Кожната форма на антракс, от каквато заболя 45-годишен овцевъд от

...
Кожната форма на антракс, от каквато заболя 45-годишен овцевъд от
Коментари Харесай

Болният от антракс фермер е в добро състояние, няма как да е заразил други хора

Кожната форма на антракс, от каквато заболя 45-годишен овцевъд от Разградско, се предава единствено от животно от човек. Това оповестиха от регионалната администрация в Разград, където беше свикано взаимно заседание на всички институции, които са ангажирани с казуса във фермата в село Трапище. И хуманните, и ветеринарните лекари, са безапелационни, че заболяването в кожната й форма не се предава от човек на човек. Така отстраниха слуховете, че болният фермер може да е заразил други хора, преди управляващите да го настанят за лекуване.

Според Закона за здравето, без значение от формата на болестта, пациенти с такава диагноза подлежат на наложителна изолираност, съобщи районният прокурор Любомир Георгиев, който разпореди настаняването и изолирането в инфекциозно поделение на заболелия фермер. От болничното заведение в Разград оповестиха, че той е минал антибиотично лекуване и положението му е положително. На пеницилинова профилактика и наблюдаване за 14 дни са трима от фамилията на болния и овчаря на стадото.

„ Частно практикуващите ветеринари молиха към точност и показаха терзание, че не за пръв път се случва да има разминавания в резултатите от проби, изследвани от държавни лаборатории. При съответния случай се оказало по този начин, че заболяването първо е открита при индивида, а не при животните, въпреки първо от тях да са взети проби ”, оповестиха от регионалната администрация в Разград.

В село Трапище към този момент е осъществена имунизация на 600-те овце от стадото на болния мъж. Започнала е такава процедура и за останалите 1700 животни в обитаемото място. Предстои стерилизация на овцефермата, както и взимане на проби от фуража и почвата. Труповете на осемте умрели от болестта животни във фермата се унищожават в екарисаж. Ветеринарните управляващи приканиха стопаните от района при първи признаци на болестта да осведомят съответните органи. Наложена е възбрана за напредване на едри и дребни преживни, както и на еднокопитни животни, към и от инфектираното обитаемо място.

Разпоредено е още усилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в района. Със заповед на Българската организация за сигурност на храните се изисква още недопускане на нерегламентирана продажба на първични материали и храни от скотски генезис и кожи в региона.

От Българския ветеринарен съюз са оповестили на срещата, че ще изпратят предложение до БАБХ да бъде осъществявана годишна имунизация против антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България, защото през последните години 90% от случаите на болестта са в тази част на страната.

В момента съгласно нормативната база имунизация се правила в обитаеми места, където е имало заболяване през последните 30 години, а с оглед последните случаи излиза наяве, че спорите остават в почвата за по-дълъг интервал.

Ваксините се създават в България, ефикасни са, костват стотинки, а разноските за труда на ветеринарите, които ги слагат са по 1 лев на животно – прецизирали са лекарите. Такъв тип имунизации са безвъзмездни за фермерите, заплащат се от страната.

„ Най-важното е, че са взети бързи и съответни ограничения за запазване на здравето на популацията “, съобщи регионалният шеф Гюнай Хюсмен, който свика срещата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР