КОЛЕДА Е! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!Днес, над 640 души в Община

...
КОЛЕДА Е! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!Днес, над 640 души в Община
Коментари Харесай

Над 640 души в Община Левски празнуват имен ден!

КОЛЕДА Е! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Днес, над 640 души в Община Левски честват имен ден!

Рождество Христово, наричано също Коледа или Божич, което честваме през днешния ден, е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

На него християните празнуват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Празникът се отбелязва на 25 декември и като формален празник с решение на 9-то Народно заседание от 28 март 1990 година
В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости, който стартира от среднощ с обичая коледуване. В него вземат участие коледари – мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им стартира от Игнажден.

Тогава разучават коледните песни, основават се коледарските групи, дефинира се лидера на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „ шарени тояги “.

Времето за коледуване е строго несъмнено от традицията – от среднощ до изгрев слънце на Коледа. В националните показа тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се подвига през целия ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а след това се събира и служи за лек на разнообразни заболявания през цялата година.

Когато домакинът стане от трапезата, върви наведен, с цел да са по този начин приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва плява, с цел да раждат.

СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР