Кои новини да поставим на първо място? Кое ще има

...
Кои новини да поставим на първо място? Кое ще има
Коментари Харесай

Сунак се върна от Вашингтон, Джонсън върна депутатския мандат

Кои вести да сложим преди всичко? Кое ще има най-значително влияние? И въпреки всичко, дано стартираме с формалните вести, касаещи интернационалните връзки.

Сунак се върна от Вашингтон

Британският министър председател Р. Сунак беше на посещаване във Вашингтон на 8-9 юни, първото публично посещаване като началник на английското държавно управление, само че към този момент са се срещали три пъти - в Сан Диего на тристранна среща с Австралия, по време на визитата на Байдън в Северна Ирландия и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

На дневен ред бяха въпросите за поддръжката за Украйна, съживяването на двустранните връзки, разтърсени по отношение на небивалите неразбории на Даунинг стрийт 10. Не става въпрос обаче единствено за промяната на министър председатели. Администрацията на Байдън не беше удовлетворена от излизането на Англия от Европейски Съюз, тъй като то подкопаваше ползите на Съединени американски щати в Европа, както и Протокола за Северна Ирландия (който можеше да заплаши Споразумението от Разпети петък от 1998 година за спокойно споразумяване в тази част на Обединеното кралство). Оттук и нежеланието на Съединени американски щати да сключат двустранно съглашение за свободна търговия, дадено от Д. Тръмп.

При Сунак Англия смекчи остротата на несъгласията с Европейски Съюз, сключвайки съглашение за изменение на Протокола за Северна Ирландия („ Уиндзорска рамка “); наподобява, че стабилността на държавното управление също беше открита (но повече за това по-долу), което разреши на Вашингтон да ускори икономическите връзки с Лондон.

Перспективата за съглашение за свободна търговия обаче е изгубена, макар че съгласно Атлантическата декларация, призната на срещата на върха [1], Англия ще получи изключения от Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати, с цел да облекчи протекционистките ограничавания на Вашингтон за нейните компании.

Споразуменията се отнасят до съдействие в следните области: в региона на ИИ Сунак получи единодушието на Белия дом за водещата роля на Англия в регулирането на ИИ; в гражданската атомна енергетика (за да се изтласка Русия от този пазар); комерсиалните проучвания на космоса; отбрана от биологични закани.

Така акцентът върху съперничеството с Русия и Китай и поддръжката на отбранителните предприятия е явен. Британските компании ще могат да получават държавни поръчки от Съединените щати за произвеждане на оръжия със статута на „ локални компании “. И двете страни считат икономическото съдействие за толкоз значимо, колкото и в региона на защитата.

Въпреки това, премията която беше обещана на Обединеното кралство от последователите на излизането от Европейски Съюз, администрацията на Байдън по този начин и не даде на Англия. Ако при Д. Тръмп имаше 5 кръга договаряния за двустранно съглашение за свободна търговия, то Дж. Байдън ги отсрочи.

Атлантическата декларация се трансформира в стопански съставен елемент на общата външна политика на двете страни, чиито правила бяха изложени в Новата атлантическа харта, подписана от Б. Джонсън и Дж. Байдън през 2021 година (за повече детайлности вижте: https://interaffairs.ru/news/show/30696 ): освен международният ред би трябвало да се „ основава на правила “, само че и световната стопанска система, т.е. в ущърб на интернационалното право.

Друга взаимна задача на Съединени американски щати и Англия е желанието да пазят такива основни правила като „ независимост на навигация и прехвръкване и други интернационално законни използва на моретата “ (defend key principles such as freedom of navigation and overflight and other internationally lawful uses of the seas)[2].

Съединени американски щати и Англия са двете водещи страни по материална и военна помощ за режима в Киев. На фона на „ контраофанзивата “ на Украйна те дадоха обещание да продължат да я поддържат, да управляват „ интернационалните старания “ за обезпечаване на F-16 и системи за противовъздушна защита, само че отхвърлиха да хвърлят недвусмислено виновността за разрушаването на водноелектрическата язовир Каховская на Русия - желае се " следствие ".

Байдън поддържа кандидатурата на английския министър на защитата Бен Уолъс за поста общоприет секретар на НАТО. Сунак загатна, че Уолъс е " осъзнал " нуждата от увеличение на военните разноски. По този метод английският министър-председател индиректно отхвърли кандидатурата на министър-председателя на Дания М. Фредериксен, защото тази страна изостава в растежа на тези разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година (за разлика от Англия с индикатор към този момент 2,2 %).

Полезно е обаче да напомним, че Б. Уолъс е най-популярната фигура в Консервативната партия от съвсем две години (83,4%), за разлика от Р. Сунак, чийто рейтинг спадна от 47 на 21,6% единствено за месец [3]. ]. Уолъс няма премиерски упоритости: той на два пъти отхвърли да се кандидатира за водачеството на консерваторите през 2022 година Преместването на Уолъс обаче на работа за интернационална организация би отстранило внезапния контрастност в тяхната известност, което би било в интерес на Сунак.

Джонсън върна депутатския мандат

Веднага щом Р. Сунак се върна в Лондон, Б. Джонсън разгласи, че подава оставка от парламентарните си пълномощия. Това значи, че не може да се чака политическа непоклатимост. Факт е, че парламентарната комисия по привилегиите, която проверява изказванията на Джонсън (когато беше министър-председател) за коронавирус празненствата на държавни чиновници по време на локдауна, завърши работата си [4 ].

Припомняме, шефът на кабинета твърди, че " нямаше празненство ", както и " нямаше нарушавания на разпоредбите ". Предишни следствия (едното от Сю Грей, чиновник на държавната работа, другото от полицията) към този момент откриха, че страните са отговорни. В резултат на това полицията наложи над 100 санкции на 86 чиновници на държавния глава, в това число и на Джонсън.

С други думи, той стана първият настоящ министър председател, направил нарушаване, само че даже не това е значимото. Комисията проучваше материалите, с цел да дефинира дали Джонсън умишлено или несъзнателно е „ подвел Народното събрание “, което може да докара до обвинявания в „ пренебрежение към Народното събрание “.

Според разпоредбите Комитетът се управлява от народен представител от опозицията, член на Лейбъристката партия (без право на глас), само че болшинството от него е формирано от депутати консерватори [5]. Наказанията варират и комисията изпрати на Джонсън своето мнение, като заключи, че той съзнателно е „ подвел Народното събрание “ (евфемизъм за лъжа) и постанови да спре мандата му в Народното събрание за 10 работни дни. Всъщност това значи, че в неговия изборен регион може да се организира процедурата за отзоваване на народен представител и частични избори, а регионът на Джонсън, както се споделя, е маргинален, т.е. обезсърчителен за консерваторите.

Очаквайки публикуването на заключението на комисията, Джонсън непринудено подаде оставка от парламентарните си пълномощия, с цел да не бъде подложен на прекъсване на мандата и частични избори, за което съперниците го упрекнаха в безволие. Както може да се чака, в оставката си от Народното събрание Джонсън хвърли виновността върху всички, с изключение на върху себе си.

Той има вяра, че е станал жертва на " лов на вещици ", и на скрит план за превръщане на Брекзит. Той назова комисията „ неправеден съд “ (kangaroo court, съд на кенгуру), а заключенията й - „ предубедени “ и „ недоказани “ и даже преди публикуването на резултатите от следствието [6].

Дори консервативното списание The Spectator (на което Джонсън беше основен редактор от 1999-2005 г.) назова дейностите му „ обмислен гамбит, маскиран като всеотдайност “: Джонсън извърши „ бягство, предизвиквайки гняв и неодобрение в редиците на торите “ [7 ].

Комисията обаче може да отнеме неговия парламентарен пропуск (обикновено се оставя на някогашни депутати), а един от членовете на комисията сподели, че прекъсването на парламентарния мандат ще влезе в действие още веднъж, в случай че Джонсън бъде определен в Камарата на общините в бъдеще. И въпреки всичко не е имало такива прецеденти.

Интригата е заплетена, защото преди да замине за Вашингтон, актуалният министър-председател Р. Сунак утвърди лист с лица, които предходният министър председател има намерение да награди със звания и ордени за заслуги към Обединеното кралство или да ги издигне в Камарата на лордовете (това е предопределение в горната камара за цялостен живот).

Тази спогодба се появи относително неотдавна, при Т. Блеър, когато броят на наследствените лордове в горната камара беше доста понижен. Джонсън включи в листата на сътрудниците си даже тези, които също получиха санкции за присъединяване в празненства по време на интервала на локдауна. Естествено, съперниците на Джонсън дефинираха листата като " фарс ", " отвратителна засегнатост ", " премия за неуспех " и предпочитание да вкара поддръжниците си в горната камара.

Още през 2019 година, във връзка разпускането на Камарата на общините в навечерието на предварителните парламентарни избори, Джонсън назначи по-малкия си брат в Камарата на лордовете, само че в този момент трябваше да изтрие татко си от листата заради публичното отвращение и възраженията на Р. Сунак.

Сунак утвърди листата на Джонсън с доста съмнителни лица в него, защото се опасява от изостряне на раздора в партията [8]. Сега болшинството от Консервативната партия в Камарата на общините по разнообразни аргументи е понижено от 80 на 64 депутати. Комисията по назначенията на Камарата на лордовете отхвърли осем претенденти от листата на Джонсън, четирима от които бяха депутати от торите.

Сунак, по искане на Джонсън, нито отхвърли ветото на Комисията, нито даде обещание да ги включи в листата си за идващите избори. Двама депутати от листата на Джонсън подадоха оставки в символ на митинг. Скандалът в партията набира скорост. Под опасност от дисциплинарни дейности Сунак забрани на депутатите от торите да показват обществено отрицателни оценки за Комитета по привилегиите.

Напускането на Джонсън от Народното събрание облекчи позицията на Сунак в смисъл, че депутатите от торите може да не би трябвало да гласоподават окончателния отчет на комисията по привилегиите, което би разкрило дълбочината на разделянето в партията на торите (а опозицията единомислещо щеше да утвърди решение на комисията). Този вид обаче не е изключен, с цел да завърши следствието и оценката му от депутатите. Напомняме, че настрана следствие, управлявано от баронеса Халет, за оправянето на държавното управление на Джонсън с COVID-19 към момента не е завършило.

Джонсън нямаше да бъде Джонсън, в случай че не остави вратата отворена за завръщане в Народното събрание. Напускайки премиерския пост, той приключи прощалното си послание с думите " Hasta la vista, baby " (т.е. Довиждане, ще се върна). Така че в този момент, в изказване за оставката на депутатския мандат, той означи, че съжалява да напусне Народното събрание - „ най-малко в този момент “ [10]. Очевидно той разчита да взе участие в идващите парламентарни избори, които би трябвало да се проведат не по-късно от края на януари 2025 година Носят се клюки, че има намерение да сътвори лична партия.

Разцеплението в партията към този момент получи организационна формализация. Поддръжниците на Джонсън и последователите на основаната след оставката му Консервативна демократична организация са за даване на повече права на редовите членове на партията. Те считат, че управлението на партията е " коронясало " Сунак, който " съобщи " Джонсън. Техните претенции са показателни за страна, която се счита за образцова западна народна власт:

- присъединяване на най-ниското равнище в създаването на правила за избор на водач (сега прерогатив на Комитета от 1922 година - асоциацията на задните пейки, т.е. депутатите от парламентарната секта на торите);

- Участие в гласуването още на първите стадии на избор на претенденти за партийни лидери;

- присъединяване в избора на ръководител на партията (т.е. против назначението му за водач на партията);

- разширение пълномощията на локалните клонове на партията при издигане на претенденти за избори на всички равнища и други

Страстите към Джонсън не се лимитират до вътрешнопартийни битки. Напускането на Джонсън от Народното събрание е изпълнено с разпадането на изборната коалиция, която той съумя да сътвори за изборите през 2019 година, а точно загубата на благосклонности в изборните региони на Червената стена в Северна Англия.

Тези гласоподаватели преди този момент бяха дали своят вот за лейбъристите, само че гласоподаваха за Консервативната партия на тези избори, тъй като бяха за Brexit. Позицията на Лейбъристката партия по отношение на връзките на Англия с Европейски Съюз беше посредствена. Да, и водачът на Лейбъристката партия Дж. Корбин /J. Corbyn/ беше считан от доста гласоподаватели на Лейбъристката партия за „ прекомерно ляв “.

Предвид ниския рейтинг на ръководещата партия измежду гласоподавателите, може да се допусна, че болшинството от консерваторите в Камарата на общините ще спадне още повече. Във връзка с напускането на няколко депутати от Торите от Камарата на общините (някои подадоха оставки, като Джонсън, други бяха назначени в Камарата на лордовете), ще би трябвало да се проведат частични избори в 3-4 региона. Опозицията е насърчена - изборните региони, останали без депутати от торите, явно ще отидат при либералдемократите и лейбъристите.

В същите дни, на 11 юни, полицията задържа Никола Стърджън, някогашен водач на Шотландската национална партия (SNP) и първи министър на Шотландия, за няколко часа по отношение на следствието на финансови измами в SNP (https: //interaffairs.ru/news/show/ 39100 ). Новият водач на партията Х. Юсаф отхвърли да спре депутатските си пълномощия до привършване на следствието. Наблюдатели считат, че вероятностите на SNP на идващите парламентарни избори, както и идеята за самостоятелност на Шотландия, наподобяват слаби. Лейбъристите в района чакат да лишават част от гласоподавателите на SNP.

Очевидно вътрешнополитическият живот във Англия в навечерието на общите избори ще сервира доста вести.

Бележки:

[1] THE_ATLANTIC_DECLARATION.pdf. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1161879/THE_ATLANTIC_DECLARATION.pdf

[2] Новата Атлантическа харта. https://www.gov.uk/government/publications/new-atlantic-charter-and-joint-statement-agreed-by-the-pm-and-president-biden/the-new-atlantic-charter-2021

[3] Данни към 30 май 2023 година Това е рекорден месец за нашата ранглиста на кабинета с шест министри с негативни оценки. | Консервативен дом. https://conservativehome.com/2023/05/30/its-a-record-month-for-our-cabinet-league-table-with-six-ministers-in-negative-ratings/

[4] Разследване на Комитета по привилегиите против Борис Джонсън | Институт за ръководство. https://www.instituteforgovernment.org.uk/explainer/privileges-committee-investigation-boris-johnson

[5] За запитването вижте: Разследване на комисията по привилегиите против Rt Hon Boris Johnson MP - Често задавани въпроси - Комисии - Парламент на Обединеното кралство. https://committees.parliament.uk/committee/289/committee-of-privileges/news/172818/privileges-committee-inquiry-into-rt-hon-boris-johnson-mp-frequently-asked-questions/ ; Разследване на напредъка на комисията по привилегиите, защото те изискват документи от господин Джонсън и № 10 - комисии - парламент на Обединеното кралство. https://committees.parliament.uk/committee/289/committee-of-privileges/news/172139/privileges-committee-progress-inquiry-as-they-call-for-documents-from-mr-johnson-and- не-10/

[6] Пълното изказване на Джонсън Борис, когато някогашният министър председател афишира, че се отдръпва като народен представител | политика | Новини | Express.co.uk https://www.express.co.uk/news/politics/1779272/boris-johnson-statement-in-full-quits

[7] Истината на мита за „ измяната “ на Борис Джонсън https://www.spectator.co.uk/article/boriss-betrayal-myth-is-hard-to-believe/

[8] Още през февруари 2022 година Уенди Чембърлейн, основният партиен уредник на Либерално-демократическата партия, изпрати писмо до Камарата на лордовете с молба за несъгласие върху всеки лист на Джонсън, защото той предлага трофеи на депутати от торите, с цел да се въздържат от гласоподаване на избор на съмнение към него. Кандидатстване за блокиране на Борис Джонсън да възнаграждава съдружниците на Partygate в листата с почести за оставка | The Independent https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/partygate-honours-knighthoods-boris-b2013807.html

[9] Скандалът стана толкоз изострен, че обратно на нормалната процедура Комисията пусна изказване, с което отхвърли обвиняванията от последователите на Джонсън против Сунак, който те упрекнаха, че е направил заличаването от листата. Депутатите от листата на Джонсън настояват, че Сунак не им е обяснил правилото, че би трябвало неотложно да подадат оставка, с цел да влязат в Камарата на лордовете след 6 месеца. 2023 06 12 - Декларация на HOLAC. https://lordsappointments.independent.gov.uk/wp-content/uploads/2023/06/2023-06-12-HOLAC-Statement.pdf

[10] Пълното изказване на Борис Джонсън, когато някогашният министър председател афишира, че се отдръпва като народен представител | политика | Новини | Express.co.uk https://www.express.co.uk/news/politics/1779272/boris-johnson-statement-in-full-quits

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР