* Колко домакинства, отопляващи се на твърдо гориво, ще могат

...
* Колко домакинства, отопляващи се на твърдо гориво, ще могат
Коментари Харесай

Тежки процедури ще спънат програмата за солари на покрива

* Колко семейства, отопляващи се на твърдо гориво, ще могат да извадят 30 000 лева за фотоволтаик, пита доктор инж. Димитър Белелиев * Да си сложиш слънчева апаратура би трябвало да е елементарно като монтирането на антена  * Частни ползи пречат на публичните, които са за по-ниски сметки за ток  * Държавата да дава ваучери за разплащане с компаниите инсталатори * Ако искаш бързо присъединение към мрежата, би трябвало да платиш по-скъпо на компания на ЕРП-то
Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като началник и вложител в енергетиката. От 20 година e ръководител на Съвета на шефовете в " Централна Енергоремонтна база " ЕАД - компания за поддръжка и сервиз на електрически трансформатори и генератори. Преди 7-8 година стартира да се занимава с фотоволтаични централи, а преди 2 година основава обособена компания за тази активност - " АмонРа Енерджи ". 

- Очаква се всеки миг да бъде даден старт на опцията семействата да аплайват за финансиране на солари на покрива. Предстои и отварянето на стратегия за бизнеса за слагане на фотоволтаици. Какви регулации и административни наредби са спънка процесът да се случва бързо и елементарно, инж. Белелиев?
-->
- Нещата могат да се разделят на две. Първата част е чисто техническа и административно е обвързвана с приемане на разрешителни и наставления от електроразпределителните сдружения. Там би трябвало да се опрости допустимо най-вече процедурата - както човек си поставя антена, по този начин да може да си постави и електрическа централа. Второто е икономическият аспект. В момента главните тласъци са за това потреблението да си го прави човек самичък за себе си. Което не е неприятна концепция, само че това са по-стари способи от соца - тогава се говореше за самозадоволяване, всеки да си има градинка, да си създава домати и да си ги яде.

В много страни по света има друга система на отчитане, която би трябвало да се вкара и у нас - net metering. Това разрешава да платиш единствено разликата сред създадената и употребяваната сила, в случай че има такава. А в случай че си създал повече, да си го прехвърляш за идващия месец. И е единственият метод действително да се подтиква процесът на прилагане на солари върху частни домове - пряк тласък за вложенията.

- Може ли измененията да станат с министерска разпоредба или е нужно законодателство и работещ парламент?

- Служебното държавно управление би трябвало да инициира измененията и като имаме парламент, да се предложи закон. Но мисля, че ще има много съперници - частните субекти, които ще изгубят пари. Както и сега се случва в стопанската система - частни ползи пречат на публичните. Голяма част от централите ще изгубят своето произвеждане.

- Мислите ли, че толкоз всеобщо семействата ще си създават ток от съоръжения на покривите, че чак да оставят огромните централи без работа?

- Разбира се, че ще бъде извънредно всеобщо. В Гърция към този момент има дни, когато потреблението на семействата е нула - т.е. задоволяват се единствено от фотоволтаиците на покривите. Преставете си след 5 година всички домове у нас да са с фотоволтаични централи на покривите. Това значи, че денем те няма да употребяват електрическа сила. Преките " заинтригувани " това да не се случи са електроразпределителните сдружения и тези частни сдружения, които създават и продават електрическа енергия. Включително и такива, които са създали фотоволтаични централи за търговия - огромните паркове със 100-200 мегавата, те също ще са срещу.

Общественият интерес е да се използва по-малко ел.енергия и да се заплаща по-малко. А в дадения случай частният интерес е тъкмо противоположното - колкото повече се използва ел.енергия, толкоз повече ще печелят ЕРП-тата и производителите на ел. сила, в това число и на " зелена ". Затова чакам огромен отпор. Но тази тематика е от публичен интерес. Ние не противопоставяме един тип произвеждане на различен тип. Не спорим би трябвало ли да има въглищни централи, би трябвало ли да се развива атомната енергетика, би трябвало ли да се развива огромната слънчева енергетика. Аз съм за множеството от тези неща, изключително за атомната енергетика, която е високо софтуерна. Просто би трябвало да се създадат целите и да изберем това, което е най-полезно за обществото. " Зелената " енергетика е метод да вървим напред. Но за жалост в дадения случай ще има огромен отпор от всякакви стопански субекти.

Поставям този въпрос на полемика, с цел да може обществото да избере вярната позиция. 

- За финансирането на семействата за солари на покрива излязоха детайлности, които ще лимитират опциите за кандидатстване. Едното е, че право на финансиране ще имат единствено семейства, които се отопляват на твърдо гориво, изключват се тези на ток, парно и.н. Второто изискване е, че първо би трябвало да се направи инвестицията и чак по-късно да се вземе помощта от страната. Според Вас за какво се лимитира по този начин кръгът от хора, които могат да се възползват от тази стратегия?

- Хората, които употребяват твърдо гориво, изключително тези, които са на въглища, са от по-бедните райони на страната. За тях една такава инвестиция, направена авансово, ще бъде много тежко финансово тестване. И ще се получи по този начин, че програмата няма да може да усвои бюджета, който е заложен. Притеснявам се дали не е и това задачата с усложняването на процедурата.Правилата би трябвало да са лесни, програмата да е налична за всеки - имаш къща, имаш покрив, ще ползваш електрическата енергия за лични потребности. Получаваш на база калкулации ваучери, с които да се разплатиш с компанията инсталатор и тя да си ги осребри от страната. За класирането на плановете да се употребява остарялото римско предписание - първи по време, първи по право.

- Колко коства слагането на слънчева апаратура на покрива?

- В момента 10 киловата костват към 25 000 лв.. Ако би трябвало да се постави и батерия - още към 10 000 лв.. Така сметката е сред 30 000 и 35 000 лв.. 

- А хората ще получат от страната до 15 000 лв.. Т.е. би трябвало да подготвят свои пари сред 15 000 и 20 000 лева Може би не са доста семействата, които ще могат да го създадат.

- Да, по този начин е. И това ще докара до търсенето на всевъзможни " способи " за поевтиняване на тази апаратура, ще се поставят батерии, които не дават отговор на международните условия. При  програмата за саниране беше по същия метод - отпускат се някакви пари, задачата на хората е да се вместят в бюджета. Фирмата ми е в Камарата на строителите, цените, на които последно се санираше, бяха безумно ниски. Оттам идва и ниското качество. Това е фуния, по която тръгваме надолу, а не нагоре. Домакинствата не би трябвало да се натоварват. Защото да вземем за пример кое домакинство от Северозападна България, употребяващо твърдо гориво, ще може да извади 30 000 лв. за слънчева апаратура?

- Това е доста сериозна инвестиция. Много хора ще си кажат - за какво да поставям 10 киловата, не мога ли да мина с 5, да вземем за пример?

- Тогава ще вземат по-малко пари от страната, помощта е пропорционална на конфигурираната мощ. 

- С неспокойствие се чака и програмата за бизнеса.

 - Там отново ще бъде по същия метод. Трябва да се направи допустимо най-просто, без ограничаване да не се връща сила в мрежата. Защото от компаниите ще желаят да употребяват силата единствено да лични потребности. Задавам разумния въпрос: Какво ще вършим, откакто една трета от времето в годината са неработни дни - събота и неделя плюс празници? Ще стопират централите ли, с цел да не заплащат санкции? Освен това какво ще стане, в случай че се наложи предприятието да затвори по някаква причина - софтуерна или финансова? Инсталациите ще се стопират, а обществото, което дава парите на страната за подкрепяне на слагането на тези съоръжения, още веднъж ще губи електрическа енергия. Отново се вършат комплицирано нещата. Нужни са елементарни процедури, първите планове по време да печелят финансиране до момента в който има пари, след това да се чакат идващите дотации. Иначе с точкообразуване, класирания - основава се чувството за индивидуалност, стартират подозрения. 

- Ако в този момент човек стартира да се приготвя с план, какъв брой време ще му би трябвало досега, в който стартира да употребява ток от слънцето?

- За месец и половина би трябвало да се приготвят всички документи. Ще дам образец с Румъния - там има компании, които имат лиценз от ЕРП-тата за вписване на такива системи. Така процесът се съкратява. При нас един от главните проблеми е, че ЕРП-тата не съблюдават периодите, за които ги задължава законът. Ако едно искане би трябвало да се издаде за 1 месец, те го издават за период от два до 5 месеца. И никой не може да ги глоби. Тук ще отворя още една скоба. Голяма част от тези ЕРП-та имат лични компании, които оферират същите услуги. И се получава по този начин, че те от една страна пречат на други компании да извършват тази активност, а пък сами я развиват. Това не би трябвало да го има - осъществяваш услугата систематизиране и в същото време даваш опция за включване в мрежата посредством твоя компания. Явно е, че законът не го не разрешава. Но е необичайно

.- Излиза, че в случай че искаш бързо да те причислят, би трябвало да ползваш тяхната компания. Иначе ще чакаш 5 месеца.

- Така излиза. Те оферират по-високи цени, като в профил наподобява, че това включва някаква такса " бързо присъединение ". 

- Очаква се да има доста работа за компании, които слагат съоръжения. Но имаше недоволства от бизнеса, че няма задоволително монтажисти.

- Липсата на фрагменти е повсеместна, това е различен общоприет проблем за страната ни. Но по-големият проблем са административната и финансовата тежест върху бизнеса. Отстрани наподобява, че сякаш се прави всичко допустимо да е комплицирано, да е мъчно, тъй че семействата и дребните и междинни компании да не съумеят да се включат в системата. А бизнесът да остане при електроразпределителните сдружения, при огромните централи и при огромните вложители във фотоволтаични системи. И семействата да заплащат повече.Има един остарял лаф - " желаеме да го създадем добре, само че стана както постоянно ". Затова би трябвало да се бие камбаната за проблемите. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР