Кокосовият орех, кокосовото мляко или кокосовите стърготини обикновено свързваме само

...
Кокосовият орех, кокосовото мляко или кокосовите стърготини обикновено свързваме само
Коментари Харесай

Кокосът - тропически източник на здраве и живот

Кокосовият орех, кокосовото мляко или кокосовите стърготини нормално свързваме единствено със сладкиши. Но знаете ли, че кокосовата палма в тропиците се назовава Дървото на живота? И не на вятъра.

Кокосовият сок се извлича от незрели зелени плодове. Той е транспарантен, със сладко-кисел усет. Аборигените са го употребявали постоянно като питейна вода, защото изцяло утолява жаждата. Сокът от кокос съдържа доста минерали, целесъобразно е да се употребява при огромни физически извършения.

Жителите на тропическите страни употребяват кокосовия сок като тоник, като на негова основа подготвят разнообразни коктейли. Кокосовият сок не съдържа мазнини и е с нискокалоричен - в 100 мл се съдържа единствено 16.7 ккал.

Кокосовото мляко се добива към този момент от зрели плодове. Това е също кокосов сок, само че към този момент кондензиран с мазнини. Представлява бяла емулсия с гъста консистенция, характерен сладостен усет и аромат.

 Кокосов орех

Подобно на кокосовия сок, кокосовото мляко е доста потребно за здравето. Съдържа огромен брой аминокиселини, витамини и аскорбинова киселина. Според източната медицина кокосовото мляко подтиква сърдечно-съдовата система.

В кулинарията кокосовото мляко се прибавя към разнообразни супи, сосове, които се употребяват като фалшификация за готвене на риба или овнешко.

Ако се пробвате да отслабнете, не би трябвало да злоупотребявате с кокосово мляко или артикули, в които се съдържа. За разлика от кокосовия сок то е доста мазно и съдържа огромно количество калории.

 Кокосова торта

От изсушената сърцевина на кокосовия орех пък се добива кокосово масло, което се употребява в сладкарската индустрия. Настъргано то се употребява за декорация на сладкарски произведения - бонбони, сладки, шоколади, пайове, торти.

Тъй като кокосово масло оказва помощ на организма да усвоява по-добре калция, лекари предлагат потреблението му за профилактика на остеопороза, подсилване на костите и зъбите.

Ако би трябвало да обобщим накратко - кокосовият орех е едно естествено богатство, един тропически източник на здраве и живот.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР