Колко бързо българите могат да станат официално малцинство в Северна

...
Колко бързо българите могат да станат официално малцинство в Северна
Коментари Харесай

Председателят на КС на РС Македония: Няма законова пречка българите да бъдат вписани в Конституцията

Колко бързо българите могат да станат публично малцинство в Северна Македония? Оказва се, че Конституцията на страната не основава спънки това да се случи още в този момент. Илияна Шишкова беседва с ръководителя на Конституционния съд на Северна Македония - Добрила Кацарска.

 

" районен съд Македония още от 1991 година има демократична Конституция. От позиция на конституционното право сме готови да сме част от европейското семейство. Ние сме мултиетническо общество. Македония е страна на македонския народ, само че и на останалите - албанския, турския, ромския, сръбския... Малцинствените общества имат безусловно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една наредба, която да лимитира правата на македонците и малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и така нататък Не разделям хората и като жител не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония. Няма законова спънка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията на страната ", безапелационен е магистратът.

Тя посочи, че РСМ има подписана Рамкова спогодба за националните малцинства на Съвета на Европа. " Признаваме правата на всичките ни жители. Политиците не са ме питали за мнение по проблема, само че в случай че ме питат, като правист ще  отговоря - няма законова спънка македонските жители, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията ", удостовери Кацарска.

 

По думите ѝ не подкрепя никакви прояви на принуждение, само че би трябвало да признаем, че изолирани случаи има във всички страни. " Не единствено в Европа, само че и в света. Относно българските сдружения би трябвало да се разясни, че и съдът може да допусне неточности, въпреки да се грижим за правата на малцинствата. Пример е въпросът със сдружението " Радко " - то се грижи за идентичността на българите в РСМ. Когато Конституционен съд одобри преди към 10 години негативно решение, те се обърнаха към съда в Страсбург. Така то беше записано и до ден-днешен действа. Уважаваме оптимално присъдите на Европейски съд по правата на човека. Беше признато изменение на Закона за регистрация на сдружения, където се упоменават условията за това. Ако са изпълнени и това е потвърдено, няма спънка да съществува ", акцентира съдията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР