Колекцията на Васил Божков от старинни предмети е уникална не

...
Колекцията на Васил Божков от старинни предмети е уникална не
Коментари Харесай

Колекцията на Васил Божков била уникална не само за България, а и за света

Колекцията на Васил Божков от старинни предмети е неповторима освен за България, а и за света.

Това изясни археологът доцент Гергана Кабакчиева , член на фондация " Тракия " пред bTV.

По думите й това са музейни предмети от Римската ера и късната древност, събирани доста време.

Специалистът счита, че в случай че бъде преместена в Националния археологически музей сбирката на Божков, има заплаха предметите да бъдат засегнати.

" В тази постройка, където са изложени, те са при специфичен режим на влага и температура и са спазени всички условия по закона и уредбите ", изясни доцент Кабакчиева.
 Парите не купували имунитет в ОАЕ
Парите не купували имунитет в ОАЕ

Това твърди някогашен зам. външен министър

Тя изясни каква е историята на част от предметите от сбирката на Васил Божков.

Имало предмет, за който са дадени повече пари, даже от Ермитажа, имало гръцки вази, ритони, няколко забележителни статуи, бронзови скулптури и монументи, изгубени още от древността. Много огромна част от тях са били гръцки предмети и огромна част от сбирката не е закупена в България, а на аукциони в чужбина.

Специалистът изясни и за неповторимата чаша - ритон с глава на овен. По думите й тя е неповторима за международното изкуство и няма друга сходна, която да е открита - очите са инкрустирани, реставрирана и е от края на класическата ера, направена близо до Тракия.
 Изземат антики от сбирката на Божков Обновена
Изземат антики от сбирката на Божков

Очаква се те да бъдат преместени в Националния исторически музей

Доц. Гергана Кабакчиева счита, че тази сбирка не би трябвало да бъде местена и би трябвало да остане в своята целокупност.

Тя описа, че е била викана от Васил Божков, с цел да го поучава и да дава оценка на предметите от сбирката му - изложение, маркировка и мнение.

Археологът счита, че концепцията на Божков е да се стигне до построяването и отварянето на музей, другояче не бил провел тази лаборатория, която сега е най-модерната освен в България.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че изземат антики от офисите на " Нове холдинг ". На 30 януари стана ясно, че ревизират сбирката от антики на Божков.
 Васил Божков задържан
Васил Божков задържан

Информацията заяви основният прокурор Иван Гешев

На 29 януари основният прокурор Иван Гешев заяви , че на предприемачът Васил Божков са повдигнати 7 обвинявания, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде разгласен за интернационално търсене, тъй като е напуснал границите на страната, така като се усеща заплашен . Самият Божков в последните дни се изявяваше извънредно интензивно по медиите отхвърли да му е връчвана каквато и да е било запове д или призовка и не знае да го търсят и че никой не му се е обаждал. Той удостовери, че се намира в чужбина и предстоящо не уточни в коя тъкмо страна, само че посочи - Балканите.

На 31 януари той съобщи изрично, че счита да изчака в чужбина правосъдната фаза .

По-рано денем Специализираната прокуратура и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на компании, свързани с Божков , както и на адреси, населявани от него.
 Фондация
Фондация " Тракия ": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дълготрайни интернационалните имиджови последствия за България на международната културно-историческа карта

Ден по-късно на брифинг на прокуратурата беше оповестено , че предприемачът е предложил 10 000 лева дневно рушвет на чиновник в Комисията по хазарта, като задачата на подкупа била да обезпечи кавга с конкуренцията. Операцията по претършуване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от вкъщи на Божков бяха конфискувани голям брой картини.

Операцията стартира предходната седмица, като след първата акция - в Комисията по
хазарта - от Държавната финансова ревизия оповестиха нарушавания на частните хазартни компании, ощетили бюджета с над 210 милиона лв. за интервала от 2014 до 2019 година На идващия ден бе обявено за открити спомагателни документи, които демонстрират, че таз и сума е доста по-голяма и се заприказва за 600 милиона.
 10 000 лева дневно рушвет предложил Божков на човек в Комисията по <a href=хазарта " >
10 000 лева дневно рушвет предложил Божков на човек в Комисията по
хазарта

За лишаване на лиценза на конкуренти

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР