Когато трябва да говорим за отговорност и вина - водата

...
Когато трябва да говорим за отговорност и вина - водата
Коментари Харесай

Още арести и оставки, но не и предсрочни избори очакват социолози

Когато би трябвало да приказваме за отговорност и виновност - водата не е изчезнала от единствено себе си. Имало е доста знаци за това, че има проблеми в Перник, само че и в доста други градове. Това значи, че в България, в доста дълъг интервал от време, има доста виновни, които не са си свършили работата за това да има съответна политика в областта на водните политики. Около това мнение в студиото на Нова телевизия се сплотиха политическият психолог проф. Антоанета Христова и социолога Кольо Колев.

И двамата не считат, че с следствието на водната рецесия в Перник и оставката на министър Нено Димов процесът ще завърши. Според Кольо Колев може да се чака да изникват още проблеми, само че и би трябвало да се огледа отговорността на стоящите по-ниско от министър държавни служители. Много сериозен е казусът у нас с административния потенциал и експертизата.

Припомняме, че в четвъртък вечерта министър Нено Димов беше арестуван, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше призната от премиера Бойко Борисов. На този стадий обвиняването против Нено Димов е обвързвано с рецесията с водата в Перник, само че проверяващите работят и по аферата с импорт на отпадък от Италия, а през вчерашния ден бе оповестено, че са конфискувани документи и по концесията в Банско на " Юлен ".

" Най-естествено е офанзивата да бъде към него, тъй като към днешна дата той ръководи министерството. Въпреки, че има сериозна асиметрия в търсенето на отговорност във връзка с институциите ", счита проф. Христова.

Според Кольо Колев това не е пикът на търсене на отговорност и предоставяне на свидни жертви в ръководството и той чака да се стигне до районния министър Петя Аврамова, както и на по-ниско равнище.

" Очаквам още. Голяма част от хората ясно виждат отговорността на ВиК, което е директно обвързвано с Министерството на районното развиване. То следи за равнището на водата и качеството на оборудванията ", съобщи Колев и напомни, че Петя Аврамова в Народното събрание е споделила: " Няма ужасно, има 10 млн. кубика вода ". Един месец по-късно се оказа, че 1/3 от същата тази вода я няма.

Самото задържане на Нено Димов за 72 часа и оповестеното от прокурорите искане за непрекъснат арест, съгласно Кольо Колев не е инцидентно и по-скоро е PR акция, прави се предвид на публичния отзвук по тематиката.

" Министрите са върха на пирамидата. Всеки управленец знае, че върхът на пирамидата може да изгнива по-надолу и съвсем сигурно си знае проблемите вътре ", изясни и Антоанета Христова.

Според професор Христова, Борисов не е изискал оставките на Нено Димов и Петя Аврамова, тъй като обстановката е комплицирана и по редицата има доста отговорни за рецесията в Перник, а и съдружното ръководство е брак по сметка и страните си вършат доста добре сметката за края на ръководството, идните избори и идните нови конфигурации в идващото Народно заседание. Затова и не може да се чака сега ръководството да се саморазклати съществено. С оглед на довършването на мандата, ръководещата коалиция ще се закрепи най-малко до есента на тази година.

Припомняме, сега най-тежка е обстановката с язовир " Студена ", поради който от 18 ноември Перник мина на воден режим, засягащ към 60 000 души. От Министерство на околната среда и водите ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с разполагаем размер под 50% - мярката се отнася и за язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ", с изключение на за " Студена ".

Във вихъра на водната рецесия в Перник от Националния статистически институт оповестиха данните за 2018 година, съгласно които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при превоза на водата (реални загуби), като през 2018 година те се правят оценка на 425.6 млн. куб. метра.

В началото на декември месец президентът Румен Радев свика консултативна среща по ВиК бранша поради рецесията, която обаче не приключи с съответни резултати и ограничения.

Междувременно стана ясно, че и Ботевград е заплашен от рецесия с водата поради източване на язовир " Бебреш ", макар че от " Напоителни системи " оповестиха, че няма нерегламентирано приключване на вода от язовира. Проблеми с водоснабдяването има и в Шуменско и Ловешко. Близо 117 хиляди души са наранени от воден режим в страната по данни на Министерство на регионалното развитие.

Вчера проверяващите влязоха на инспекция и във ВиК сдруженията в Пловдив и Дупница, след разпоредената повсеместна инспекция на целия воден бранш в страната. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР