Коклюшът излезе от пределите на София – болни вече има

...
Коклюшът излезе от пределите на София – болни вече има
Коментари Харесай

Опасна тенденция: Скок при заболяванията от коклюш в България

Коклюшът излезе от рамките на София – заболели към този момент има и във Варна. Заболяването тази година бележи сериозен растеж, като от началото на годината до края на март записаните случаи са 114 по отношение на едвам 4 за същия интервал на 2023 година.
Рано е да се приказва за същински взрив у нас, и въпреки всичко – приказваме за 28 пъти повече регистрирани случаи за първите 3 месеца на годината по отношение на миналата. А в случай че се върнем обратно до 2018-а – 114 са били случаите за цялата календарна година.
Две възрастови групи са най-засегнати: от 4 до 9, и от 10 до 15-годишните деца.
Сред аргументите е и това, че на доста от тях им следва реимунизация на 12 – т.е. имунитетът им към този момент е отслабен. Половината от боледуващите сега са ваксинирани, само че другата половина – не са. Освен в София, разпространяването на ваксинопредотвратимото заболяване стигна и до Варна, като там откритите случаи са 11, като измежду тях обаче има и възрастни.
 „ Към момента случаите ги водим спорадични.  Това са разпръснати случаи и не можем да намерим епидемиологична връзка сред тях. Възрастта е от 3 до 17 години при децата, само че имаме обхванати и хора на 37 и 40 години – сега двама пациенти. Мерките са свързани с изолираност и вярно лекуване на болните хора, както и изследване сред контактните лица дали има някой неимунизиран ”, сподели проф. Цонко Паунов, шеф на РЗИ–Варна.
Според доктор Гергана Николова за предходната година покритието на наложителните ваксини у нас е 93%.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР