Когато възрастна французойка решила да разбере цената на старата икона“,

...
Когато възрастна французойка решила да разбере цената на старата икона“,
Коментари Харесай

Французойка откри уникална картина от XIII век над печката си

Когато стара французойка решила да разбере цената на „ остарялата икона “, която виси над печката й, се оказа, че става дума за загубен шедьовър от Проторенесанса. Неин създател е флорентинският художник Чимабуе, живял през XIII век, сигурни са специалистите.
Картината „ Осмиването на Христос “ е част от серия от осем произведения, изобразяващи „ Страстите Христови “ и „ Разпятието “.
Няма подозрение по отношение на достоверността на откритото произведение на изкуството, съобщи авторитетният френски арт критик Ерик Тюркин. " Картината е рисувана със същата ръка ", цитират думите му „ Le Figaro “ и The Art Newspaper.

Un #Cimabue inédit, miracle du marché https://t.co/q9dntN4VCn via @Le_Figaro pic.twitter.com/XC7Sc6YjNg
— Olivier Delcroix (@Delcroixx) September 24, 2019
Сега картината се проучва посредством инфрачервено излъчване. Така най-сетне би трябвало да бъде доказана принадлежността й къмсерията на Чимабуе, датираща от 1280-те - ерата на Проторенесанса, предшестваща ранния Ренесанс.
„ Осмиването на Христос “ бе открита в град Компиен в Северна Франция, покрай Париж. Картината висеше тъкмо над печката в къщата на стара жена, която вярваше, че става дума за религиозна икона.
Шедьовърът от XIII век ще бъде разгласен за търг на аукцион, който ще се организира във Франция на 27 октомври. Очаква се цената му да доближи 6 милиона евро.
Работата на Чимабуе, прочут още като Чени ди Пепо, е въодушевена от византийското изкуство и изпълнена върху дървени плоскости със златен декор.
Както означи изкуствоведът Ерик Тюркин, дървото, върху което е нарисувана картината, е проядено от ларвите на бръмбара-дървояд - тъкмо както останалите известни картини на Чимабуе. Две от тях се съхраняват в Националната изложба в Лондон и Музея Frick Collection в Ню Йорк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР