Кокетна къща за лишени от свобода вдига затворът в Бургас.

...
Кокетна къща за лишени от свобода вдига затворът в Бургас.
Коментари Харесай

Новодомци: Строят вила за затворници в Бургас

Кокетна къща за лишени от независимост подвига пандизът в Бургас. Проектът ще се извършва пилотно по норвежки модел, а средствата ще бъдат отпуснати от северното кралство.

Сградата ще се намира на метри от стените на пандиза - в региона на общежитието от открит вид - „ Строител “, където и в този момент изтърпяват наказванията си лишени от независимост с по-леки присъди.

Тя ще бъде на два етажа и ще разполага с четири изцяло обзаведени жилището за пандизчии, на които им следва скорошно освобождение или търпят краткосрочни санкции. Това заяви пред шефът на бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров.

„ Условията в тези жилища ще бъдат оптимално близки до живота на независимост. Въпросната сграда ще бъде построена по напълно норвежки пример, а по думите на задграничните ни сътрудници, този модел дава доста положителни резултати . Жилищата са от вида „ halfway house. В тях ще бъдат настанени бъде 20-24 души, които ще имат отговорност за цялостното поддържане на домовете си “, сподели Мангъров.

Въпрос на нормативна база е дали лишените от независимост ще могат да си канят посетители в новата къща . " Към момента стая за интимни свиждания в там не се планува. На четири очи с обичаните в сантиментална конюнктура могат да прекарват няколко часа единствено затворничките от Сливен ", разясни той.

Основната цел на програмата е реинтегриране в обществото. Затворниците, които ще бъдат включени в нея, ще могат денем да работят, а вечер да се връщат назад в къщата. „ Ще си готвят сами, ще си почистват - все неща, които нормално не се вършат в пандиза.

С това ще се отстрани и така наречен „ хотелски синдром “, който се следи в местата за отнемане от независимост , където домакинските отговорности са поети от други хора “, добави старши комисар Мангъров.

Групово дело „ Изпълнение на наказванията “ към този момент е подписала контракта с Норвежкия финансов механизъм. Каква ще бъде сумата, която ще се отпусне за строителството, не е ясно. „ Предстои избор на архитект. Надяваме се до края на годината да имаме подготвен план и построяването да стартира още тогава “ , разяснява Бранимир Мангъров. 

Само преди четири години в средецкото село Дебелт беше намерено едно от най-модерните затворнически общежития у нас. Сградата беше избрана като „ украшение за милиони “, а парите за цялостния ѝ ремонт и обзавеждане бяха обезпечени още веднъж от Норвежкия финансов механизъм.



Предвижда се къща за пандизчии да бъде построена и в Пловдив.
Там сега затворническото общежитие е в доста неприятно положение. Бургас, съгласно шефа на пандиза, е определен, тъй като „ сме отворени да развиваме по-иновативни неща “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР