Коланите няма да са задължителни за превоз на пътници по

...
Коланите няма да са задължителни за превоз на пътници по
Коментари Харесай

Коланите няма да са задължителни при кратки пътувания с маршрутки и автобуси

Коланите няма да са наложителни за транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии с дължина на маршрута до 30 км. Това ще важи за транспортни средства, които са с осем места за сядане без водача, като са планувани и правостоящи пътуващи. Изключение от това предписание ще бъде транспортът на деца и възпитаници. Това са част от предложенията за промени на Закона за автомобилните транспорти, оповестени за публично разискване.

Промяната в закона е изненадваща, защото точно неналичието на предпазни колани за пасажерите в рейсовете е една от аргументите за многото потърпевши при възможна злополука. Макар за дългите междуградски направления мярката за коланите да стана наложителна, и до момента няма данни за ефикасен надзор. Освен това няма аргументирани претекстове за какво облекчението се планува единствено в лимитирана 30-километрова зона.

Друга промяна гласи, че физически лица към този момент няма да имат право да записват бусове с повече от осем места за пасажери. До момента не бе проблем всеки да записва на свое име сходно транспортно средство, като нормално това се прави за да се правят нерегламентирани транспорти. Ако измененията влязат в действие обаче, бусовете ще могат да са благосъстоятелност единствено на компании, на едноличен търговец или на физическо лице, записано като аграрни собственик. С това се цели понижаване на сивия бранш в сектора. Промените важат освен за пътническите бусове, само че и за категория N - транспортно средство, предназначено основно за транспорт на товари. От тази регистрация години наред се възползваха притежатели на първокласни коли, с цел да избегнат заплащането на високи налози. От предходната година обаче това облекчение бе отстранено и облагането на колите от тази категория бе изравнено с елементарните коли.

Предвидени са наказания и за таксиметровите водачи. Ако такси вози пасажери без включен касов уред, удостоверението на водача ще бъде отнемано за една година. Промяната наподобява позитивна, само че в големите градове, като в столицата, работят доста таксиметрови фирми и контролът би бил сложен. Същата глоба е планувана и в случай че апаратът не е минал през наложителния метрологичен надзор. Удостоверението за таксиметров водач се издава за период от 5 години. След приключването му не е нужно полагане на изпит за издаване на ново, в случай че се подаде заявление за преиздаване не по-късно от 6 месеца след приключването му.

Досега превозвачите, направили нарушавания, можеха да прекратят своя лиценз по лично предпочитание и да подадат изказване за нов, като по този начин се заобикалят санкции. След приемане на измененията тази практика ще бъде прекъсната. Новите текстовете плануват да не може да се желае преустановяване на лиценз по лично предпочитание, до момента в който не приключи отнемането на лиценза.

АТРАКЦИИ

Предвиждат се нови правила и за атракционните транспорти. Според закона кметовете на общините дефинират маршрута на транспортните средства и влаковете за атракционни обиколки на туристи. Липсва обаче наредба за контрол върху тях. В законопроекта се оферират тези, които правят транспортите, да се вписват в указател от кмета на съответната община на територията, на която ще се прави услугата. Ще се изисква и издаване на билет с надпис „ Билет за атракционен транспорт “, на който би трябвало да има номер, цена, дата на издаване и маршрут.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР