Кои сектори ще се огънат под ръста на лихвите?Пазарите са

...
Кои сектори ще се огънат под ръста на лихвите?Пазарите са
Коментари Харесай

Кои сектори ще се огънат под ръста на лихвите?


Кои браншове ще се огънат под растежа на лихвите?

Пазарите са нащрек за това кои браншове ще се огънат под най-резкия скок на лихвените проценти от десетилетия,

откакто огромните покачвания на лихвите по-рано през месеца във Англия и Норвегия послужиха като увещание, че стягането на паричната политика не е завършило.

На централните банки може да им е належащо повече време, с цел да намалят инфлацията, а нов припадък на финансови разтърсвания би могъл да удължи още повече процеса, предизвестиха от Международния валутен фонд (МВФ).

Стабилността се завърна след разтърсванията в банковия бранш през март, само че предупредителните светлини се появяват на други места, а напрежението в Русия е различен възможен фактор за стрес.

Ето някои от вероятните точки на напън:

Недвижими парцели: Жилища

Докато в Съединени американски щати очакванията за завършек на покачванията на лихвите от страна на Федералния запас оказват поддръжка на имотния пазар, европейският пазар на жилищни парцели изпитва усложнения на фона на повишаващите се лихвени проценти.

Лихвите във Англия скочиха до 5% от 0.25% преди две години, а 2.4 милиона притежатели на жилища ще преминат от ниски закрепени лихвени проценти по ипотеките си към доста по-високи лихвени равнища до края на 2024 година, съгласно UK Finance.

Швеция, където лихвите се покачиха още веднъж през вчерашния ден, е страната, която би трябвало да бъде следена, защото лихите по множеството ипотеки на притежателите на жилища се движат в крачка с лихвените проценти.

съгласно Ричард Портес, учител по стопанска система в London Business School. „ Може да очаквате, че нещата се влошат през 2024 година, когато се прояви цялостният резултат от покачването на лихвите, “ добавя той.

Недвижими парцели: Търговски площи

След като се възползва от ерата на ниските лихви, с цел да взема заеми и да изкупува активи,

секторът на комерсиалните парцели сега изпитва усложнения с по-високите разноски по рефинансирането на тези отговорности на фона на по-високите лихви.

„ Най-важното нещо са лихвените проценти.

ръководител Капиталови пазари за района на Европа, Близкия изток и Африка в имотната компания JLL.

В момента обаче изоставането в корекцията на цените на недвижимите парцели основава несигурна среда. “

В Швеция високата задлъжнялост, повишаващите се лихви и изпитващата усложнения стопанска система сътвориха един отровен коктейл за комерсиалните парцели.

Решението на HSBC да се реалокира от влиятелния регион Канари уорф в по-малък офис в лондонското сити обрисува една наклонност на редуциране на офисната повърхност, която раздрусва имотните пазари.

Банкови активи

Банките остават на фокус на фона на стягането на кредитните условия. „ Няма място, където да се скриете от тези затегнати финансови условия.

Банките има два типа активи в счетоводните си салда – такива, които са предопределени за ликвидност и такива, които работят като спестявания и имат за цел да носят спомагателна стойност.

Повишаващите се лихви намалиха стойностите на тези активи с 10-15% под покупната им цена, споделя Йелпо. Ако се наложи банките да ги продават,

Изложени на максимален риск са имотните активи на банките. Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл споделя, че секторът се следи „ доста деликатно “ за възможни уязвимости.

Стандартите за кредитиране за средностатистическите семейства също са източник на угриженост. Йелпо чака консуматори да спрат да заплащат вноските по заемите си през третото и четвъртото тримесечие. „ Това ще бъде Ахилесовата пета на банковия бранш, “ добавя той.

Просрочия по отговорностите на фирмите

Повишаващите се лихви се отразяват на фирмите, защото разноските по техните отговорности нарастват.

От S&P чакат просрочията по отговорностите измежду европейските компании от подинвестиционен клас да набъбнат до 3.6% през 2024 година, спрямо 2.8% през март тази година.

През първите пет месеца на 2023 година в международен мащаб има толкоз случаи на просрочия по отговорностите, що се касае за цялата 2022 година,

Френската компания за търговия на дребно Casino води договаряния с кредитори за преструктуриране на отговорностите си. Шведкста SBB се бори за оцеляване, откакто акциите й поевтиняха доста през май в резултат на опасенията по отношение на финансовото ѝ положение.

„ Започваме да виждаме натрупването на усложнения в корпоративната сфера, изключително в долните равнища, където има най-вече отговорности с плаващи лихви, “ споделя Ник Кремър от S&P Global Ratings.

Русия след метежа на Вагнер

Метежът на Вагнер, който беше най-голямата опасност в Русия за ръководството на Владимир Путин до момента, беше преустановен, само че следствията от него ще отекват дълго време.

Евентуални промени в позицията на Русия или в динамичността на войната в Украйна може да бъдат усетени наоколо и далеко.

Има незабавни последствия за суровинните пазари от суровия нефт до зърното, които са най-чувствителни на промени в Русия.

Допълнителни резултати – от инфлационния напън до избягването на риска при положение на огромна ескалация, може да имат последствия за страни и компании, които към този момент усещат натиска от повишаващите се лихви.

„ Путин към този момент не може да твърди, че е поръчител на стабилността в Русия, а този вид фрагментация и предизвиквания на системата не се получават в един постоянен и радващ се на известност режим, “ споделя Тина Фордъм, геополитически анализатор и създател на Fordham Global Foresight.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР