

По думите му обаче това са цели системи. " Говорим за огромни структури, които включват елементи от страната и престъпния контингент. Напълно самостоятелен, почтени и наивни хора “, заключи той и добави, четова е отрицателно за развиването на стопанската система, само че освен в България, а и в цяла Европа.

Хампарцумян е безапелационен, че мястото на България е в еврозоната. Но в случай че няма проведени старания, които да реализират избрани цели в платежния баланс на страната, няма да успеем да влезем в еврозоната през 2025 година.

" Никой няма да ни прави оценка по политическата непоклатимост, това не е точният критерии. Другите неща обаче, свързани с недостига и инфлацията, които са сериозни за България, ще бъдат гледани. Ще намерят мотив, с цел да ни кажат да изчакаме още малко “, предвижда банкерът.

" Това се отнася и за Шенген. Най-малко срещу влизането ни в Шенген е повече от една страна. Австрия просто е забележима, а другите се спотайват. Много евентуално е да има тиха опозиция. Въпросът не е дали ще вкарат един ТИР с цигари или алкохол, а въпросът е, че като платиш, в този резервоар може да има всичко – като започнеш от храна и стигнеш до химически оръжия “, изясни Хампарцумян.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР