Когато японката Мегуми Таникава и Биляна Стремска (живяла над 30

...
Когато японката Мегуми Таникава и Биляна Стремска (живяла над 30
Коментари Харесай

Японка и българка правят уникална изложба в Пловдив ВИДЕО

Когато японката Мегуми Таникава и Биляна Стремска (живяла над 30 години отвън България) се срещат, надали са си представяли, че срещата им ще сбъдне една фантазия. Влюбени в българската национална музика, двете се срещат в Пловдив през 2019 година на интернационален летен семинар по национално пеене.

Мегуми от години мечтае да издаде книга за България, само че не знае каква тъкмо да бъде. Художничката Биляна е въодушевена от българските национални песни и ги изобразява в картини. Така се ражда книгата “Чувам песни от страната на розите – картини по български национални песни ”. Ръчно направеното издание показва 22 акварела по български национални песни с съпътстващи фрагменти от текстовете на песните, свободно преведени на японски и британски. На 1 март тази година книгата е показана в Токио.

Изложбата

Те в действителност са две - в София и в Пловдив.

Представени са картини по 27 национални песни като: „ Бела съм, бела, юначе “, „ Боряно, Борянке “,  „ Драгана и славей “, „ Сая съм вечер сама самичка “, „ Я дойди либе “...

В София в Галерия навън - Градина " Кристал " 4-17 октомври, 2022 ще видите постери с акварелите на Биляна Стремска. Откриването е на 4-и октомври-вторник от 18 часа, когато ще чуете онлайн някои от песните от картините в осъществяване на  народната певица Нели Андреева и хор „ Нуша “. 

В Пловдив в Къща Клианти (намираща се против Къщата на Ламартин) “ 6-18 октомври, 2022 ще бъдат изложени истинските акварели от книгата “Чувам песни от страната на розите – картини по български национални песни “. Откриването е от 18 часа на 6-и октомври и включва филм в който националната певица доцент доктор. Данка Цветкова пее фрагменти от песните в картините. Тракийска музика онлайн ще изпълнят Минко Илиев и Джеси Кирил Стремски-Андрюс.

Авторът  

Биляна Стремска е родена в София, където приключва Художествената гимназия през 1989. Дипломира се като вътрешен дизайнер в Съединени американски щати, а по-късно и като магистър по архитектура в Университета на Калифорния, Бъркли. В Америка работи като художник, учител и проектант. Там, в читалище „ Антика България “ Сан Франциско, стартира да пее български национални песни, да играе български хора и да води образните планове в Училище „ Мартенички “. От 2019, след 30 години живот отвън България, още веднъж живее и работи в София. 

Вдъхновителят  



Когато Мегуми Таникава чува за първи път българска национална ария, от очите й рукват сълзи от страсти. За първи път посещава страната ни през 2015 г и оттогава 11 пъти идва у нас. В Токио е пяла в женския хор „ Пролет “. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР