Колелета им произвеждат 20% повече замърсяване от техните бензинови еквиваленти

...
Колелета им произвеждат 20% повече замърсяване от техните бензинови еквиваленти
Коментари Харесай

Електромобилите имат проблем с... гумите

Колелета им създават 20% повече замърсяване от техните бензинови еквиваленти

Електрическият автомобил губи близо милиграм гума на всеки изминат километър
(снимка: CC0 Public Domain)

Гумите на електрическите транспортни средства създават до 20 % повече замърсяване спрямо колите, задвижвани от изкопаеми горива. Това е новата линия на офанзива против е-колите. Електромобилите може да костват по-висока екологична цена, в сравнение с притежателите допускат, сигнализират еколози.

В продължение на десетилетия въздействието на нездравословните газове от ауспусите на колите е една от главните аргументи да се търси различен метод на задвижване. И ето, че той към този момент е на конвейера: колите, задвижвани с акумулатори, са факт.

Но последователно се оказва, че неналичието на шумозаглушител не значи запазване на околната среда. Сега специалистите предизвестяват, че гумите, които постоянно се подценяват като източник на замърсяване, отделят химикали и твърди частици в околната среда. Макар че прекосяването към електрическа кола без подозрение оказва помощ за понижаване на количеството въглерод, което генерираме при шофиране, то в действителност изостря казуса с вредите от гумите.

Ускорение за сметка на…

Електромобилите нормално тежат много повече от бензиновите си „ братя “. Освен това форсират по-бързо от своите аналози, задвижвани от гориво. При това състояние дребни частици хвръкват във въздуха при всяко завъртане на всяко колело. Гумата последователно се износва. Къде отива изчезналата част от повърхността ѝ? Във въздуха. И ние я вдишваме.

Според пътни проби на изследователската компания Emissions Analytics, при естествени условия на шофиране автомобил с гориво губи към 73 мг на километър от четири нови гуми. Сравнимо електрическо транспортно средство обаче губи спомагателни 15 мг на километър – към 20 % повече.

„ Причината е в комбинацията от тежестта и въртящия миг – което всъщност ни демонстрира какъв брой нападателно може да форсира колата “, споделя Ник Молдън, създател и основен изпълнителен шеф на Emissions Analytics. „ Работата при електрическите мотори е, че те имат способността да форсират доста бързо. Ако съберете тази детайлност с въпроса какъв брой тежко е транспортното средство, ето от кое място идва спомагателното изхабяване на гумата “.
още по темата
В изследване, извършено от Emissions Analytics през март тази година, сравняващо Tesla Model Y и хибрида с сходен размер Kia Niro, компанията откри, че Tesla генерира 26 % повече излъчвания от гуми.

„ Хибридната Kia Niro обезпечава към 30 % понижение на CO2, до момента в който Tesla евентуално е някъде към 50 % “, споделя Молдън. „ Tesla е по-добра от позиция на намаляването на CO2 излъчванията. Но след това претегляме излъчванията от гумите и нещата са по-зле “.

Вторият източник на замърсяване

Според изследване от 2017 година, нормалният водач генерира към 4,5 кг излъчвания от гуми всяка година. Средната световна стойност на човек е под 1 кг излъчвания от гуми годишно.

През това време Международният съюз за запазване на природата споделя, че гумите са вторият водещ източник на замърсяване с микропластмаса в океаните – след текстила. „ Хората харчат купища пари за тези огромни машини, а ние в действителност би трябвало да се насочим към дребни, леки, икономични транспортни средства “, прибавя Молдън.

Новината за излъчванията от гумите сякаш помрачава дълго чакания взрив на електрическите коли по света. В доста страни бяха въведени финансови тласъци за придобиване на електромобил – данъчни облекчения, бонуси, права за безвъзмездни градски услуги. При все това междинната електрическа кола продължава да коства осезаемо повече от такава, която се задвижва от изкопаемо гориво бензин, дизел или газ.

Защо не хибриди

Успоредно с това излъчванията от гумите не са единственият тежък екологичен въпрос, издигнат към електрическите автомобили. Експерти неведнъж предизвестяват, че би трябвало да се внимава за екологичното влияние на литиево-йонните акумулатори, употребявани за зареждане на електрически транспортни средства.

Добивът на литий е проблем за целия свят поради релативно дребния брой на локациите, където може да се добива, и тежките екологични въздействия върху природата. Освен това моторите на електрическите автомобили изискват потреблението на редки метали и големи количества сила.

Молден намира, че е по-„ безпроблемно “ светът да премине към хибридни транспортни средства. „ Те надали са по-тежки от естествените транспортни средства и дават огромно понижение на CO2 излъчванията “, споделя той. „ Ако желаете в действителност да се заемете с екологичния проблем, интуитивният метод да го извършите е да вършиме по-малки, по-леки транспортни средства. Не по-големи и по-тежки “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР