Колко пари ще трябва да отдели всеки българин през 2018-та,

...
Колко пари ще трябва да отдели всеки българин през 2018-та,
Коментари Харесай

Колко пари ще отдели българинът за увеличенията в Бюджет 2018?

Колко пари ще би трябвало да отдели всеки българин през 2018-та, с цел да обезпечи заложените в бюджета суми за компенсации, пенсии, заплати на държавните чиновници и прехрана на секторите.

Над 5500 лева ще извади всеки поданик от джоба си следващата година, с цел да финансира харчовете на страната, заложени в Бюджет 2018, сочи разбор на Инистута за пазарна стопанска система. Това е с 400 лева повече спрямо 2017-та, поради плануваните от държавното управление по-високи разноски във финансовата макрорамка.

Според разбора по съществени пера, най-голямото натоварване за данъкоплатците ще бъда да обезпечат обществените заплащания, като пенсии, помощи и обещетения. Изчисленията демонстрират, че всеки от нас ще заплати над 1800 лева през идната година или това е със 118 лева повече по отношение на тази.

Оказва се, че с 45 лева повече ще плащаме през 2018-та за защита и за прехрана на държавните служители. 540 лева ще отидат за просветителната система, а малко над 660 лева ще дадем за опазване на здравето.

Според икономистите е неточност при висок напредък да се покачват харчовете, вместо да се заделят запаси в очакване на по-лоши стопански времена,както и да се финансират нереформирани браншове.
 Десислава Николова, основен икономист на Института за пазарна стопанска система: Ние доста бихме желали да забележим е бюджет с остатък. Защото рано или късно рецесията още веднъж ще пристигна и няма да има тогава по какъв начин да финансираме дефицитите по време на тежките години. Другото, което ние доста искахме да забележим в бюджета за идната година, е пари против промени. Защо продължаваме да наливаме пари в извънредно нереформирани сфери като полиция, опазване на здравето, даже и множеството пари в образованието.
Част от различните оферти на икономистите към ръководещите е да се откажат от нарастването на осигурителната вноска за държавна пенсия с 1% от 2018 година, увеличенито на минималната работна заплата от 460 на 510 лева и на осигурителните прагове с 3.9%. Те насотяват и да отпадане опцията за прекачване парите от пенсионните фондове към Държавното публично обезпечаване и да се отстрани монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2% от здравната вноска да влиза в тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР