Коланите в автобусите ще бъдат задължителни. Това реши на второ

...
Коланите в автобусите ще бъдат задължителни. Това реши на второ
Коментари Харесай

Официално: Автобусите задължително с колани

Коланите в рейсовете ще бъдат наложителни. Това реши на второ четене Народното събрание, откакто одобри промени в преходните и закючителните разпореждания на Закона за пътищата.
" За " текста гласоподаваха 79 народни представители, 20 се въздържаха, " срещу " нямаше.
Освен колани в рейсовете се планува наложителни да станат и видеорегистраторите, които да снимат протичащото се в транспортните средства.
Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ са вносителите на поправките, а мотив за предлагането им е злополуката край Своге, при която починаха 17 души. Смята се, че нямало да има толкоз доста жертви, в случай че пасажерите в рейса са имали колани.
Новите текстове плануват превозвачите да имат 6-месечен гратисен интервал , с цел да оборудват рейсовете си с колани. След приключването на този интервал те ще бъдат глобявани. Санкцията за водач на рейс без колани ще бъде 500 лв., а за компанията транспортьор - 3000 лв.. 1500 лв. ще бъде санкцията за неналичието на видеорегистратор.
Изключение ще се прави единствено за рейсовете, които правят транспорт на къси дистанции до 30 км , защото в тях е позволено да има правостоящи.
" Санкцията е 3000 лева Тя е пренебрежимо дребна, спрямо резултатите, които могат да се случат по-късно ", това съобщи Станислав Иванов по време на дебатите. По думите му с въвеждането на видеонаблюдение в рейсовете при ПТП незабавно ще се открива кой е отговорен.
Председателят на транспортната комисия в Народно събрание Халил Летифов изясни, че Движение за права и свободи ще поддържа текста с претекста за избавяне на човешки животи.
От БСп също оповестиха, че не считат, че по този начин би трябвало да се одобряват текстовете и също предвидиха проблеми при въвеждането им.
" Всички рейсове би трябвало да имат колани, това се записва в Закона за придвижване по пътищата и не позволяваме регистрация на рейс без колани, просто не може да бъде регистриран и дефинираме транспортите, за които това нещо не важи ", разяснява " аленият " Георги Свиленски .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР