Колко години трябва да се труди обикновен човек, за да

...
Колко години трябва да се труди обикновен човек, за да
Коментари Харесай

Българинът трябва да работи 114 години, за да изкара €1 млн.

Колко години би трябвало да се труди елементарен човек, с цел да проработи 1 млн. евро? На този въпрос дава отговор любопитно изследване на портала . В класацията са включени 102 страни от всички континенти.

Изследването, което взима за " мерна единица " междинната работна заплата, разкрива колосални разлики сред страните по света. Оказва се, че средностатистическият американец хипотетично може да стане милионер след 21 години работа, на германеца ще са му нужни съвсем 31 години, на поляка - 83 години. А на българина няма да му стигнат и два живота - междинната заплата у нас е такава, че тя би трябвало да се натрупа 114 години, с цел да доближи седемцифрена сума в евро.

Изчисленията и сравненията са много условни, тъй като въпреки всичко никой не икономисва цялата си заплата - всеки харчи от нея за храна, битови сметки, облекла, медикаменти, образование, отмора и занимания и така нататък, а всички тези разноски имат друга тежест в обособените страни. Но без подозрение в богатите страни човек може да стане по-бързо милионер поради високото ниво на приходите.

Ако се съпоставяме с елементарния швейцарец, който единствено за 15 години може да направи 1 млн. евро, ситуацията ни наподобява трагично. Но в действителност българите сме в по-богатата половина от света. За съпоставяне, в Нигерия, Уганда, Египет и Пакистан, които са в дъното на класацията, междинната заплата е толкоз ниска, че за заработване на 1 млн. евро са нужни пет-шест века.

Средностатистическият турчин би трябвало да се труди 215 години, с цел да направи хипотетично първия си милион. Сърбите и руснаците също са надалеч от 1 млн. евро - при техните междинни заплати натрупването на седемцифрена сума е допустимо за към век и половина.

Данните за междинните хонорари са взети от портала Numbeo, на който хиляди консуматори от целия свят подават информация, като попълнят всеки месец  въпросници. За задачите на сравнението локалните валути са преобразувани в евро по междинния обменен курс на Гугъл Finance за март 2023, написа " Сега ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР