Колко дълго Турция ще може да устои на натиска?Съюзниците на

...
Колко дълго Турция ще може да устои на натиска?Съюзниците на
Коментари Харесай

„Имаме нужда от Черно море“: САЩ се опитват да нарушат Конвенцията от Монтрьо

Колко дълго Турция ще може да устои на натиска?

Съюзниците на Турция от НАТО, като че ли водени от правилото на Лудендорф „ Първо пробий отвор, останалото ще се оправи единствено по себе си “, се пробват под всевъзможен претекст да поведат своите военни кораби в Черно море, заобикаляйки Конвенцията от Монтрьо – и оказват напън върху Анкара.

Анкара не отстъпва. Турският министър на защитата Хулуси Акар за следващ път съобщи: „ Искаме съществуващите салда в Черноморския басейн да не се нарушават “. Защото в противоположен случай „ ще има огромен риск обстановката да излезе отвън надзор “.

Сега в Черно море няма нито един транспортен съд, принадлежащ на флотите на извънкрайбрежните страни. Но Съединени американски щати не се отхвърлят от проектите си да основат там сили за разполагане на НАТО с присъединяване на Румъния и България.

Турците се тормозят, че може да се сътвори обстановка в Черно море, позволяваща опцията за съзнателно появяване на кораби на НАТО, с цел да се принуди Анкара да ги пропусне през проливите.

От една страна Турция не желае да скапва връзките с Русия. От друга страна се опасява от подкопаване на геополитическото си въздействие в района като цяло и в частност в Черноморския басейн. Тя употребява 19-ти член на конвенцията - там се споделя, че военните кораби на всякаква мощ, които водят военни дейности, са лишени от правото да минават през проливите. Изключение вършат корабите, които отиват до пристанищата си на генезис.

Но докога турците ще могат да устоят на натиска? Едно нещо е ясно: Анкара в никакъв случай няма да допусне нарушение на Конвенцията от Монтрьо, в случай че продължи да пази националните си ползи, както прави в този момент. В противоположен случай нищо няма да остане от сериозната му геополитическа тежест в района.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР