Кокошите яйца се оказват хранителният продукт, който е поскъпнал най-много

...
Кокошите яйца се оказват хранителният продукт, който е поскъпнал най-много
Коментари Харесай

Цените скочиха отново! Яйцата се оказват златни, скокът е близо 80 % за година

Кокошите яйца се оказват хранителният артикул, който е поскъпнал най-вече за една година. От януари 2022 година до предходната седмица тяхната цена е скочила приблизително със 76, 5%, излиза наяве от калкулации, направени по бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, които демонстрират цената на едро в разнообразни райони на страната.

Това е повече от скока на олиото. През април и май предходната година то нарастна двойно и даже частично изчезна от магазините, а търговците се принудиха да отпускат единствено до три литра на човек. В един миг литър слънчогледово олио се продаваше даже по 9 лв.. Но през лятото цената му последователно стартира да се успокоява и сега по борсите на едро на доста места е под 4 лева бутилката, а в магазините – по към 5, 50-6, 00 лева За последните 12 месеца цената му се е повишила с 57% и това е вторият главен хранителен артикул с най-високо повишаване в границите на последната година.

Пилешкото месо също е поскъпнало много през 2022 година – с към 30%. През януари 2022 година на някои места в страната пилешкото по стоковите тържища струваше по 3, 45 лева, а тази година цената му на едро на всички места е над 5 лева, а в Силистра даже 7 лева В магазините замразените пилета вървят по 8-10 лева за кг, а някои разновидности и по 12 лева Обяснението съгласно търговци е, че замразени пилета се внасят всеобщо от Полша и прилежащи страни и това ненапълно е задържало повишаването им. Вносът на яйца по-често попада под рестрикции и без значение че от месеци у нас се внасят доста яйца от Полша, Чехия и Унгария, количествата не са задоволителни и това изяснява за какво нарастват толкоз доста,пише ретро бг. Сега по магазините мъчно могат да се намерят яйца по-евтини от 50 ст.

На трето място по повишаване през 2022 година е каймата. Става дума за кайма, която е примес от 60% свинско и 40% говеждо. Докато през януари 2022 година тя е коствала сред 4, 20 и 6, 95 лева килото по тържищата, година по-късно цената се движи сред 7, 80 и 10, 80 лева Средното повишаване е 51, 5%.

Други артикули с огромен скок в цената през 2022 година са захарта и кашкавалът – с по 44%. Оризът е вдигнал цената си с 23, 5% в границите на една година, а брашното – със 17, 5%.Средното повишаване на питателните артикули съгласно данните от борсите е над 50% от януари 2002-ра до януари 2023-а.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР