Кокимбо. Оповестеното земетресение с магнитуд 6.7, станало в събота в

...
Кокимбо. Оповестеното земетресение с магнитуд 6.7, станало в събота в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресението в регион Кокимбо на Северно Чили има множество вторични трусове

Кокимбо. Оповестеното земетресение с магнитуд 6.7, станало в събота в 22:33 локално време (3:33 у нас) на територията на северно-централно Чили, провокира голям брой вторични земетресения. Източниците на послетрусовата интензивност са на дълбочини сред 50 и 70 километра (км). Епицентрите им са в регион Кокимбо и за миналото половин денонощие след главния трус те са съсредоточени в компактна област с размери 25 км в направление север-юг и 20 км изток-запад. Досега Националният сеизмологичен център на Чили афишира 69 афтершока. Сред тях няма земетресение с магнитуд над 5. Трусовата поредност съдържа три събития с магнитуди от 4.1 до 4.7, а останалите са микроземетресения. Регионалната работа за изключителни обстановки на Кокимбо осведоми за дребни проблеми в телекомуникационните системи. Заместник-министърът на електрическата енергия и горивата оповестява за спиране подаването на електрическа енергия в обособени браншове на района. Както към този момент е известно, превантивната евакуация на популацията по бреговете на Чили беше анулирана, защото бе оценено, че характерностите на земетресението с магнитуд 6.7 не дават отговор на нужните условия за генериране на цунами. Сътресенията са провокирали свличания и сривания на земни маси в планински региони на епицентралната област. Двете човешки жертви са на стара двойка от сърдечни проблеми. Съобщени са слаби повреди в остарели постройки в крайбрежния град Ла Серена. От рецепцията на хотел в Ла Серена се рапортува: “Усети се доста мощно … Туристите бяха прекомерно обезпокоени, само че нищо съществено не се случи. ” – описанието подхожда на активност от VI степен. Ето и някои оценки на чилийската сеизмологична работа за интензитета на влияние: район Кокимбо – VI до VII степен; район Атакама – оптималната V степен в Алто дел Кармен; Валпарайзо – най-много V степен (Калера, Казабланка, Ла Круз, Путаендо, Квилота, Сан Фелипе, Санта Мария, Валпарайзо), до V степен в региона на столицата Сантяго.
Земетръсната интензивност в район Кокимбо на Чили напълно не е изненадваща. Районът, като част от чилийското крайбрежие, е подложен на напън от тихокеанската плоча Наска, която се спуска под Южно-Американската мегаплоча. Израз на създаваните напрежения са голям брой мощни трусове – на към 50 км западно е епицентърът на земетресение с магнитуд 7.1 през 1955 година, на 75 км южно – земетресение също с магнитуд 7.1 през 1997 година А на 140 км в южна посока са локализирани две трусове през XIX век – с магнитуд 7.3 през 1847 и 7.7 през 1880 година. На 16 септември 2015 против община Илапел, провинция Кокимбо, на 45-50 км в тихоокеанската акватория става земетресение с магнитуд 8.3-8.4, което визира териториите на Чили и Аржентина.
То е последвано от цунами и над 5 хиляди афтершока, сред които 31 са с магнитуд 6 и по-висок. Предизвиква огромни вреди в доста селища в района Кокимбо, където интензивността на разтърсванията доближава осма степен. Според чилийския Червен кръст земетресенията от 2015 година предизвикват 13 човешките жертви, 6 души остават в неопределеност, 15 са ранени. Щетите върху сградния фонд са следните: 1245 къщи необитаеми, други над 3100 с дребни повреди, а 704 къщи - съборени.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, някогашен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР