Коледа е един от най-важните празници в християнския календар. Историята

...
Коледа е един от най-важните празници в християнския календар. Историята
Коментари Харесай

Знаехте ли, че някои държави имат две Коледи?

Коледа е един от най-важните празници в християнския календар. Историята на празника е извънредно значима за вярващите, само че и денят към този момент отразява модерните обичаи и даже носи в себе си политически темперамент.

Защо имаме две Коледи? През 1582 година папа Григорий XIII утвърждава промяна на Юлианския календар – той датира от 45 година преди Христа. Държавите последователно одобряват Григорианския календар, Русия да вземем за пример чак през 1918 година. Въпреки приемането му Русия, Сърбия и Грузия се придържат към Юлианския, който свършва 13 дни по-късно от Григорианския.

Съветският съюз не отразява Коледа като формален празник. След разпадането му обаче всяка страна би трябвало да избере дата, на която да я чества. Беларус отхвърля, страната утвърждава и двата празника след добиването на независимостта си през 1991 година. Молдова избира православния, само че по-късно приема и 25 декември като дата, на която да чества Коледа - това е обвързвано и с пътя й за участие в Европейския съюз. В Ливан пък се честват всички дати поради нестабилния набожен мир. В Латвия се вършат опити за въвеждането на православния празник, който е на 7-ми януари, само че предлагането бива отхвърлено.

В Украйна също признават 25 декември. Това също е част от техния път към Европейски Съюз. Тази година да вземем за пример украинците ще честват Коледа на 25 декември. Това е прецедент и е обвързван с войната на Русия в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР