Когато украинският президент Володимир Зеленски кацна в Брюксел за дългоочаквано

...
Когато украинският президент Володимир Зеленски кацна в Брюксел за дългоочаквано
Коментари Харесай

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

Когато украинският президент Володимир Зеленски кацна в Брюксел за дълго чакано персонално послание към институциите на Европейския съюз, той пристигна с три съществени претенции: бързо присъединение към Европейски Съюз, западни бойни самолети и нов кръг от тежки наказания на Русия, написа Euronews.

По първите две претенции отговорът на водачите на Европейски Съюз беше много нерешителен, в случай че не и напряко колеблив. По третата точка, глобите, изходът беше някак по-обещаващ.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание. Предложението, сподели тя, ще бъде ориентирано към експорт на стойност 10 милиарда евро, пропагандисти в черен лист и " спомагателен апетит за военната машина на Русия ".

И въпреки всичко това не е тъкмо това, което Зеленски искаше да чуе.

" Благодаря ви за санкционните пакети, които към този момент влязоха в действие. Но дали те задоволително ограничиха нападателния капацитет на Русия? Това е път, който би трябвало да бъде приключен ", сподели украинецът пред 27-те държавни и държавни ръководители.

" Помислете за това: Русия сътвори опасността от радиационна злополука в Европа! А от световни наказания. Това обикновено ли е? Не мисля по този начин. "

През последните седмици украински публични лица активизираха напъните си да убедят западните съдружници да подхващат решителни дейности против съветския нуклеарен бранш и по-специално против Росатом, мощният държавен монополист, който управлява гражданската нуклеарна сила и арсенала от нуклеарни оръжия на страната.

Основана през 2007 година, Росатом е един от водещите международни снабдители на обогатен уран и нуклеарни реактори, с 34 строителни плана в страни като Индия, Китай и Турция. Стабилният му стопански напредък е директно обвързван с все по-настоятелното геополитическо държание на Владимир Путин.

Компанията е актуалният оператор на окупираната атомна централа Запорожие, в източна Украйна, която беше сцена на яростни борби и интернационална интервенция за попречване на съдбовна злополука.

Завземането на АЕЦ от Русия подхрани апелите мениджърите на Росатом да бъдат добавени към дългия черен лист на Европейски Съюз, само че до момента не е включен нито един почитан човек, обвързван с корпорацията.

Отсъствието се дължи на неналичието на политически консенсус и незадоволителните връзки сред Росатом и систематичните опити за подкопаване на териториалната целокупност и самостоятелност на Украйна, сподели представител на Европейската комисия.

" Има единствено един фактор, когато става въпрос за реализиране на единодушие по отношение на глобите на Европейски Съюз: единодушието ", сподели представителят пред Euronews, имайки поради условието, належащо за одобрение на санкции, което много постоянно води до продължителни полемики и разводнени резултати.

" Ние предлагаме неща, които имат късмет да бъдат признати. Ако обещано предложение е несполучливо през цялото време, тогава не се върви напред. Не е политически рационално. "

Въпреки че необятно рекламираното посещаване на Зеленски го върна на масата, концепцията за санкциониране на съветския нуклеарен бранш надалеч не е нова.

През септември, когато Брюксел приготвяше седмия кръг от наказания, група от пет страни - Полша, Естония, Латвия, Литва и Ирландия - намерено подцениха опцията в взаимно писмо, предлагайки " възбрана за съдействие с Русия в региона на нуклеарната сила. "

Тогава предлагането не стигна до на никое място и надали ще набере мощ в този момент. Всъщност превозването на нуклеарно гориво остава категорично изключено от широкомащабното решение на Европейски Съюз да затвори всички свои пристанища за цялото комерсиално бягство на Русия.

" Ако това няма да бъде в 10-ия (пакет), това би трябвало да бъде в идните. Определено ще прокараме това в този момент и по-късно ", сподели посланик от петчленната секта пред Euronews, говорейки при изискване за анонимност заради чувствителността на казуса.

Идеята " има повече сцепление, в сравнение с преди шест месеца. Но на никое място не е задоволително. "

Мария Шагина, старши помощник в Международния институт за стратегически проучвания (IISS), чиято работа се концентрира върху икономическите наказания, счита, че насочването към нуклеарната промишленост на Русия би било една от " най-силните ограничения ", които блокът може да предприеме в този миг, като стопански благоприятни условия и политически въображението стартира да се изчерпва след девет сложни дузпи.

" Санкционирането на Росатом няма да има голямо икономическо влияние върху съветската стопанска система: приходите възлизат на към 1 милиард $ годишно (в целия ЕС) ", сподели Шагина пред Euronews. " Въпреки това става дума за стягане на винтовете на режима на Путин.

Шагина оспори догатката, че Росатом, държавна компания, е изцяло откъсната от войната в Украйна. Изправен пред интернационалната изолираност, Кремъл удвои бизнеса си с експорт на сила, с цел да поддържа закъсалата си стопанска система и да финансира скъпата инвазия.

" Росатом се нарежда като гражданска нуклеарна компания, само че разликата сред военни и цивилен цели е замъглена ", сподели Шагина. " Росатом също е подготвена да подтиква развиването и производството на чипове в страната, което единствено ще усили натиска да се насочи към нея. "

Въпреки че зависимостта на блока от съветския нефт и газ е необятно документирана, връзката му с съветския нуклеарен бранш остава под радара, като се появява още веднъж единствено спорадично.

Една от аргументите е явна: цената на вноса на съветски петрол и газ.

През 2021 година, преди началото на войната, Европейски Съюз заплати сумата от 71 милиарда евро за съветски недопечен нефт и рафинирани петролни артикули - и малко над 333 милиона евро за съветския уран-235, обогатен вид, който се употребява като гориво за зареждане на атомни централи, сочат данни на Евростат.

Същата година Русия беше третият по величина снабдител на уран за блока с 19,7% пазарен дял след Нигер (24,3%) и Казахстан (23%), някогашна руска република, която поддържа тесни връзки с Кремъл.

" Няма ресурсна взаимозависимост от съветския естествен уран ", сподели Майкъл Шнайдер, координатор на отчета за положението на международната нуклеарна промишленост, пред Euronews.

Вместо това, означи Шнайдер, разчита се някъде другаде.

Към днешна дата пет държави-членки на Европейски Съюз експлоатират 19 съветски нуклеарни реактора: шест в Чехия, пет в Словакия, четири в Унгария, два във Финландия и два в България.

От тях 15 принадлежат на модела ВВЕР-440, а останалите четири са дизайн ВВЕР-1000. Украйна също експлоатира няколко реактора, в това число в Запорожие и от двата вида.

Тъй като серията ВВЕР е проектирана и създадена от OKБ Гидропрес, дъщерно сдружение, следено от Росатом, държавната компания е единственият " производител в света ", който може да обслужва горивните касети в тези АЕЦ, изясни Шнайдер.

Горивните касети, известни също като горивни снопове, се отнасят до структурираната група от дълги пръти, които съдържат уранови пелети и се слагат вътре в сърцевината на всеки нуклеарен реактор. Поддържането на тези възли е наложително условие за поддържане на сигурността и функционалността на нуклеарните централи.

Въпреки че две западни компании, Westinghouse (САЩ) и Framatome (Франция), се пробваха да заменят Русия като снабдител на горивни касети за ВВЕР, работата им се концентрира основно върху вида ВВЕР-1000 и не напредна задоволително бързо, с цел да смекчи одобрената взаимозависимост.

" Горивото ВВЕР остава мощно подвластна зона евентуално за години напред ", сподели Шнайдер. " Бъдещето остава изключително нестабилно за операторите на ВВЕР-440.

Подобна угриженост беше повдигната в миналогодишния годишен отчет на Агенцията за доставки на Евратом (ESA), която прикани страните да диверсифицират доставчиците, с цел да предотвратят " уязвимости в доставките ".

" Беше реализиран слаб прогрес в диверсификацията на доставките на гориво ВВЕР-440 ", се заключава в отчета.

Westinghouse и Framatome не дадоха отговор незабавно на питане на Euronews за коментар.

Голяма тежест върху дебата е фактът, че в петте страни, в които към момента работят съветски реактори, нуклеарната сила съставлява забележителен дял от производството на електрическа енергия, вариращ от 32,8% във Финландия до 52,3% в Словакия, съгласно Отчет за положението на Световната нуклеарна промишленост.

Дори в случай че Финландия направи незабравим опит да подлага на критика Русия за нейната инвазия, като анулира контракт с Росатом, който трябваше да построи нуклеарна централа на полуостров Ханхикиви, общата наклонност, която свързва тази група от страни от Европейски Съюз с Москва, наподобява ще продължи да съществува.

Реакторът Mochovce-3 в Словакия, част от серията ВВЕР, влезе в употреба по-рано този месец, като в допълнение задълбочи връзките на страната с нуклеарната енергетика. Миналата година Унгария издаде разрешителни за градеж, с цел да разшири своята атомна електроцентрала Paks с два реактора от най-новия вид ВВЕР-1200, ход, който ще докара общия брой съветски реактори в страната до шест.

Не е изненадващо, че Будапеща предизвести, че няма да се поколебае да употребява правото си на несъгласие, с цел да провали всеки опит на Европейски Съюз да се насочи към съветския нуклеарен бранш.

" Няма да позволим проектът за включване на нуклеарната сила в глобите да бъде прибавен ", сподели унгарският министър председател Виктор Орбан наскоро през януари. " Това е изключено ".

Категоричната съпротива не остана незабелязана в Брюксел.

" Един от правилата, които се следват от февруари 2022 година във връзка с глобите, е, че те санкционират Русия повече от нас ", сподели върховен посланик от западна страна.

" И (Европейската) комисия до момента постоянно е считала, че във връзка с нуклеарните въпроси би било противоположното. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР