Колко ще плащаме за парно през зимата? Темата е повече

...
Колко ще плащаме за парно през зимата? Темата е повече
Коментари Харесай

Кои хора са енергийно бедни и колко ще е по-скъпо парното? Цветанка Илиева пред ФАКТИ

Колко ще плащаме за парно през зимата? Темата е повече от настояща, само че освен тя. Ще се усилват ли пенсии, ще пораства ли още цената на водата… Пред ФАКТИ приказва Цветанка Илиева, енергиен специалист на „ Изправи се България “.

- Г-жо Илиева, каква зима чака столичани, отопляващи се на парно?
- Зимата ще е сложна, в случай че приказваме за заплащане на парно. Сметките ще бъдат с към 30% нагоре. От 1 януари може да станат и още по-високи. Цената все още, по отношение на предходната година, е увеличена с 28%. Давам ви образец. Ако сте имали сметка за парно от 300 лв., в този момент ще е 380 лв..

- Защо желаете КЕВР да изготви цялостен разбор и доклад на активността на целия топлофикационен отрасъл в страната. Каква е обстановката отвън столицата?
- Ние предложихме това нещо по време на публичното разискване на цените през юни 2022-а. Тогава в отчета на КЕВР не беше изработен регулаторен обзор на активността в толофикационните сдружения. Плюс това топлофикациите получават обезщетения за цената на природния газ към оня миг, а също по този начин продават и електрическата енергия, която създават, на борсата.

При образуването на цената КЕВР не отчиташе това.

Сега, по данните на КЕВР, топлофикациите отвън София за предходната година са 67 млн. лв. на загуба, а единствено три са на облага – в Перник, Варна и Сливен. Общо облагата им е 4 млн. лв.. Към края на юни 2022 година има обществена информации за сдруженията в Бургас, Плевен, Враца и Русе. Общата им загуба е 80 млн. лева Към момента топлофикациите не получават обезщетения за цената на природния газ и извънредно време е да се направи разбор в страната за развиването на този бранш и дали има въобще бъдеще, тъй като цените стават обществено непоносими за потребителите.

- От „ Изправи се България “ стартирахте акцията си „ Не плащай “ против изравнителните сметки за парно. Какъв е резултатът?
- Призовахме столичани да не заплащат изравнителните сметки до 14 септември, тъй като към този момент бе ясно, че има неточности в начисляването на Данък добавена стойност. Закъсня се и с издаването на новите фактури и в този момент отново призоваваме да се не се заплаща, тъй като „ Топлофикация-София “ трябваше да издаде нови фактури до 15 септември, а такива за корекцията на изравнителните сметки към 31 август 2022 година още няма.

- Кои хора у нас са „ енергийно небогати “… Как се дефинира прагът…
- Има европейска инструкция за определянето на хората, които са енергийно небогати. Това не е транспонирано в българското законодателство. Досега, според Плана за възобновяване, трябваше в Закона за енергетиката да бъде заложена формулировка за енергийно бедните. Трябваше да стане това до края на това тримесечие, само че Министерството на енергетиката не е дало такава формулировка и не е предложило закона за публично разискване. Ние, от „ Изправи се България “, считаме, че като енергийно безпаричен би трябвало да се дефинира всеки човек,

който дава над 10% от средномесечния приход на семейството за отопление.

Цялата разлика, която се получава за един парцел, да се поема от страната.

- Казвате, че след 2 октомври ще предложите в Народното събрание страната да поеме нарастването в сметките на потребителите. Какво демонстрират плановете ви?
- Някъде към 3,5 млн. българи са енергийно небогати. В тази група включваме и пенсионерите, които получават до 500 лв.. Това са към 1,1 млн. Около 700 000 възрастни хора получават пенсии сред 500 и 1000 лв.. Говорим все за хора, които получават по-малко пари в сравнение с е издръжката на живот – 1260 лв.. Имаме и работещи небогати, които са на минимална заплата от 700 лв.. Те са към 700 000. Така стигаме и до хората, които не са здравно обезпечени. Те са над 800 000. Крайно време е, откакто сега АЕЦ „ Козлодуй “ създава електрическа енергия на 61 лв., а я продава на близо 1000 лв. напоследък, да се създадат промени обезщетенията за цените на тока. Да има диференцирано погашение на обезщетенията на бизнеса, тъй като не е заслужено да се заплащат обезщетения на военните фабрики, примерно.

- Подехте и поредност начинания против високите цени на горивата. Виждаме към този момент, че цената пълзи надолу…
- Цената на бензина се движи към 3 лв. на колонките, само че цената на съветския нефт „ Урал “, с който работим в България, пада. Има различен фактор, който малко се разяснява в медиите. И това е, че е висок курсът на $ сега – към този момент е над 2 лв.. Това също има отношение. Ние сме за въвеждане на таван на цените на горивата.

- След изборите се заканвате, че самодейността „ Не плащай “ ще обхване с изключение на парното и бензиностанциите, също по този начин тока, газа и водата… Докъде ще стигнем по този начин?
- Ние предвиждаме, а това го споделяме с хората, да се направи Закон за изключителната обстановка в енергетиката. В този Закон предвиждаме да се създадат бързи промени. Една от тях е да се вкара понятието „ енергийно безпаричен “. Също по този начин е добре дребните и междинни компании, както и бюджетните организации да се върнат на контролирания пазар на ток. Да се дадат по-дълги периоди за заплащане на сметките на хората, както това бе по време на коронавирус пандемията.

Положението с цената на водата към този момент стартира излиза отвън надзор.

КЕВР сред 40 и 60% усилва цените без да регистрира, че ВиК сдруженията получиха обезщетения от страната. На всяко съвещание слагаме този въпрос, само че никой не го регистрира. Има три постановления на Министерски съвет за ВиК бранша да бъдат дадени обезщетения за цените на тока, където отидоха 123 млн. лв..

- Пенсионерите постоянно стават обект на интерес от партиите, когато идват избори. Темата поражда и доста полемики...
- За нас е значимо да се направи преизчисление на всички пенсии по средномесечния застрахователен приход за 2021 година. Сега преизчислението на пенсиите ще обхване единствено 1/3 от пенсионерите. На хората, които по-назад във времето са пенсионирани, парите им ще бъдат понижени с 35%, а по-късно ще се усилват с процентите, оповестени от Национален осигурителен институт. Този въпрос за еднакъв трудов стаж да бъде увеличаван с еднакъв % за осигурителния стаж, който сега е 1,35%, ние имаме намерение да го сложим. След това предвиждаме преизчислението на пенсиите да се прави по-често – в границите на 3-5 години, с цел да няма такова огромно закъснение в пенсиите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР