Коледата наближава и с това се изпаряват всякакви задръжки, които

...
Коледата наближава и с това се изпаряват всякакви задръжки, които
Коментари Харесай

Как да се предпазим от голямото коледно преяждане

Коледата наближава и с това се изпаряват всевъзможни задръжки, които са свързани с ограничението на храната. Когато дойдат тези празници, хората стартират да се хранят с голямо количество храна, по този начин като че ли преди този момент не са яли.

Вероятно аргументите са, че на трапезата има страхотни вкусотии и домакинята се е постарала да направи нещо забавно и друго за празника, както и фактът, че се събираме със фамилиите си. Това несъмнено ни подготвя да акцентираме на храната около Коледа.

Едновременно с това в главата ни непрекъснато минава успокояващия лайтмотив – „ След 1 януари съм на диета “ или пък „ Един път е Коледа, какво толкоз “. Ако и на вас ви е мъчно да се предпазвате от преяждането, ето няколко съвета, които могат и да ви послужат да избегнете несъразмерното хранене:

Може би най-важно е да не прегладнявате – без значение в каква конюнктура се намирате, вкъщи или на посетители. За да не се стига до неприятни обстановки и да прегладнеете, когато отивате на празненство или посетители, хапнете нещо авансово вкъщи. Ако оставите стомаха си празен прекомерно дълго време, най-вероятно, когато седнете на трапезата ще ядете повече от нужното.

Не позволявайте на домакинята да препълва чинията ви – в случай че сте си вкъщи е елементарно, само че когато сте на посетители нещата са по-сложни. В случай, че домакинята не се преценява с вашите стремежи, не се чувствайте длъжни да изядете всичко, което са ви сервирали.

 Хранене по Коледа

Не е наложително също да опитате от всичко, което е поставено на масата – най-добре е да хапнете от храната, която най-вече предпочитате и обичате. По този метод ще избегнете непотребното погазване.

Не се вслушвайте в непрекъснатото подканване на домакина да се храните – този табиет да ви споделят „ Хайде де, ти нищо не яде “ или „ Яж, яж, празници са “ въобще не трябва да ви тормози.

Избягвайте големите количества алкохол по празниците – храната е единствено едната страна на нещата. По Коледа постоянно се лее доста вино и ракия, а в случай че желаете да избегнете непотребното напълняване в празничните дни, най-добре е да избегнете потреблението на алкохолни питиета. Не забравяйте, че алкохолът предизвика апетита. Добре е да ограничите и газираните сладки питиета.

Не яжте нещо, единствено тъй като, в случай че никой не го изяде, ще се изхвърли. В случай, че вие сте домакини и не сте се справили със смятането на порциите, можете да приберете някои храни в кутии и да ги сложите във фризер. По този метод ще имате подготвена манджа в дните, след празниците, когато не ви е останало време да сготвите.

Не стойте непрекъснато на масата – явно е, че тези празници у нас са свързани съвсем единствено с ядене и пийване. Опитайте се да си намерите друго занятие – излезте на разходка или поиграйте с децата и новите им играчки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР