Кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите

...
Кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите
Коментари Харесай

Костадин Костадинов е №1 по брой неверни твърдения в национален ефир


Кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите на 2 октомври 2022 година? От кои партии/коалиции са съсредоточени? И кои от тях получиха най-вече ефирно време от националните малките екрани? За да отговори на тези въпроси платформата  анализира участията на 18 претенденти за народни представители - водачи и знакови фигури от партиите и обединенията в предходния парламент - в народен ефир в интервала 2-30 септември 2022 година

Те, съгласно платформата, са Костадин Костадинов (Възраждане), Стефан Янев (Български възход), Кирил Петков (Продължаваме промяната), Корнелия Нинова (БСП за България), Атанас Атанасов (Демократична България), Асен Василев (Продължаваме промяната), Георги Свиленски (БСП за България), Цончо Ганев (Възраждане), Тошко Йорданов (Има подобен народ), Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), Гроздан Караджов (ИТН), Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Станислав Балабанов (ИТН), Радостин Василев (Продължаваме промяната), Христо Иванов (Демократична България), Рамадан Аталай (ДПС), Йордан Цонев (ДПС) и Халил Летифов (ДПС). Наред с броя платформата разгласява всяко от изказванията и обяснява истината, като я поддържа с доказателство.

Топ 7

Според данните най-вече погрешни изказвания в ефир от тестваните политици е изрекъл водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов: 17. Веднага след него е съпартиецът му Цончо Ганев също с двуцифрено число - 14, следван от Атанас Атанасов (5), Кирил Петков (4), Георги Свиленски, Тошко Йорданов и Асен Василев - по 3. Рамадан Аталай е с две, по една са изрекли Томислав Дончев, Гроздан Караджов, Корнелия Нинова, Десислава Атанасова и Радостин Василев.

Делът на " Възраждане " измежду седемте включени партии и обединения е и с най-голяма тежест. 31 погрешни изказвания от общо 63, или 55.4%. На второ място е " Продължаваме промяната " с 8 бр. (14,3%) Трети с 5 са " Демократична България " (8,9%). По четири имат Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, по две - ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Топ 10 по минути ефирно време

Изненадващо, само че с най-вече ефирно време не е разполагал някогашният министър председател, вицепремиер или някой от участниците в предходното ръководство. №1 още веднъж е Костадин Костадинов със 164 минути в народен ефир. На второ място е Стефан Янев със 147 минути. Приблизително двойно по-малко са те за Кирил Петков - 74. Минута по-малко е имала Корнелия Нинова. Атанас Атанасов е разполагал с 69 минути, Асен Василев - с 68. Повече от час ефирно време е било обещано и на Георги Свиленски (62) и Цончо Ганев (61). Тошко Йорданов е имал 51 минути, а Томислав Дончев - 44.

За какво лъгаха политиците?

Платформата разгласява и съответните изказвания, които разобличава.

Кой има заслуги за помощта ни за Украйна; бежанците; социологически проучвания; интерконекторът с Гърция; процентът на инфлацията у нас; Лукойл; че даже и починалата кралица Елизабет Втора са станали обект на погрешни изказвания от български политици в родния ефир.

Председателят на ПГ на ГЕРБ в предходния парламент Десислава Атанасова да вземем за пример приписала на ГЕРБ заслугата, че първи са предложили военна помощ за Украйна. Всъщност това вършат от " Демократична България ".

Костадин Костадинов твърди, че Русия не е желала от България да заплаща за газа в рубли (което ѝ даде мотив да го спре), а просто е поискала да се заплаща в друга сметка. Нарича противното изказване на Асен Василев, с който са в студиото, " неистина ". Фактите не приказват в негова изгода - на 31.03.2022 година съветският президент Владимир Путин подписва декрет, според който от 1 април 2022 година на " участниците във външноикономически действия, имащи извънредно право на експорт на природен газ в газообразно положение " би трябвало да бъде заплащано в рубли за доставките на газ, в случай че съответният търговски контракт е подписан с лице от неприятелска страна. България е в листата с неприятелските страни, затова условието важи за " Булгаргаз ", която има контракт за доставка на газ с " Газпром ".

Костадинов се оплаква също, че социолозите постоянно давали на Възраждане двойно по-малък % от действителния им резултат на избори - в действителност разликата при цитираните от платформата изследвания е сред % и два.

Твърди също, че на Парижкия кротичък конгрес Съединени американски щати поддържат настояването на Гърция за смяна на българо-гръцката граница в ущърб на България. Костадинов приказва за конгреса от 1946 година, на който се дефинират границите на България. Съединени американски щати гласоподават " срещу " гръцкото искане, а не " за ". Лидерът на " Възраждане " декларира в народен ефир също, че България е дала военните си бази гратис на Съединени американски щати. Собствеността обаче е българска, не американска.

Съпартиецът му Цончо Ганев декларира, че спорът сред Русия и Украйна почнал, когато новата власт забранила съветския език на хората в Донбас и Крим и почнала да избива хората, в случай че приказват или пишат на съветски език. Украинската конституция обаче подсигурява свободното развиване и приложимост на езиците на малцинствата и възбрана на съветския би била противоконституционна - означават създателите на разбора.

Георги Свиленски споделя в народен ефир, че промишленото произвеждане на България (под ръководството на тогавашния министър Корнелия Нинова) е преди всичко на равнище Европейски Съюз. За визирания интервал сме били на осмо.

В друго тв присъединяване той показал също, че 80-90% от българите не поддържат Истанбулската спогодба. Срещу утвърждението ѝ обаче са се оповестили не 80-90%, а 58%.

Асен Василев се похвалил, че за първи път под съдружното ръководство с министър председател Кирил Петков " Лукойл " са платили налози. Първият път обаче е бил през 2007 година Атанас Атанасов пък споделил, че по предложение на Демократична България в управническата стратегия на последното постоянно държавно управление е записано 35-процентно редуциране на администрацията. Такова нещо в нея няма. Пише, че до юни 2022 година би трябвало да се направи разбор на опциите за оптимизация на щатната бройка на държавната администрация за 15%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР