Когато започна облекчаването на ограниченията за пътуване в Европа с

...
Когато започна облекчаването на ограниченията за пътуване в Европа с
Коментари Харесай

Мадрид се включва в надпреварата за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели

Когато стартира облекчаването на рестриктивните мерки за пътешестване в Европа с утихването на пандемията от COVID-19, туристите започнаха да се завръщат по-масово в Мадрид, с цел да открият, че централната част на испанската столица е претърпяла забележима смяна, споделя организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Центърът на Мадрид, който преди беше прочут с евтините си хостели, с очуканите магазинчета за сувенири и с кошмарния трафик, в този момент " свети " с повече пешеходни зони и с по-широки тротоари, построени по протежението на улици, които са по-чисти и по-безопасни, съгласно общинските управляващи на столичния град.

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

Тези промени са част от проекта на управата на Мадрид да притегли повече вериги от петзвездни хотели, с цел да придобие по-съществен дял от пазара на първокласния туризъм в Европа, който до момента беше непокътната територия на Париж, Лондон и Милано, отбелязва " Ройтерс ".

И реакцията на огромните хотелски вериги не закъсня. Те започнаха до откриват нови първокласни хотели в централната част на испанската столица.

Корпорацията Four Seasons Hotels отвори хотел наоколо до централния площад на испанската столица " Пуерта дел Сол ". Новият хотелски комплекс е с повърхност от 1500 кв. м. В него е ситуиран мол с магазини на първокласни марки, измежду които Dior и Hermes. Луксозният хотел е основан след реновирането на седем здания.

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

Друга огромна хотелска верига - Marriott International, още веднъж отвори хотела си Santo Mauro Palace в Мадрид, откакто по време на пандемията го обнови. През този месец американската компания стартира преустрояване на различен собствен хотел в испанската столица - Westin Palace. Капацитетът му ще бъде повишен с 400 стаи.

Намиращият се наоколо Ritz неотдавна беше освежен и стана част от първокласния бранд на хотелската верига Ritz - Mandarin Oriental.

Музикалната корпорация Universal Music, която навлиза и в хотелиерския бизнес, е избрала Мадрид за първия си петзвезден хотел, показва " Ройтерс ".

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

В края на 2023 година столицата на Испания ще разполага с над 2700 първокласни хотелски стаи, с 50 на 100 повече по отношение на десетилетие по-рано, съгласно отчет на английската компания JLL, профилирана в бизнеса с недвижими парцели с комерсиално предопределение.

В Мадрид се приготвя откриването на 33 нови хотела, половината от които са от по-високия клас, се споделя в различен отчет, направен от консултантската компания Colliers.

Мадрид се надява да избегне насищането, следено в Барселона или на Балеарските острови, като в същото време залага, че първокласният бранш му оказва помощ да генерира същите доходи. Барселона, в противен случай, лимитира построяването или разширението на хотели в центъра си, с цел да отговори на неуправляемите количества гости.

Покачващи се цени

Появата на първокласни хотели беляза нов пик в цените на стаите.

Антонио Каталан, сътрудник в Santo Mauro Palace, сподели, че цените на най-скъпите стаи там са се повишили от към 400 евро на вечер преди пандемията до 1200 евро на вечер в този момент. Заетостта остава постоянна, макар че цените на стаите се покачват, обявиха шестима мениджъри на хотели пред " Ройтерс ".

" Все още имаме цени на половината на Париж и под Рим ", добави Каталан. Трима мениджъри на първокласни хотели споделиха, че чакат цените да се покачат повече през идващите години.

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

Веригите заведения за хранене ги следват.

Robuchon International, притежател на 15 звезди Мишлен, отвори триетажен ресторант в Мадрид предходната година.

Алехандро Питашни, аржентински вложител, е отворил четири ресторанта в испанската столица от 2018 година насам. Той също по този начин е вложил в първокласни жилища за краткосрочно наемане и желае да купи хотел в града тази година.

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

" Оптимист съм за туристическата промишленост в Мадрид ", сподели той.
Богатите американци се причисляват към латиноамериканците, включвайки Мадрид в европейските си пътувания, разясняват мениджъри. Броят на посетителите от Съединени американски щати в Испания се е нараснал с 25% през април в съпоставяне със същия месец на 2019 година, демонстрират публични данни. Някои мениджъри също виждат нарастване на броя на азиатските гости.

Залагането на лукса се отразява в разноските. Чуждестранните туристи в Мадрид са харчили 336 евро дневно през април - два пъти повече от междинното за страната.

" Стремим се да притеглим интернационалните туристи, които харчат най-вече ", сподели шефът за туризма в Мадрид Луис Мартин.

 Мадрид се включва в конкуренцията за богати туристи, залагайки на петзвездни хотели
© Reuters

Авиокомпаниите също набират известност. Испанската Iberia разшири полетите си до Съединени американски щати и Латинска Америка това лято с 15% спрямо 2019 година, до момента в който Air China таман усили полетите до Мадрид от един на четири на седмица. China Eastern ще има пет полета седмично до Мадрид от този месец.

Всичко това значи повече работни места. Заетостта в туристическия бранш на Мадрид е повишена с 15% от 2019 година насам, спрямо 5.4% в народен мащаб. По-голямата част от този напредък е в четири- и петзвездните хотели, сподели Хосе Мария Мартинес от профсъюза CCOO.

" Испанският туристически бранш постоянно се е опитвал да се конкурира с други дестинации на ниски цени ", сподели той. " Някои компании са разбрали, че е по-добре да заложат на по-печеливши формати ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР