Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на

...
Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на
Коментари Харесай

Какво има на коледните трапези на хората по света

Коледа наближава и дружно с радостната блъсканица към избирането на дарове всички си мислим за топлите вечери, в които ще бъдем дружно с най-близките си хора. За доста фамилии приготвянето на трапезата за празничните дни е традиция, която се предава от потомство на потомство и наложително включва избрани ястия – и това важи освен в България. Ето няколко забавни коледни кулинарни обичаи, от които можете да „ откраднете “ някоя концепция, с която да разнообразите празничното си меню тази година!

Шунка със сос от червени боровинки сервират в Съединени американски щати

На обичайна Коледна вечеря в Съединени американски щати участва печена пуйка или гъска със зеленчуци, както и шунка със сос от червени боровинки. Приготвя се и коледен пудинг с бренди или тиквен къс, наложително се сервират плодове и ядки.

Поляците замесват оплатек

 В Полша за Коледа подготвят оплатек (Oplatek) – тестено произведение, върху чиято повърхнина е отпечатана религиозна картина.

 Бъдни вечер в Полша е извънреден, магически празник. Вярвало се, че тогава водата в кладенци, потоци и реки се трансформира в мед, вино или течно злато. Вярвало се, че тази нощ животните проговарят.

Сладко руло – бъдник подготвят във Франция

 През 19 век Наполеон I издава заповед - всички фамилии в Париж да затворят дупките на комините си, с цел да не настиват и да не се разболяват. Вероятно неналичието на медикаменти е довела до тази стъпка. Със запушени комини, хората не могли да възпламенят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да сложат Бъдника да гори. Френските сладкари намерили решение - те основали сладкиш с форма на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).

В Норвегия се гощават с печени агнешки ребърца

 Любим сладкиш за Коледа в Норвегия е sand kager – кекс, в който се поставят смлени бадеми. При сервиране се нарязва на тънки филийки. Традиционно ядене за празника са печените агнешки ребърца с гарнитура от зеленчуци.

 

Испанците избират нуга за десерт

 Испанците не сядат на коледната софра без обичайна чорба от кестени, морските блага и пуйката с конячена заливка, изгорял самун или трюфели. Тържественият десертен свършек пък постоянно е ознаменуван от похапването на коледния испански специалитет turrón, или казано на по-разбираем език, нуга по испански.

Щруделът е наложителен в Австрия

 В Австрия за празниците подготвят от прословутия си щрудел – благоуханен десерт с орехи и плодове. За десерт се сервира обичайна торта Сахер, разнообразни шоколадови произведения, както и специфични сладки във формата на полумесец.

В Англия фламбират пудинг с бренди

 Коледното меню в Англия нормално включва пълнена пуйка или патица, гарнирана с печени картофи, както и обичайният къс с кайма. Сервира се също коледен пудинг, фламбиран с бренди. Това, което е изключително за британския коледен пудинг е, че не се пече, а се вари. След това се закачва на кука, с цел да се изсуши за към седмица, което усъвършенства усета му. Преди поднасяне пудингът се фламбира и декорира.

Италианците похапват панетоне

 На Коледа в Италия наложително сервират Панетоне – обичаен сладкиш за празника. На масата участват още ястия от риба, пуйка или пиле, както и пана кота с плодове.

 Италианският сладкиш Панетоне, произлиза от Милано. Той се подготвя особено за коледните празници в Италия. Панетоне доста наподобява на нашия козунак, само че има известни разлики, една от които е, че за този коледен сладкиш е належащо по-малко месене, в сравнение с време за втасване.  

В Германия сервират щолен

 Щоленът бил създаден като коледен сладкиш през 1427 година в Саксонския кралски двор. Формата му изобразява новородения Христос, повит в пелени. В началото той се приготвял единствено от брашно, квас и вода, поради коледните пости. Понеже бил блудкав саксонците се обърнали към папата, с цел да разреши замесването му с масло. През 1490 година папа Инокентий VIII разрешил щоленът да се подготвя с масло. Това позволение е известно като „ Масленият указ “.

В Чехия и Словакия пържат шаран

 На коледната софра в Чехия и Словакия наложително участва обичайният пържен шаран, гарниран с картофена салата. Сервира се също и рибена чорба. На Бъдни вечер ястията са постни, да вземем за пример чорба от цвекло, зеле, гъби.

Инфо: www.pateshestvenik.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР