Колегите от образованието правят процедурите за оборудването, така че очакваме

...
Колегите от образованието правят процедурите за оборудването, така че очакваме
Коментари Харесай

Фандъкова: Детската градина в „Манастирски ливади-изток“ трябва да бъде готова през септември

Колегите от образованието вършат процедурите за оборудването, тъй че чакаме през септември детската градина да може да посреща деца. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя извърши инспекция на строителните действия по построяването на нова детска градина в кв. „ Манастирски ливади – изток “.

Детската градина би трябвало да бъде приключена напълно доникъде на месец август, изясни кметът. По думите ѝ до тогава би трябвало да бъде приключена и улица „ Флора “, която се построява по едно и също време с детската градина, с цел да има достъп. „ Манастирски ливади – изток “ е един от най-натоварените квартали на София, добави тя. Детската градина е една от огромните, които строим сега, за осем групи, за близо 200 деца, добави Фандъкова. Тя уточни, че са планувани шест култивиран и две яслени групи. 

Надявам се, че в края на август при класирането ще бъдат оповестени тези свободни места, които са чакани извънредно доста от родителите в квартала, изясни Фандъкова. Тя акцентира, че до момента в региона няма детска градина и родителите водят децата си в прилежащи квартали. 

Тук планът е забавен, той е очакван в действителност и цветово, с детски площадки. Има и места за паркиране, тъй че да могат родителите да оставят децата си. Надявам се, че множеството ще идват пешком, тъй като така и така е натоварено придвижването, разяснява Фандъкова.

Тази детска градина е част от моята тригодишна стратегия, която би трябвало да завърши края на 2023 година за строителства на детски градини и ясли, означи Фандъкова. Програмата е е единствената, която Столична община извършва, всички останали се извършват от районните кметове. 

11 детски градини по програмата към този момент са приключени, сега се строят 23 обекта - 3 независими ясли и 20 детски градини, като 11 от тях би трябвало да приключат до края на годината, сподели кметът. По думите ѝ в това време се проектират и 13 нови обекта. 

Тя изрази признателност към всички районни кметове, които извършват стратегия в период и работят съзнателно. Очаквам към този момент втора година да бъде завършено проектирането на детската градина в „ Красно село “. За страдание нямаме връзка с районния кмет, акцентира Фандъкова. Изпратихме писма и се обаждахме, с цел да може ние да поемем строителството, само че би трябвало да получим плана, заяви кметът. 

Имахме проблеми с кмета на „ Лозенец “, само че техният екип се стегна доста и в този момент се срещаме и имаме разговор, означи Фандъкова. С каквото можем оказваме помощ, с цел да вървят нещата, добави тя. Само преди няколко дни говорихме с кмета на „ Лозенец “ и се разбрахме да работят за изкупуването на един терен, с цел да може и там по-скоро да стартираме строителството, разяснява Фандъкова. Според нея е доста значима взаимната работа с всички районни кметове и от това зависи резултата и триумфа на тази стратегия, която по думите ѝ се чака от доста родители. Кметът уточни, че тук-там има закъснение според програмата.

Относно въпрос за отредената повърхност за детска градина в „ Стрелбище “, Фандъкова сподели, че районният кмет я е уверил, че няма да има проблем. Гарантирах му, че средства за строителството ще има и той има уговорката да приказва с хората, означи кметът и акцентира, че терените се избират от районните кметове. Тя уточни, че обезпечаването на финансиране не е елементарно, изключително откакто в актуализацията на бюджета не бяха заложени такива средства, макар че от „ Демократична България “ обществено са оповестили, че това е тяхно предложение. 

На въпрос, обвързван с пуснатото за придвижване кръстовище в „ Студентски град “, зам.-кметът на София Ангел Джоргов сподели, че кръстовището е доста добре осъществено, доста по-бързо ще се минава през него и ще бъде доста по-безопасно. Колегите ще продължат да работят, само че като габарит е готово и се минава безконфликтно, уточни той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР