Кои са думите на 2022 година. Думите, белязали 2022-ра, са

...
Кои са думите на 2022 година. Думите, белязали 2022-ра, са
Коментари Харесай

Кои са думите на 2022 година

Кои са думите на 2022 година. Думите, белязали 2022-ра, са „ война “, „ инфлация “, „ избори “ и „ Украйна “. Това демонстрира вотът на хората в широкомащабното проучване, провеждано на платформата за просветеност „ Как се написа? “. След тях в първите 10 се подреждат „ газ “, „ доброволци “, „ мижав интерес “, „ бежанци “, „ хартиена коалиция “ и „ рашисти “.

В акцията „ Думи на годината с Как се написа? “, която се осъществя за втора поредна година, всеки имаше опция да гласоподава за знаковите думи и изрази за България през миналата година. В проучването на значимите за обществото ни тематики за първи път у нас се включва още един съставен елемент – ранглиста на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език.
Анализът на системата за световен медиен мониторинг и разбори Sensika демонстрира 20-те най-често споменавани думи в интервала 1 януари – 31 декември 2022 година С помощта на софтуерни принадлежности и модели за машинно образование, тренирани на български език, са тествани 11 милиона и 300 хиляди изявления в 7993 онлайн осведомителни източника – новинарски уеб сайтове, портали, уеб сайтове на електронни медии, блогове и други Оказва се, че най-използвани са „ България “, „ Русия “, „ Украйна “, „ война “, „ Европа “, „ Съединени американски щати “, „ политика “, „ министър “, „ цена “, „ дете “, „ помощ “. Сред класиралите се в първите 20 са и „ газ “, „ сила “, „ ръководство “ и „ стопанска система “.
Решаващо за нас като общество е дали вникваме в процесите, които дефинират живота ни, нашата роля в тях и отпечатъка, който оставят надълбоко в нас, считат уредниците на самодейността – доктор Павлина Върбанова, създателка на „ Как се написа? “, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка. Те означават, че като цяло думите, които хората са предложили и избрали, са нерадостни и отрицателни, само че и сянката на войната не дава опция за по-ведро въодушевление. Все отново има лъч вяра в „ доброволци “ – думата, която се подрежда на 6-о място от участниците в анкетата, въпреки медиите да не са я стартирали в такава степен, считат още те. Особено забавно е и да се потърсят пресечните точки и разминаванията сред думите, които хората разпознават като значими, и тези, които са водещи за медиите. Анализът занапред следва.

Инициаторите на акцията и специалистите от Sensika приготвят още любопитни извадки от прегледаните  2 672 771 неповторими словоформи , оповестени в медиите на български език. Данните ще бъдат оповестени скоро, дават обещание те.

Тревогата, неизвестността за бъдещето и страхът личат във всяко от предложенията в анкетата, които получиха най-вече гласове, вижда и Веселина Седларска, член на журито на акцията. „ Ако думите мерят прочувствената температура на една общественост, то българите от дълго време сме прескочили алената граница, след която стартира рисковата зона, и вървим към нови върхове в нажежаването на ситуацията. Няма даже и диря от това духовитост, което постоянно ни е спасявало в сложни времена “, споделя наблюденията си тя.

Доц. Георги Лозанов , също член на журито, е уверен, че желаните думи са най-ефективната инспекция на положението на мозъка, а когато думата на годината е единствено една или пък три, инспекцията се трансформира в най-бързата и най-афористичната социология. „ Освен това те ни сочат и образците на актуалния вербален фолклор – новите думи, които хората и медиите изобретяват, или новите смисли, които дават на познатите думи “, добавя медийният специалист.

Изследването на настройките измежду хората се организира в три стадия. В първия – от 4 до 11 януари – всеки имаше опция да даде своите оферти за думи на годината на Facebook страницата на „ Как се написа? “. Този път те бяха за  311 разнообразни думи и израза.  Във втория стадий от 30-те оферти с най-вече гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 16 до 21 януари в третия, финален стадий, а всеки от интервюираните имаше опция да уточни до три от предложенията.

Първенецът  „ война “ има 51%, следва „ инфлация “ с 40 на 100 дали своят вот , а на трето място с по 29% са „ избори “ и „ Украйна “. Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през миналата 2021-ва. Тогава на първите три места в анкетата се подредиха некнижовното „ преценявам “, „ антиваксър “ и „ изчегъртване “.

Журито в допитването и тази година беше формирано от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси в България и езикови специалисти: Павлина Върбанова – лекар по български език, доцент Георги Лозанов – мъдрец и медиен специалист, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.

Създава се пренасищане на пазара на земеделска продукция

 

Кои са думите на 2022 година

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР