Коледа е един особено приятен празник, с който изпращаме годината

...
Коледа е един особено приятен празник, с който изпращаме годината
Коментари Харесай

Зуарте Пиет – протежето на нидерландския Дядо Коледа и расисткия скандал зад него

Коледа е един изключително прелестен празник, с който изпращаме годината и започваме да мечтаем още веднъж за идната. В Холандия или Нидерландия, както желаят да се назовава страната, честват съвсем по същият метод, по който и на всички места другаде в Европа. Често в историята и литературата, можем да открием наличието на положителното и злото, както и на антигонист и протагонист. Двата детайла би трябвало да се допълват и на практика да извършват функционалността на Ин и Ян в оня доста античен знак. Нидерландците обаче дават малко повече воля на възприятията си и прибавят още един човек в шейната на Дядо Коледа.

Докато белобрадият и радостен дъртак разнася благополучие, можем да открием, че неговият еквивалент не отстъпва по нищо. Запознайте се със Зуарте Пиет – човек с тъмна кожа, който върви по стъпките на Дядо Коледа. Не си мислете, че е персона, която не обича празника, съгласно обичаите, той взе участие интензивно в пакетирането на подаръците, обръща огромно внимание на положителните деца, само че също по този начин е ревнив покровител на справедливостта, затова във всеки комфортен миг ще накаже всяко непослушно дете. Зуарте Пиет може да се преведе като „ Черният Пит “ и доста постоянно на неговия празник ще забележим по какъв начин родителите се обличат тъкмо като него.

 gettyimages-1183268174-594x594

Поставят огромна черна къдрева перука, по-късно поставят златни обици, червени устни и несъмнено, доста тъмна багра по лицето. Както можем да се досетим, Зуарте е съумял да накара редица фенове на BLM, както и на други сходни придвижвания, да стартират да изричат своите рецензии към празника, тъй като са афектирани по отношение на визията на този чудноват воин. В отбрана на нидерландците можем да кажем, че когато BLM и всяко друго придвижване за отбрана на правата на африканците, Зуарте е бил повече от предстоящ посетител и най-вероятно в Северна Европа никой не се е тормозил изключително, че може да засегне нечии усеща.

Дядо Коледа или Синтерклас е човек, който язди сив кон на име Америго и дава дарове на своя личен рожден ден – 5-и декември. Синтерклас обаче дава дарове единствено на положителните деца. Лошите деца би трябвало да се срещнат с Крампус – злобен дявол, който ги санкционира. Именно тези демони са известни с една забавна процедура – да бият децата с пръчки, да ги изяждат и даже да ги отвличат към дълбините на пъкъла. Легендата се е популяризирала като зимна традиция в страни като Бавария, Австрия и Чехия. Холандците имат малко по-различна история за белобрадия дъртак.

Тамошният Дядо Коледа не се възползва от демони, той просто води със себе си господин Пиет. Илюстрации от XIX век демонстрират този воин по описания метод, само че най-важното е, че постоянно идва облечен в някои от най-цветните си облекла. Нидерландците са даже позитивно настроени към него, въпреки всичко той не е дявол, а човешко създание – фиктивен воин. Няма потребност от използването на принуждение, само че все пак децата се опасяват от него. Ако в Дядо Коледа разбере, че детето е било неприятно, той не оставя подарък, а разрешава на Зуарте Пиет да го прибере в торбата, която остава празна, след раздаването на играчките. И до през днешния ден не е явен неговият генезис, само че се твърди, че е роден в детска брошура при започване на XIX век.

Тогава за първи път се загатва и самият Синтерклас. Само 20 години по-късно същият е разказан като „ къдрав чернокож “. Първите негови скици се раждат в средата на XIX век от Ян Шенкман, прибавя се даже и адресна регистрация – Испания. Неговата задача е да носи чувала с дарове. На този стадий можем да бъдем безапелационни, че в тази страна никой не се е интересувал от възприятията на останалите раси. Според политическият историк Жоке Хермес, Шенкман най-вероятно е бил впечатлен от робите на кралското семейство, които идвали непосредствено от Африка. Някои други пък настояват, че въпросният идва от немския фолклор и митология, където жителите съзнателно цапали лицата си, с цел да наподобяват на зли създания. Хиляди холандци закупуват багра, с цел да уважат носача на дарове и традицията продължава и до през днешния ден. Нека не забравяме, че когато през ноември стартират карнавалите, множеството възрастни употребяват и акцента на Зуарте – афро-карибски.

 gettyimages-1183015070-594x594

През последните години този бит получава не толкоз топли усеща, изключително откакто мнозина виждат бели холандци да се предрешват по този метод. Както се досещаме, обвиняванията за расизъм стартират да летят във всяка посока. И в случай че това не прави изключително добра услуга, дано не забравяме, че Нидерландия е известна с съществуването на много колонии и взе участие интензивно в търговията с плебеи, затова можем да бъдем сигурни, че тук засегнатите са доста, само че дано не забравяме и една детайлност – Европа е била единствено покупател. И до момента в който през днешния ден мнозина декларират, че това е расизъм, дано не забравяме, че американските театри постоянно употребявали тази тактичност през 30-те години на XIX век.

И по този начин една вековна традиция се слага на карта, тъй като Зуарте Пиет внезапно наскърбява прекалено много хора. През 2011 година даже се открива придвижване против самия него. Миналата година по това време, паралелно до карнавалите на Зуарте, 18 града следят и митинги. Все отново дано не забравяме, че традицията си е традиция и мнозина към този момент са я приели. Нидерландското общество счита, че това е традиция, която от дълго време е интегрирана, с цел да може с толкоз лека ръка в този момент да бъде отстранена. Въпреки всички митинги, в това число и намесата на ОН, на север към момента съществува тъкмо такава процедура, а даже и откакто мнозина декларират, че това е расизъм, никой не може да удостовери какво мисли самият Зуарте, въпреки всичко той е фиктивен воин.

И нещо също толкоз значимо, откакто приказваме за отрицателен взор към африканската просвета и представянето му в неприятна светлина, за какво всички се концентрират върху отрицателното. Това е героят, който носи подаръците паралелно до Дядо Коледа, въпреки всичко се преглежда като позитивен воин с внимание към празника, а не противоположното. Но откакто и Коледа може да получи толкоз отрицателния отзив на Европа, остава да разберем какво следва да се случи и в бъдеще.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР